Ribs with Stubb’s
Ribit vuoassa odottamassa tulikastettaan eli haudutusliemen päälle kaatoa. Luiden puolelta kalvot jo poistettu (ei näy kuvassa).
Raaka-aineiden osalta mennään seuraavalla tavalla:
Faktanurkka
Syöjiä: | 1-3 släbiä per syöjä, riippuen onko ohessa jotain vai syödäänkö vain lihaa |
Aikaa: | 5 tuntia |
Aktiivi: | 1 tunti |
Eväs itse
- kylkirivejä, vauvaselkä, esim. 6 släbiä
- lihalientä, 2 l
- soijakastiketta, 3 dl
- fariinisokeria, 1 dl
- glazeerauskastiketta, sokeripitoista (esim. Stubukkaa)
Mausteseos
- pippuri, musta, karkea jauhatus (myllystä)
- korianteri, siemen
- suola, meri
Ohjetta
- Poista valkoinen kalvo luiden puolelta: Irrota kalvo kylkirivin paksummasta päästä tai kahden ensimmäisen kylkiluun välistä. Työnnä veitsi kalvon alle ja irrota kalvo koko kylkirivin leveydeltä. Vedä kalvo irti koko rivin pituudelta. Parhaiten tarkoitukseen sopii ohutkärkinen veitsi; hedelmä/kuorimaveitsi on oikeastaan parhaasta päästä.
- Sekoita liemen ainekset ja kiehauta liemi. Aineiden väliset suhteet eivät ole kovin tarkat eli isommankin määrän voi tehdä kuvatulla määrällä lientä. Käytämme kuutioita.
- Kaada kiehuvan kuuma liemi uunivuoassa olevien ribien päälle ja siirrä vuoka 130-asteiseen uuniin, jossa ribit viettävät seuraavat 3 – 4 tuntia. Aika riippuu uunin tarkasta lämmöstä (voi vaihdella huomattavastikin) sekä halutusta kypsyysasteesta. Tavoitteena on ribit, joissa on vielä suutuntumaa ts. liha ei lähde pelkästään imaisemalla irti. Tällä kertaa tavoitteeseen päästiin 4 h aikana.
- Kun ribit ovat sopivan kypsät, poista vuoka uunista ja ribit vuoasta. Valele kypsien ribien päälle haluamasi määrä glazeerauskastiketta, lisää päälle mausteseosta ja toinen kerros glazea. Viimeistele paketti kovalla tulella grillissä, grillivastuksen alla uunissa tai paistinpannulla liedellä.
Mietteitä
- Lihan valinta: Kyseessä oli siis baby back -ribit, jotka leikataan nimensä mukaisesti ylempää kuin sian kylki eli englantilaisittain spare ribit.Â
- Tekniikka: Hidas uunikypsytys on toimiva tekniikka, jonka avulla ribeistä saadaan meheviä ja samalla luusta hyvin irtoavan lihaisia. Savun makua ei tällä metodilla tietenkään saada (pl. mahd. grillikypsennys) eikä makujen harmoniassa päästä aivan yhtä syvälle kuin BBQ-kuvioissa, mutta hyviä joka tapauksessa. Helpompaa ainakin.
- Kalvoista: Luun puolen kalvot kannattaa poistaa ennen kypsentämistä, vaikka monet lihakauppiaat suosittavatkin vain keittämistä. Homma aiheuttaa jonkin verran työtä, mutta syödessä huomaat eron. Kalvojen poistaminen on myös hauska harjoitus, jossa voi harjaannuttaa omia taitoja lihan käsittelyssä.
- Nesteen määrästä: Haudutusliemi voi peittää ribit kokonaan tai jäädä vähän alle. Asia ei ole niin kovin tarkka. Astian koon ja muodon sekä ribien määrän mukaan voit arvioida tarvittavan liemen määrän. Jos vuoka tulee hyvin täyteen, se kannattaa siirtää uuniin ennen liemen kaatamista.
- Mausteseos: Lihan hauduttaminen liemessä ei mahdollista rubaamista, mikä savun maun ohella on keskeinen osa BBQ-kentän makumaailmaan. Loppusilausta haemmekin siis ennen paistamista pintaan ripoteltavalla mausteseoksella. Se voisi pitää sisällään monia erilaisia makukomboja, mutta perus karkeaksi rouhittu mustapippuri yhdistettynä pieneen lisäsuolaan tuo maut pintaan. Korianterin siemenet sopivat mielestämme oikein hyvin tähän; miksei siis muutkin mausteet. Kokeile.
- Glazeeraus: Voidaan tehdä joko koko släbille tai paloitelluille osille. Enemmän paloja = enemmän tarttumapintaa soosille ja mausteseokselle. Kastikkeen ei tarvitse olla erityisen makea, koska tässä metodissa ei hapanta savun makua ole kumottavana.
- Liemestä: Haudutusliemi on erittäin maukasta eikä sitä kannata heittää hukkaan. Liemi on soijan takia melko suolaista eikä sitä voi suoraan sellaisenaan käyttää peruslihaliemen tapaan tai samoissa määrin, mutta lisänä esim. pataruoissa tai vihannesten hauduttamisessa oikein sopivaa. Liemen voi redusoida fondimaiseksi, jolloin säilyvyys jääkaapissa hyvä ja pakastettuna tietenkin pitkä.
- Hammastikut: Kauppareissulla heitä koriin paketti laadukkaita hammastikkuja.
Tsekkaa myös nämä:
Pastrami
Pastrami on savustettua ja höyrytettyä naudan rintaa eli briskettiä. Valmistamme brisketin pallogrillissä kauniina kesäpäivänä.
Rivarisavustus vol 2: mahtavat kylkiluut
Ribit, ribsit, kylkiluut. Millä nimellä tahansa ne tunnetaankin, oikein valmistettuna ne ovat maukkaita. Katso tästä miten.
Sahti – elävä olut, elävä perinne
Sahti on suomalainen perinnejuoma, jota on perinteisesti valmistettu saunassa. Niin tekee oppaanamme toimiva kokenut sahdintekijäkin. Kattava kuvareportaasi.
Spare ribit
Spare ribs eli sian kylki mahdollisesti St. Louisin tyyliin grillataan täydelliseen mureuteen. Tsekkaa speksit ja ohjeet.