Big Timin mac and cheese

Mac(aroni) and cheese on monista tv-sarjoista tuttu eväs, joka nimensä mukaisesti valmistetaan makaronista ja juustosta. Valmistamme ruokalajista erään tulkinnan, joka soveltuu niin omaksi ruokalajikseen kuin täydentämään esimerkiksi noutopöytää. Oheen voisi valmistaa esim. salaatin, mutta nautimme vuoan ihan sellaisenaan.

Suosittelen käyttämään mahdollisimman vahvoja juustoja, koska tässä on hyvin vähän muuta makua. Poikkeuksellisesti emme käytä edes valkosipulia, mikä meikäläistä yllättää ehkä eniten tässä reseptissä. En kuitenkaan käyttäisi homejuustoja, koska ne eivät mielestäni ole parhaimmillaan kuumissa ruokalajeissa eikä suhteellisen korkeasta hinnasta saa läheskään kaikkea irti. Juustoalaa paremmin tuntevat pitävät esim. Roquefortin sekoittamista edes salaatteihin eräänlaisena raiskauksena[1]. Mainittakoon, että aurajuustoa en edes viitsi laskea juustoksi.

Jos halutaan, t√§llainen ruokalaji mahtuu nykysin niin usein k√§ytettyyn luokitteluun “comfort food” a.k.a “lohturuoka” a.k.a “helvetisti rasvaa, hiilaria ja suolaa”.

Raaka-aineet

 • makaronia
 • juustoa maun mukaan / mit√§ kaapista l√∂ytyy (esim. parmesaani / grana padano / pecorino romano/ gruyere / cheddar / mouhij√§rven hilma / musta sara / gamle ole / taleggio)
 • l√§skimaitoa
 • voita
 • muskottip√§hkin√§√§ (vastaraastettua)
 • makuja: viherpippuria,¬†dijonia, oreganoa
 • leip√§√§ murustettuna
 • (swarzwaldin kinkkua; t√§t√§ oli tarkoitus laittaa mutta unohdin, koska kokkaus alkoi n. 01.15)
 • tomaattia viipaleina

Valmistus

  1. Keitä makaroni
  2. Raasta juustot
  3. Lämmitä maitoa miedolla tulella, lisää joukkoon juustot, voi ja maut.

  1. Lämmittele ja sekoittele hetki, kunnes on höyrynnyt hetken aikaa. Aivan höyryttelyn loppuvaiheessa olisin lisännyt hakatun kinkun, jos olisin muistanut.

  1. Sekoita kamat vuoassa ja iske päälle tomaattislaissit.

  1. Laita uuniin

  1. Paista 175-asteessa n. 45 minuuttia. Nautitaan humalassa n. 03:00.

Tuntemuksia

Tämä vuoka tuo lohtua, jos sellaista ruoasta voi saada.

Olisi mielenkiintoista kokeilla erilaisia variaatioita. Lähinnä mieleen tulee eri juustojen ja yrttien yhdistelmät. Toki kokeilisin lisäksi valkosipulilla. Ruoan rasvaisuus asettaa optimaaliset puitteet myös chilin käyttöön, joskaan sen maku ei saisi dominoida.

Ravintoarvoja voisi parantaa kokojyväpastalla sekä kuitupitoisilla kasviksilla. Ainakin varsiselleri tulee mieleen sopivista vegeistä, enkä uskoisi sienienkään heikentävän makujen kokonaisuutta. Edelleen yhdistelmä juuston, yrttien ja sienien välillä pitäisi miettiä optimaaliseksi. Suosittelen ruokaa toki myös tällaisenaan.

Lähteitä

[1] Jenkins, S. (1996). Cheese Primer, Workman Publishing Company, Inc. New York, NY, US of muthafucking A, s. 155-8

BBC Good Food – Ultimate Macaroni and Cheese


Kommentit

6 kommenttia postaukseen “Big Timin mac and cheese”
 1. Jasseri says:

  Iha kivaa videoo, liia rauhallist ehkä. Paljonko makaronia ja paljonko juustoa tulee?

  • Mr. Smetana says:

   Volyymiltaan maitoa oli ehkä 7 dl ja juustoraastetta reilu puoli litraa. Mitä sitä nyt oli, ehkä max 200 g juustoa. Makaroonia vastaavasti 200 g kuivapaino. Noin arviolta, en muista ihan tarkkaan suhteita, voi olla ettei ihan 1:1 menty lopulta.

 2. riisipussi says:

  N√§ytt√§√§ hyv√§lt√§. Ei kyl noita suluissa mainittuja juustoja l√∂ydy meik√§l√§isen kaapista…cheddarista ja parmesaanista oon kyl kuullu mainittavan. Kysymykseni kuuluukin: mink√§laiset ns. kansan juustot (tyyliin valion edam) voisivat tulla kyseeseen mac&cheesess√§? Ruokalaji itseh√§n on kuitenkin nykyisin (toisin kuin viel√§ 1700-luvulla!) kansan syvien rivien m√§tt√∂√§, joten luulisi jonkun √§√§s-marketin juustonkin sopivan siihen.

  • Mr. Smetana says:

   Macaroni ja juusto on, kuten sanot, kansanruokaa ja tähän statukseen se on päässyt, näin olettaisin, pitkälti muunneltavuutensa ansiosta. Mielestäni voit käyttää ruokaan haluamiasi juustoja tai lempijuustojasi, jos joku tietty tyyli, esim. Edam, on erityisen mieleinen.

   Itse tein Macaroni&Juuston kerran pääjuustona Oltermanni. Muiden juustojen nimiä en muista, todennäköisesti olivat vahvempia. Lopputolos oli mielestäni hyvä, joskin tein yo. reseptiin muitakin modauksia esim. valkosipulin ja chilin osalta.

   Sanoisin siis, käytä mitä sattuu olemaan ja kokeile eri variaatioita. Jos teet kauppareissun erityisesti juuston hankintaan Mac&Cheese -viitekehyksessä, valitse juustoja, joiden
   Рmaku miellyttää sinua kuumennettuna / sulatettuna. Esim. edam tai gouda -juustot saattavat monilla tullla tässä mieleen. Kuten johdannossa sanoin, itse en erityisesti välitä sulatetusta homejuustosta, joten vältän niitä tällaisissa ruoissa.
   Рmaku miellyttää sinua gratiineissa. Emmental tai cheddar lienevät tyypillisiä tällaisia juustoja. Huomaa, että kaikkia juustoja ei tarvitse aina sekoittaa kastikkeeseen, vaan osan voit ripotella vain pinnalle halutun gratinoitumisen saavuttamiseksi.
   – maku on vahvemmasta p√§√§st√§, jos haluat makuun enemm√§n syvyytt√§. N√§it√§ juustoja lienee v√§hemm√§n “kansan juustoina”, mutta esim. gruyere tai parmesaani voisivat tulla kyseeseen.

   Toivottavasti saat tuosta osviittaa.

   • riisipussi says:

    Kiitti vinkeist√§. Luulisi noilla onnistuvan. T√§rkeint√§h√§n “m√§kk√§ntsiississ√§” lienee se ett√§ juustossa l√∂ytyy.

    • Mr. Smetana says:

     Juuston löytyminen on tärkeintä. Toiseksi tärkeintä on, että tekijät ovat vähemmän kahvilla kuin Kisu saadessaan idean linkittämääsi biisiin, mikä lienee melko helppo saavuttaa.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
T√§git: , , , , , , , , · Luontihetki: Friday, December 10, 2010