Palvauskatsaus: lihaa savusaunasta
Suomalaista kulttuuria ehkä keskeisimmin kuvastaa sauna, eritoten savusauna. Saunassa on tullut kylvettyä, mutta itse en sattunut syntymään sellaisessa. Saunaa en myöskään ole, satunnaisia kiuasmakkaroita laajemmin, aiemmin käyttänyt ruoanvalmistukseen. Kerta se on ensimmäinenkin.
Savusaunamme sijaitsee Kainuussa, jota voinee pitää ainakin nykypalvauksen kotipesänä. Saaristolaismallisille kalansavustusuuneille ei ole käyttöä ja hirvisaaliit pitävät yllä tarvetta säilöä suuria kertaeriä. Nälkämaasta luulisi siis löytyvän alan osaamista. Näin onkin; pääsimme paikallisen palvaajamestarin pakeille, mistä lisää tuonnempana.
Miten kaikki siis kävi? Ennen tähän kutkuttavaan kysymykseen vastaamista luodaan katsaus käsitteiden “palvaus” ja “saunapalvi” sisältöön.
Mitä on palvaus?
Aloitetaan kuten niin monesti ennenkin määrittely Wikipediasta.
“Perinteinen lihan palvaaminen on lihan kypsentämistä savustusuunissa/savusaunassa 60–100 asteen lämpötilassa. Liha voi olla ns. kuivasuolattua, liuossuolattua tai ruiskusuolattua ennen savustusta. Palvausaika vaihtelee 1-2 vuorokauteen lihojen koosta riippuen, savutuspuuna käytetään enimmäkseen kuorittua leppää. Palvauksessa mm. kinkut ja riistalihat saavat vahvan savukylvyn ja mureutuvat hitaasti. Palvaaminen on vanha säilytysmenetelmä jossa käytetään korkeampia lämpötiloja ja pidempiä aikoja kuin lämminsavustuksessa tai kylmäsavustuksessa.”
Palvaus on tietenkin eräänlaista savustusta (Yli-Peltomaa):
“Savustaminen muistuttaa valmistustapana hyvin paljon palvaamista ja ne tapahtuivatkin samassa paikassa”
Yli-Peltomaa ei kuitenkaan mehustele näiden yhtäläisyyksillä tai eroilla sen enempää. Metsästäjäliitto kertoo savustuksesta sanankääntein, jotka olisivat paikallaan myös palvauksen kuvaajina.
“Savustettaessa raaka-aineen tulee kypsyä savun ja lämmön yhteisvaikutuksesta. Jos lämpötila on liian korkea, kypsyminen tapahtuu pääasiassa lämmön ansiosta.”
Tässä jää auki, mitä tarkoittaa kypsyminen savun vaikutuksesta – viitataanko esim. smoke ringiin ja savun säilövään vaikutukseen? Englanniksi käytetään ainakin termiä smoke-cured eli ehkä “savulla säilötty”. Mene ja tiedä.
Liha-alan ammattioppi
“Perinteisessä saunapalvauksessa lihalle annetaan samanaikaisesti savua ja kosteaa lämpöä” (Liha-alan ammattioppi)
“Perinnepalvaus eli saunapalvaus on vanha suomalainen tapa kypsentää lihaa. Se on ollut käytössä jo satoja vuosia. Kun käytössä ei ollut suolaruiskuija tehtiin suolaus lihatiinuissa, joissa suolavesi imeytettiin lihoihin osmoosin avulla. Savusaunassa kosteus ja lämpö ovat sopivia ja liha kypsyy maukkaaksi hitaasti.” (Liha-alan ammattioppi)
“Perinteinen palvaus on siis nimenomaan hidasta kypsentämistä keittämällä (löyly) savustuksen yhteydessä saunassa”(Liha-alan ammattioppi)
Historiallisesti palvaus on ollut säilöntää, Yli-Peltomaa:
“Palvaus suoritettiin yleensä keväisin, kun sään lämpeneminen alkoi vaikeuttaa suolatun lihan säilyvyyttä.”
Eräs käännös termille “palvaus” on “curing” eli säilöntä.
Teollisen palvauksen osalta ollaan nykyisin erilaisessa tilanteessa (Liha-alan ammattioppi):
“Nykyään savustaminen eli palvaus on lihan kypsentämistä ja savustamista samanaikaisesti erityisessä savustus -ja keittokaapissa. … Vain harvalla valmistajalla on nykyään käytössä perinteistä haloilla lämmitettävää savustavaa uunia.”
Ijäs et al. (s. 55) kertovat seuraavaa
Saunapalvattaessa lihaa valmiste suolataan joko harmaa- tai punasuolaliuoksessa. Perinteisessä suolaliuoksessa ei ole mahdollisen kaliumnitraatin eli salpietarin lisäksi muita lisäaineita kuin suola [suola on nykyisin virallisesti valmistusaine]. Kaliumnitraattia käytettiin entisaikojen saunapalvauksessa. Siinä nitraatti pelkistyy nitriitiksi. Lopputuloksena on punainen väri. Perinteistä saunapalvia ei yleensä hierretä. Kypsytys tapahtuu hitaasti vuoroin leppä- tai katajasavulla 78-80 C:n ja vuoroin 80-asteisen vesihöyryn avulla. Perinteinen tapa on kypsentää lihatuotteet savusaunassa.
Särömaa (s. 75) kertoo seuraavaa, joskin kalansavustusta käsittelevässä kirjassa mutta kuitenkin.
“Palvaus tarkoittaa vanhaa savustusmenetelmää, jolla muun muassa siankinkut aikoinaan savustettiin savusaunassa. Savusaunan lämpö ei saanut kohota yli 60 asteen. Aikaa savustusmuodossa meni tuntuvasti enemmän kuin lämminsavustuksessa. Lohifileen savustus onnistuu myös palvausmenetelmällä, kun varaat aikaa ja malttia. Lohi on rasvaisena kalana hyvä savustaa alle 60 asteen miedolla lämmöllä. Palvattaessa kalan rasvat eivät pääse sulamaan uunin pohjalle.”
Palvata voi tietenkin muutakin kuin kinkkuja, mm. jänistä, majavaa, käytännössä mitä vaan.
“Palvata voi kaikkea lihaa kokonaisista sioista majavaan. Hyvänä ohjesääntönä palvattavan lihapalan koosta voidaan sanoa, että lihapala, jonka voisit kuvitella tekeväsi omassa uunissasi, on riittävän suuri palvattavaksi ilman vaaraa lihan liiallisesta kuivumisesta. Ruho, joka on alle 70kg, voidaan palvata myös kokonaisena.”
Prosessin kokonaiskestosta: Perinteisesti lämmitetty jopa pari vuorokautta kevyesti ennen varsinaisen palvauksen aloittamista – itse palvauksenkin kesto parin päivän luokkaa. Tässä mallissa aloitettiin ensin kovemmalla lämmöllä, josta edettiin miedompaan suuntaan.
Hannu Hirvonen kertoo Ylessä seuraavaa:
“Eilen illalla jo lämmitin pari pesällistä ja tänään aloitin viiden aikaan lämmittämään. … Lämmitystä riittää iltaan asti … Jos olisi isompia lihoja, niitä pitäisi pouruttaa vielä seuraava yökin”
Lämpötilasta on tietenkin montaa eri näkemystä, Ensio Hyvönen:
“Optimi lämpötila savustuksen aikana on +81–83°C”
“Sopiva lämpö palvisaunalle on 80-100 astetta.”
Pekka Sironen kertoo lämmöistä Kalevassa:
“Lihat pannaan saunomaan, kun lämpötila on noin sata astetta. Tuo lämpötila pysyy hyvin Näätävaaran saunassa, vaikka koivuhalkoja ei enää lisätä palvauksen aikana.”
Yksi Suomen kaikkien aikain legendaarisimmista työstäjistä kokki Kolmonen kertoo seuraavaa tilanteesta, jossa lihoja ei ole tönkkösuolattu
“[S]avustuslämpötilan pitää olla heti alkuun 75 astetta, jottei liha happane. Vuorokauden kuluttua lämpötila nostetaan 80 asteeseen.”
Mainittakoon vielä seuraava Yli-Peltomaan sitaatti:
“Palvaaminen tapahtui savusaunassa, ensin suolat pestiin pois, jonka jälkeen lihat ripustettiin savusaunan kattoon kiukaan läheisyyteen. Saunan lämpötila nostettiin 70 celsiusasteeseen ja pidettiin tasaisena, kunnes liha oli kypsää.”
Puiden lisäilystä
“Kunhan oikea lämpö on saavutettu, niin reilun puolen tunnin välein 2-3 halkoa. Joskus lämpö pysyy yhdelläkin halolla”
Edelleen Sironen kertoo puulajien käytöstä:
“aromi saadaan kuitenkin viimeiseksi lisättävistä leppähaloista, jotka antavat saunaan paksun harmaan savun”
Löylyn piiskomisen merkityksestä kertoo Suvianne Munanetissä:
“[S]avupöntössä tulee olla kiuaskivet. Ja jossain vaiheessa olikohan aika alussa, pitää heittää kunnon löylyt lihalle. Silloin lihaan tulee joku kalvo ja se umpeutuu ja mehut pysyy sisällä.”
Valuminen: meillä valumista ei esiintynyt juurikaan, mutta jossain tapauksissa valuneet ihrat on kerätty talteen ja esim. syöty perunoiden kanssa tai käytetty paistamiseen.
Suvianne puhui yleensä savustuspöntöstä, mutta toki osa palvaajista piiskoo löylyä ihan palvisaunassakin, mana kertoo
“Lämmitin saunan kuumaksi (olisko ollut jomminkummin puolin sata astetta), heitin vettä kiukaalle ja vein lihat sisään ja annoin olla vähän aikaa. Sitten ovi auki ja annoin saunan jäähtyä. Tähän kuorenmuodostamisvaiheeseen ei paljon aikaa kulu. Luulenpa että vesihöyry esti turhan haihtumisen ja lämpö piti lopusta huolen. Kuivat löylyt saa kait rasvat juoksemaan. Tuo ns. kuoren muodostuminenhan auttaa siten, että lihasta ei tirise mehut lattialle ja lihat kuiva. Ja lihojenhan on hyvä olla hiukka rasvaisia, esim. ylivuoteinen naarashirvi on hyvä.”
Southern BBQ -piireissä lihan pintaan muodostuva kuori tunnetaan nimellä bark.
Eli mana jyystää ovi auki, ainaki jonku aikaa, mihin lienee syynä manan käyttämä lämpötila. Tämä saattaa olla ristiriidassa Kolmosen lämpötiloista antaman ohjeen kanssa, joskin riippuu mm. suolauksesta ja monista muista asioista. Pidempi työstä tapahtuu kuitenkin merkittävästi alemmissa lämpötiloissa.
“Varsinainen palvauslämpötila taisi olla jotain 50 – 60 astetta, mitä alhaisempi sen parempi.”
Lämpötilaa keskeisempi maininta tässä kommentissa on kuoren muodostuminen, jota palvaajamestarimmekin (alla) suositteli. Mana mainitsee myös lihan rasvaisuuden ja iän välisestä suhteesta, mutta ei mennä tähän teemaan sen syvemmälle tällä kertaa.
Millon hyvää, edelleen Sironen kertoo:
“[H]omman suola on saunasta juuri otetun tuotteen maistaminen. Parempaa saunapalviliha … kuitenkin vasta kylmänä. Parhaimmillaan lihat ovat parin, kolmen päivän päästä savustamisesta”
Lihan savustaminen eli palvaus:
Poron, hirven, naudan tai sian paistia, lapaa tai selkää pidetään suolassa pari vuorokautta.Suolatut lihat ripustetaan riihen tai savusaunan seinille vahvoihin koukkuihin tai kiukaan päälle korentoihin
Kiukaan pesässä poltetaan koivuhalkoja ja katajanoksia ensin miedosti, mutta vähitellen nostetaan lämpötilaa.
Kiukaalle lyödään löylyä, jotta lihan pysyisivät mehukkaina.
Palvamisaikaan vaikutata savustuspaikan lämpötila. Palvaus voi kestää kahdesta vuorokaudesta viikkoon, ja savua on oltava taukoamatta koko ajan.
Sydän-Satakunta (9.4.2009, lainattu Saunalehti 2 / 2009) haastattelee Markku Tuomikorpea, joka kertoo palvauspuuhistaan (vapaasti lyhentäen) seuraavaa:
- saunassa on 60 astetta, kun lihoja lisätään
- sopiva lihan koko on “kilon tai kaksi”
- vähempirasvaisten osien päälle levitetään lisärasvaa
- palvata voi kaikkea, mutta “luista lihaa” suositellaan
- lämmitykseen käytetään leppää, lämmön noustua riittäväksi “pystymärkää”
- lihat palvautuvat 25 tuntia
Tossa tuli monta aspektia, joista on ollut juttua ylempänä.
Liha-alan ammattioppi viittaa Kotilieden viime vuosisadan puolivälin tienoilla (10/1944) julkaisemaan palvauksen 12 käskyyn. Listaamme ne alle (boldaus Big Timin)
- Katso, että palvattavaksi aiotut lihat ovat tarpeeksi suolautuneita.
- Kun rupeat lihoja palvaamaan, varaa jo edellisenä päivänä riittävästi tarkoitukseen sopivia puita, tuoreita leppiä ja katajia, sillä niistä saat parhaan “makean” kylmän savun.
- Aseta saunaan sopivalle korkeudelle ja riittävälle etäisyydelle kiukaasta pyöreät, sileät orret lihoja varten.
- Nostele lihat ennen palvaamista suolavedestä joksikin aikaa valahtamaan. Älä unohda, että palvatut sorkat ovat mitä parhainta herneruoan makua ja pienimmätkin palaset sopivat palvattaviksi, kunhan huolehditaan, etteivät palvaannu liikaa.
- Sido kinkkuihin ja lapoihin rautalankasilmukat, jos ripustat ne roikkumaan. Mutta tasaisemmin ne melkein kypsyvät orsilla kuten pienimmätkin palaset.
- Aloita palvaus aikaisin aamulla, mutta nostele silti jo edellisenä päivänä lihat riippumaan tai asettele ne huolellisesti orsille kamarapuoli alaspäin. Katso, että pienimmät kappaleet tulevat kauemmas kiukaasta ja siten, että ne helposti saa pois, kun ovat riittävästi palvaantuneet, etteivät pääse sulamaan.
- Sovittele lihojen alle sopivia astioita vaikkapa paistinpannuja, että saat talteen lihoista mahdollisesti valuvan rasvan ja kaiken suolavedenkin, sillä se on maukasta käyttää vihanneskeittojen ja laatikoiden suolaksi.
- Pidä tuoreilla lepillä ja katajilla jatkuva kylmäsavusaunassa, kunnes lihojen pinta vuorokauden parin kuluttua on kunnolla savustunut, mutta varo päästää saunaa alussa liian lämpimäksi.
- Kun lihat ovat käyneet ruskeiksi savusta voit alkaa kypsyttämään niitä lämmittämällä saunan kuumaksi. Lopulla voit kuumuutta vielä koventaa lyömällä löylyä.
- Lihojen kypsyyttä voit kokeilla terävillä puutikuilla. Kun se painuu helposti kinkkuun, on kinkku riittävän kypsä. Tässä ole erittäin huolellinen, sillä raaka kinkku ei ole hyvää, mutta liiaksi kypsyessään se hupenee olemattomiin.
- Ota pienempiä kappaleita pois kuumuudesta sitä mukaa kuin ne kypsyvät. Äläkä päästä aivan kypsäksikään sellaisia palasia, joita aiot käyttää kastikkeisiin tai muihin ruokiin.
- Kun lihat ovat mielestäsi valmiiksi palvaantuneita, aukaise ovi ja muut mahdolliset ilmareiät, että lihat nopeasti paikoillaan jäähtyvät, ennenkuin alat niitä liikutella.
Mooseksen käskyt tuntuvat lähestyvän palvausta suurin piirtein samoin linjoin kuin muut esiin kaivamamme lähteet. Eräänä erona havaitaan lihojen ottaminen “valahtamaan”, minkä olettaisimme tarkoittavan pelliclen hakemista. Nykyisellään tämä metodi tuntuu olevan suositumpi kalansavustuskirjallisuudessa.
Yhteenveto palvauksen ydinkohdista
Miten yo. voitaisiin vetää yhteen? Käsiin saamiemme lähteiden perusteella palvaus näyttäytyy seuraavalla tavalla:
Savusaunapalvaus on perinteinen suomalainen lihan kypsennys- ja säilöntämenetelmä, jota kuvaavia tekijöitä ovat ainakin
- palvaukseen soveltuvat kaikki eläimet ja ruhonosat; joissain tapauksissa luullisia suositellaan
- palvata voi yli 1 kg:n – kokonaisen ruhon kokoisia lihoja
- lihojen tulee olla riittävästi suolattu, esim. laukkasuolauksen avulla, jopa ns. tönkkösuolaukseen saakka
- lihat voidaan laittaa kylmään tai kuumaan saunaan
- varsinainen palvauslämpötila on 60 – 100 C asteen välillä
- lihat kypsyvät savun ja lämmön / lämpimän höyryn yhteisvaikutuksesta
- saunan lämmitysaika on tyypillisesti 1 vrk luokkaa
- savustuspuuna käytetään leppää ja katajaa, niin ikään koivua käytetään
- leppäpuu voi olla kuivaa tai (pysty)märkää
- palvauksen alettua tuli pidetään hyvin pienenä lämmön kontrolloimiseksi
- lihan mehevyyden säilyttämiseksi saatetaan palvauksen alkuvaiheessa heittää kovat löylyt (jotta tuotteeseen muodostuisi kuorikerros)
- palvauksen aikana voidaan heittää lisää löylyä, jossain tapauksissa löylyä heitetään vasta lopussa
- lihat poistetaan saunasta sitä mukaan, kun kypsyvät
- valmis tuote voidaan nauttia heti tai antaa levätä joitain päiviä
- kokonaisvalmistusaika on vuorokaudesta jopa viikkoon, riippuen käytetyistä lämpötiloista
Metodeja on siis monia. Jo yllä siteerattu mana asian kiteyttääkin:
“Variaatioitahan oli niin monta kuin oli isäntääkin.”
Intermezzo
Taikas näytä, löylyn henki
Oothan meille hyvä renki
Lihat, löylyt, kiulut vettä
Savu tuo on saunan mettä
Taakse jääpi arkihuolet
Puhtaus, se on ruokaa puolet
Työtä tässä vasta onkin
Palvaan potkan, saparonkin
pesään ei tuu lainkaan honkaa
vaik sais siitki lihoil’ onkaa
kosteutta, on saunas märkää
palvaan sikaa sekä härkää
piiskaan nyt mä kunnol löylyy
Kiuas tuo, se puskee höyryy
lihat katos kylkimyyryy
pakko pojan mennä kyyryyn
kun löyly tuo hien mul’ pintaan
kaupunkiin miks kaipaisinkaan
vapautta ja sielunrauhaa
niil ei määrätty oo hintaa
mut oisko täst ammatiksi
ei kai, sen tiedän miksi
ei riitä palvimestarinkaan niksit
et täst’ ois hengen pitimiksi
Lihan hankinta
Lihojen hankinta tapahtui kahdessa vaiheessa: Poron lihat paikalliselta toimittajalta Inarissa ja loput Rollosta Tapaninmäen Kotilihasta.
Matkalla pohjoiseen ihmetytti poroisäntien markkinointi-into. Joka käytännössä tarkoitti kylttiä tien vieressä – myydään poron lihaa. Ei puhelinnumeroa tai muuta josta satunnainen kulkija saisi lisätietoa. Muutaman soiton jälkeen oli ilmeistä, ettei tähän aikaan vuodesta poronlihaa ole juuri saatavilla. Näyttäisi siltä, ettei poronlihaa tarvitse juurikaan mainostaa, lihat taitaa mennä hyvin kaupaksi muutenkin.
Lihaa hankittiin seuraavalla tavalla:
Liha | Kilohinta e/kg | Paino kg | Hinta e | Tavoiteltu sisälämpö C | Paino valmiina |
viljaporsaan ulkofile | 14,90 | 0,988 | 14,72 | 68 | |
naudan etuselkä luullinen | 11,90 | 1,23 | 14,64 | “kypsää” | |
viljaporsaan potka | 6,50 | 1,82 | 11,83 | “kypsää” / 70 | 1,592 |
viljaporsaan grillikylki | 7,90 | 1,014 | 8,01 | 70 | |
poron sisäpaisti | 18,90 | 1,060+1,100 | 40,82 | 55 ja 59 |
Kinkkua ei ollut hankintahetkellä saatavilla, joten palvikinkin valmistus ei tällä kertaa tullut kyseeseen.
Hernekeitto
Keikan jälkeen tein potkasta hernerokan, jonka aikana mittasin seuraavat painot:
- Valmiin potkan paino 1592 g
- Luu 446 g
- Liha + käytettävää ihraa 815 g
- Jänteitä, kalvoja, pois heitettyä ihraa jne. loput (1592 g – 446 g – 815 g = 331 g)
Eli kypsää payloadii saatiin 815 g / 1820 g = 45 % raakapainosta, rasvaa olisi voinut karsia enemmänkin halutessaan.
Vastaava suhde kypsästä painosta 815 g / 1592 g = 51 %
Brine
Veden hankinta
Vesi noudettiin paikallisesta hetteestä
Brine
Peittolaukka eli suolalaukka tehtiin mukaellen kahta lähdettä: Liha-alan ammattioppi s. 84 ja Marianski s. 82. Käytetty brine oli
- vesi, 7700 g (2 gallonaa)
- 4% curea, 146 g (Cure #1 / Prahan pulveri) (liiallisina annoksina nitriitti-cure on tappavaa, joten tän shitin kanssa ei kannata pelleillä)
- suolaa, 450 g
- sokeria, 200 g
Kiehautetaan vesi, lisätään aineet ja annetaan jäähtyä.
Palvaajamestarin ohjeistukset
Lihat olimme jo laittaneet tekeytymään, mutta auki oli edelleen, miten hoitaisimme itse palvauksen. Tässä vaiheessa oli siis sopiva hetki poikien siirtyä mestarin juttusille.
- Palvisauna: Yleisesti ottaen hyvä palvisauna on sellainen, jossa on iso kiuas, siinä korkea tulipesä ja sen päällä vesikiulu. Iso kiuas lämmön säilyttämiseksi ja sen tasaisuuden varmistamiseksi, korkea tulipesä hyvän vedon ja vähänokisuuden säilyttämiseksi ja vesikiulu kostean ilmanalan aikaansaamiseksi. Optimi olisi sellainen, jossa luukku aukeaa suoraan ulos, jotta puiden lisääminen olisi helpompaa.
- Lämmitys: Alkuun lämmitetään kaikki räppänät auki; puulajilla ei ole tässä vaiheessa niin väliä. Tavoitteena on 110 asteen lämpö ennen palvausta; luukut suljetaan jonkun verran tätä ennen ja lämpö nousee haluttuun.
- Jälkilämmitys: Hoidetaan luukut auki, jotta veto parempi ja palokaasut eivät jää saunaan. Pieni sauna ja iso kiuas pitää lämmön 5 – 6 h.
- Suolaus: 10 l vettä, 700 g suolaa (vaimolle 600 g). Vesi jääkylmäksi, lihat sisään ja vuorokausi huoneenlämmössä. Lihoja voidaan ruiskusuolata haluttaessa ennen palvauksen aloittamista.
- Lihojen asettelu: Ylempänä ja lähempänä kiuasta on kuuminta. Pienempiä paloja asetellaan lähemmäksi seinää.
- Löylytys: Alussa heitetään kovat löylyt, jotta saadaan lihoihin kuori / pinta, joka pitää mehut (rasvat ja lihasnesteet) sisällä.
- Paistolämpö: 100 astetta tai alle, mieluummin pidempään kuin kuuma ja nopeampi.
- Prosessi: Saunan lämpötila tarkistetaan vähintään tunnin välein, jolloin myös heitetään lisää löylyä.
- Puista: käytetään kuoretonta puuta; jos käytetään haapaa sen täytyy kuivua 3 vuotta (2 ei riitä).
- Paistoaika: kilon paloillekin “toista kymmentä tuntia”, suuremmille tietysti enemmän.
- Ruokailu: annetaan jäähtyä ennen kuin leikataan.
- Huomioitavaa: Esim. 140 astetta on aivan liian kova lämpötila ja saattaa johtaa saunan palamiseen. Saunan tiiviys vaikuttaa hapen saantiin, jonka minimointi minimoi riskin saunan palamisesta. Sauna kannattaa tiivistää / tilkitä ennen varsinaista palvausta.
Eli näil mennään. Kiva huomata, että palvaus ei ole hätäisen hommaa; puiden kuivatuskin vie kolme vuotta!
Savusaunapalvaus käytännössä
Tavoitteena oli siis palvata mestarin ohjeita suht tarkasti noudattaen. Ilmapiiri oli kainuulaisittain kostea ellei jopa sateinen, mikä tietysti palveli päämääräämme kahdella tasolla: sauna ei pala niin herkästi ja palvaustilassa ylläpidetään mahdollisimman korkeaa kosteusprosenttia.
Käytännössä toimimme abaut seuraavalla tavalla:
Oma projekti
Edellinen aamu
- vesien nouto hetteestä, brinen valmistelu
edellinen ilta
- kevyt palvisaunan lämmitys ja savureikien tsekkaus
- savua puskee rei’istä eri puolilla, tilkitään laudeliinalla ja odotetaan hetki
19:12
- lihat brineen / cureen
0:00
- lihojen kääntely ja nosto huoneen lämpöön
0:42 – 1:30
- savustussuunnittelua ja yleistä paskan jauhantaa
5.55 herätys
- Big Tim: “ei enää mitään mahdollisuutta saada unta”
- säkkien tyhjennys, lihojen tykitys palvisukkaan, parille pussille oli tullut damagea / valumaa, mutta ei siinä mitään
7.08
- savusaunan lopullinen tilkintä ja palvausnaulojen kiinnitys
- kiukaan sytytys, aletaan nostaa lämpöä hitaasti
8:15
- bacon rashersien paisto + munat
- vedet saunalle
- puiden lisäilyä
11:09 – 13.18
- arpomista
13.19
- luukku auki ja lämmön tarkastelu / mittaus
13:40
- lihat roikkumaan kattoon
16:00
- lisätään savun tuotantoa jossain vaiheessa
19:00
- lämmityksen uudelleen käynnistys
19:29
- löylyttelyä, lämpö n. 95 astetta
19.35
- Poro reilut 50 astetta
20.00
- Kattolämpötila 95, löylyluukku kiinni (oletuksena että lämmöt kestäisi tasaisempana kauemmin, jos kaikkeä höökiä ei päästä ulos)
20.10
- Syntyy ymmärtämys, miksi lihaa palvataan kerralla mieluummin 60kg kuin 6kg.
20.20
- Taivas muuttuu mustaksi, rankkasade niskaan – toivottavasti lisää hieman kosteutta myös palvaamiseen.
20:49
- poron sisälämpö 54 astetta, päätetään jatkaa vielä jonku aikaa – avataan löylyluukku, jotta palvitilan = saunan lämpö nousisi
21:10
- lähdetään ottamaan poro alas
22:10
- otetaan sikaa ja poroa alas, saunotaan naudan etuselän ja sianpotkan kanssa
23:10
- imutellaan meat feast
23:50 – late
- jeesustellaan kuinka hyvää palvista tuli
Pohdintoja
Palvatessa liha kypsyy ja maustuu savun, kosteuden ja lämmön yht’aikaisesta vaikutuksesta tilassa, joka on suuri suhteessa valmistettavan tuotteen määrään. Perinteisesti palvaus on ollut säilömistä, nykyisin toki ennen kaikkea maustamista, mutta riista-aikaan varmasti myös perinteisessä merkityksessään. Palvaus on oma tekniikkansa, jonka “perfektointiin” voisi käyttää useamman kuin yhden eliniän. Näinhän Suomessa on toimittu, palvattu ammoisista ajoista saakka. Ja tietenkin perinteen soisi siirtyvän iso-isiltä lapsen lapsille.
Palvaus on eri meisinkiä kuin jenkkien BBQ tai skottien savulohi tai esim. puolalaisten savumakkarat. Jenkeissä ei ilmeisesti ole palvikulttuuria siinä mielessä, että vaikka Southern BBQ onkin kosteissa oloissa savustamista, kiuas ei ole heille tuttu. Texasissa lienee vähemmän tarvetta saunalle. Ja kun kosteus Amerikka-BBQ:ssa puskee tasaisesti haihtumalla, se ei tule purskeinaa, joita suomalainen löylynheittokulttuuri tarjoilee. Savusauna on itse asiassa aika helvetin iso puinen grilli slow and low menoon 🙂
Kalansavustuskirjoissa puhutaan palvauksesta ja palvata voi myös kalaa. Ja olihan palvaajamestarimmekin lohta palvannut tietenkin, mutta ei yleensä kuule palvilohesta puhuttavan. Pitäisin palvausta lihan, lähinnä sianlihan ja riistan valmistusmenetelmänä.
Palvausprojektimme onnistui; kaikki oli oikeastaan helvetin hyvää. Tästä johtuen lihat loppuivat ns. kättelyssä, eli jos palvaa, kannattaa palvaa iso erä kerralla. +10 kg. Myös eri ruhonosat olisivat tehneet kauppansa. Big-Tim vinkkaa seuraavaa
- kannattaa palvaa kaikenlaista ja enemmän
- 1 kg baiskoja mutta tuplaa määrä, mitä ajattelit tehdä
Ja kuten sanottua, kinkun palvaus ei ollut mahdollinen raaka-aineen saatavuuden johdosta. Palvattu kinkku on kuitenkin palvituotteiden eräänlainen ykkönen, joten seuraavaan kertaan jää myös sen valmistus.
Itse prosessista tunnistimme kehitys- tai kokeilukohteina ainakin sen, että lihat voisi laittaa saunaan jo aiemmin – ts. ottamaan alkulämmityksen voimakkaimmatkin savut. Ainakin kokeena siis. Toisaalta kiukaan löylyluukulla voisi säädellä portaittain, ei vain auki-kiinni kuten nyt teimme. Kokeneemmille savusaunan lämmittäjille asia lienee itsestään selvyys, mutta ei espoolaispojille.
Palokaasujen sielunelämä on “hieman” hakusessa, ja koska kokemusta ei palvaamisesta ole, 100% rennosti ei osaa palvaamista ottaa. Keskeisenä asiana päässä pyöri tasapainoilu kosteuden / ajan / saunan palamisen kanssa. Ammattipalvaajalta on vihjeet saatu – 110 tai alle hyvä, 140 huono, palvaaja ei saa sammua lämmittämisen aikana – ja tekemisiä tulee mietittyä turhankin tarkkaan. Ehkä siksi, että kulunut fraasi “savusaunoja on kahdenlaisia, palaneita ja niitä jotka tulevat palamaan” hakkaa takaraivossa. No kaikesta selviää, ja seuraavalla kerralla rennommin. Ensimmäistä kertaa palvatessa kannattaa kuitenkin pyytää mukaan kokeneempi lämmittäjä jos mahdollista.
Palvilihaa maistellessa ymmärsimme, että palvin maku on aivan omansa. Selkeästi eri kuin esim. savustettu, low ‘n slow smoked tai BBQ. Curetetun lihan makua on kutsuttu myös termillä “ajan maku“. Salameissa jne. ko. maku on tietysti vahvempi, mutta on ajan maku palvissakin ilmeinen. “Miracle of time”, kuten BBQ Pit Boys on asian ilmaissut.
Palvaus on perinteistä suomalaista ruokakulttuuria, vaikka ei se vuosituhantisille harrastajilleen kulttuurina ole tietenkään näyttäytynyt. Elämisen edellytys, josta on tullut harrastus, kulttuuria, kuten metsästyksestä tai kalastuksesta. Palvaus on oikeastaan suomalainen ruokakulttuuri – se mikä on jäänyt pystyyn. Listalla on toki muutakin, sahti mm., mutta on lista selvästi kainuulaista katovuotta lyhyempi. Olis mielenkiintosta tietää, mihin suuntaan palvauksen suosio on menossa. Esim. sahti taitaa olla nousussa, mutta miten palvi? Palvaako jengi vähemmän kuin 20 vuotta sitten esim.? Vai kenties enemmän, mitään tilastoa ei ole sattunut silmään.
Mutta palvaus on enemmän kuin suomalaista ruokakulttuuria, se on suomalaista kulttuuria – ilman etuliitteitä. Savusaunapalvaus on myös elävää kulttuuria; tälläkin hetkellä jossain savusauna tupruttaa. Espoon dynaamisessa sykkeessä tämä on joskus helppo unohtaa.
Johdanto-osan lähteiden perusteella näyttää siltä, että Kainuu ja itärajan tuntuma, esim. Kuhmo, Suomussalmi, ovat nykypalvin keskuksia. Marianne Yli-Peltomaa kommentoi historiallista savustusskeneä seuraavasti
“Savustamista harjoitettiin pääasiassa vain läntisen Karjalan alueella, jonne se levisi 1800-luvulla niin ikään lännestä. Leivinuunin tarjoaman käytännöllisyyden vuoksi savustamisesta ei kuitenkaan tullut kovinkaan suosittua säilöntä- ja kypsennyskeinoa.”
Tämä sijoittuisi siis nykyisen Pohjois-Karjalan, Kainuun alueelle.
Vaikka palvaus on perinteistä toimintaa, se ei ole saunan alkuperäinen tarkoitus. Museo24 kytkee saunan myös mallastukseen eli oluen eli Suomen oloissa sahdin valmistukseen:
“Lauteet eli parvi rakennettiin saunan peräseinälle alkujaan maltaita varten.”
Mallasaspekti on mielenkiintonen, pitää selvitellä asiaa enemmän.
Big-Timin käskyt
Big Tim innostui ym. “Mooseksen käskyistä” niin paljon, että päätti sepittää omansa. Vettä ei kaveri vielä ole todistettavasti kyennyt viiniksi muuttamaan – raakaa sikaa maukkaaksi palviksi kyllä.
Big Timin aitokiukaalla palvauksen opit 11 rivillä:
1) ylälämpö 100 asteeseen
2) mittarit lihojen päältä sisään ja lihat kattoon
3) puuta pesään jotta savua generoituu ja luukut kiinni
4) tunnin välein tsekkaus että kaikki ok
5) säädä lämpöä löylyluukulla ja lisää puuta ajoissa kun lämmöt alkaa laskeen
6) lihaa kilon palasissa
7) lihaa mielummin enemmän kuin vähemmän
8 ) sisälämmöt kohdilleen, kokeile mediumista kypsään
9) kun valmis älä poista mittareita ennen lihojen liikuttelua, jotta rasvat ei valu
10) anna levätä vähintään tunnin
11) vakumoi, syö tai shareta.
Paltamo ei petä
Olen kuullut sanottavan, että Paltamo ei petä, eikä niin käynyt tälläkään kertaa. Keli oli elokuun alussa kosteahko, palvauspaikkakunta merkitty karttaan punaisella (lähde).
Lähteet
Ijäs, T., Leino, P. ja Åkerström, A. (2001). Lihankäyttöopas, Otava
Särömaa, M.J. (2001). Kalansavustuksen salat, Gummerus
Suomalainen, R. (toim.) (1981). Lapin ruokia – poroa, lohta, hillaa, WSOY
Tsekkaa myös nämä:
Mämmi on hauska valmistaa kotosalla pääsiäislammasta odotellessa. Prosessi on pitkä mutta helppotöinen ja muutenkin palkitseva. Suosittelemme tätä reseptiä.
Pastrami on savustettua ja höyrytettyä naudan rintaa eli briskettiä. Valmistamme brisketin pallogrillissä kauniina kesäpäivänä.
Jänis nyljetään, paloitellaan ja valmistetaan pieniksi napoiksi. Tervetuloa makumatkalle.
Mitä on sian kylki ja miten se valmistetaan. Tällä kertaa savustamme kyljen, mutta sen voi tehdä myös uunissa tai grillissä.
no niin nyt rupee pikku hiljaa olee kokkaus ja postaus tasolla jolla kilpailijoita ei enää oikeen ole…kun meininki on se että ajetaan 1000 km erämaahan paistamaan poroa päivätolkulla ni aletaan olla oikeilla jäljllä (tarkkoja kuvia muuten, kyseessä lienee uusi kamera?)…mitä seuraavaksi? itse painimalla kaadettua karhua maakuopassa? täytyykin huomenna mennä hakaniemen ääs-markettiin ostamaan saunapalvia
moikku, kiitos kauniista sanoista. konkreettisia suunnitelmia vastaavan mittakaavan projekteista ei tällä hetkellä ole, joskin esim. kainuulaisesta asadosta on keskusteltu.
Muita mahdollisuuksia ovat erilaiset lihan tai kalan kuivausprojektit, mutta näistä lisää toteutuessaan.
Mediaa taltioitiin kolmella kameralla, joista yhdessä myös videotoiminnallisuus käytössä.
Jos savustettu liha kiinnostaa, suosittelen varauksetta savustettua sian sisäfilettä E. Hakkaraiselta hallista.
Tässä on varmaan tuleva etenemisen suunta
Asado tämäkin
Asadosta lisää matskua videon muodossa
Asadosta video / tekstiä, tosin espanjaksi
Asado yrttien avulla
Tässä naudan ribit ja valelua salmueralla.
Asadon voi tehdä myös hieman pienemmällä puumäärällä (videon alussa)
Kiitos hyvästä juonnosta saunapalvauksen saralla. Itse olen kerran käynyt Kontinjoen rannalla savusaunassa, jossa palvaus oli juuri meneillään. Koska kotitilallani on yhä savusauna, voisi tätä perinteistä harrastusta yrittää tulevana kesänä. Pari päivää lomasta ei liene hukkaan heitettyä aikaa – varsinkaan, kun samalla pääsee sukuloimaan ja kalastelemaan puhtaissa vesissä, – jos Talvivaara ei ehdi ennen sitä samoille apajille.
Eipä kestä. Kerro ihmeessä kokemuksiasi, kun olet palvannut. Palvaus on antoisaa aikaa, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Meilläkin on tarkoitus toistaa sessio ja samalla parantaa prosessia 🙂
Moi
Olipa hieno juttu palvauksesta kiitos. Itte tein männä kesänä kotipalvaamon (saaristolaismalli). On kokeiltu monenlaista ja kaupan kalkkuna (valmiiksi miedosti suolattu) file on tosi hyvää ja palvaantuu n. 10 tunnissa. Eilen palvasin possun sydämmiä nehän on aika pieniä ja palvaantui myös 10 tunnin aikana. Tommosessa saaristomallissa mikä mulla on lämmöt vaihtelee jonkin verran puiden lisäämisen tahdissa 75-110°C. Toimii silti ihan OK. Alussa heitän niille kunnon löylyt ja mulla on lisäksi laakea vesiastia suoraan kiukaan päällä, joka höyryää kokoajan.
Hauskaa että miellytti 🙂 Meillä olisi tavoite loppukesästä heittää taas “isompi” palvaussetti Kainuussa eli saa nähdä, mihin päädytään.
Mainittu lämpötilan vaihteluväli kuulostaa oikein hyvältä eli varmasti varsin pätevä saaristolaissavustin/-palvain sulla. Laita ihmeessä jossain vaiheessa lisää juttua, kun kokemuksia kertyy. Ootko muuten palvannu isompia määriä kerralla?
Kiuaskivet tuntuvat olevan tärkeä asia lämmön siirtämisessä ja kosteuden ylläpitämisessä. Meillä on tollanen tynnyrisavustin, mutta siihen ei kovin paljon kiviä mahtuisi.
Ihan loistava juttu!
Heräsi totisesti mullekin kipinä palvauksen testaamiseen, ainoa vaan että meidän savusauna on kertaalleen poltettu enkä missään tapauksessa aijo sitä kokemusta uudistaa. Toinen ongelma omissa premisseissä on että sauna on kesäaikaan melkein päivittäisessä käytössä, mutta saunominenhan ei kaiketi palvaamista estä (jos palvaaminen ei estä saunojia).
Meidän saunaa siis käytetään periaatteessa niin että ensimmäinen saareen tullut lämmittää saunan kylmiltä löylykuntoon ja seuraavat saunojat sitten lämmittävät pienempiä settejä seuraavia käyttökertoja varten. Idis on perinteisesti ollut semmoinen että ennen päivän ensimmäistä käyttökertaa sauna käy n 120 asteessa, josta se sitten käytön ja levon myötä laskee aamulla ehkä n 40-50 asteeseen. Toimiiko tällainen tempoilu palvatessa?
Eli sauna kylmenee yleensä
Savusaunan polttaminen on tosiaan riskinä näissä kuvioissa. Saunan lämmityksestä tuntuu teillä olevan runsaasti kokemusta, joten siihen puoleen en osaa antaa vinkkiä. Savusaunan “turvallista” lämmitystä on kuitenkin käsitelty kirjallisuudessa, mm. Vuolle-Apiala: Savusauna (2009) tai SPEK Opastaa 19 Savusaunan paloturvallisuusopas. Molempia löytyy mm. pk-seudun kirjastoista.
Saunomisen ei pitäisi estää palvaamista vaan mielestäni pikemminkin päinvastoin. Tasainen löylyn heitto tuo ilmaan kosteutta ja siten estää lihoja kuivumasta. Löyly myös levittää lämpöä ympäri saunan, ja löylyähän pitää muutenkin piiskoa tasaisesti.
Myös pienempien settien lämmittäminen kuulostaa hyvältä siinä mielessä, että savua ja savunaromia tulee tasaisesti lihan pintaan koko prosessin ajan.
Lämpötilan vaihtelu tai laskeminen päivän mittaan ei varmaan muodosta ongelmaa sinänsä. Toki 40 astetta on jo pitkällä ns. danger zonella eli lämpötila-alueella, jossa pilaantumisen riski on suurin. Tässä olisi sitten kysymys, kuinka pitkään lihat ovat palvautumassa missäkin lämpötilassa. Luonnollisesti myös nitriittien käyttö muodostaa tässä suhteessa oman kuvionsa, koska niiden tarkoitus olisi nimenomaan suojella lihaa botulismilta danger zonella. Kukin keissi on tapauskohtainen, enkä halua liikaa botulismilla peloitella, koska sen riski on ymmärtääkseni kokolihassa (vs. makkaroissa) suht pieni, mutta hyvä kuitenkin tietää, jotta voi varautua.
Anyways, olisi mielenkiintoista kuulla lisää, jos päädyt palvaamaan.
Hyviä vinkkejä taas, kiitos!
Luulen vakavasti että palvaaminen menee kokeiluun. Keikkahan on helposti järjestettävissä siten että saunalle jaetaan kipinävuorot, ja lämmittämisessä sillä kertaa keskitytään nimenomaan palvaamiseen ja sen turvalliseen läpivientiin, eikä löylylämpötilan maksimointiin tai yleiseen kekkulointiin.
A propos, tuleeko lihan savustamisesta muuten pitkällistä aromihaittaa saunalle? Meidän saunaa nimittäin käyttää myös vegaaniporukkaa, jotka voinevat pahoittaa hipiänsä jos meikäläinen innostuu siellä pahasti palvaamaan 🙂
Vegaaniporukan pirtaan ei katosta riippuvat lihat tietenkään iske samalla tavalla.
Asia, jota yllä ei mainita, on, että lihojen alle kannattaa laittaa pahvit tms. valumien blokkaamiseksi. Meillä pahvit olivat käytössä, mutta ilmeisesti vahva löylytys alussa loi pintaan kuoren, jonka läpi nesteitä ei juurikaan valunut. Pahveille oli ilmestynyt muutama tippa koko session aikana. Lauteet jne. lihojen alla kannattaa siis suojata ehdottomasti.
Olettaisin, että pitkässä käytössä palvisaunan haistaa, mutta en usko, että yksi palvisessio vaikuttaa juurikaan suuntaan tai toiseen.
Mainittakoon tästä vielä, että esim. lämpömittarin työntäminen lihaan työntää myös pinnan bakteeriston lihan sisään tai avaa väylän niiden siirtymiselle. Itse en ole tuosta liian huolissani, mutta siitä on hyvä olla tietoinen ja jokaisen itse arvioida riski luotettaviin lähteisiin perustuen.
Perinteinen lihan palvaus Hämeessä kesti viikon eli maanantaista lauantaihin. Suolavedellä, jossa suola ei ole mikään lisäaine vaan säilöntä- ja makuaine, tiinussa suolatut kinkut ripustettiin savusaunan katosta roikkumaan tai asetettiin vartaitten päälle lepäämään. Alle laitettiin voipaperilla vuoratut kaukalot ohjaamaan tippuvaa rasvaa. Vartaitten päällä nahkapuoli alaspäin olevat kinkut säilyvät mehevämpinä, kun niistä ei tippunut rasva ja nesteet niin helpolla kuin riippuvista. Saunassa pidettiin kosteilla puilla matalaa lämpöä lauantaiaamuun asti. Matalaa lämpöä sen vuoksi että liha pysyi mehevänä, ja sauhua sen vuoksi, että liha sai sauhun säilyttäviä aineosia mahdollisimman paljon. Sauhu ei saanut milloinkaan loppua, sillä se esti lihan happanemisen. Varsinainen kypsennys tapahtui lauantaina. Sauna lämmitettiin mahdollisimman kuumaksi ja sitten heitettiin löylyä oikein kovasti. Löylyn heittäjä oli tietenkin saunan lattialla kyyryssä, ja silti hänen korviaan poltti. Illalla sitten kylvöttiin, ja saunassa oli ihana tuoksu. Lihaa maisteltiin vilvoitellessa ja se maistui todella hyvälle.
Kiitos kommentista ja informaatiosta. Kypsän palvilihan tuoksu saunoessa viikon palvauksen jälkeen on varmasti mahtava!
Osaatko sanoa, millainen lämpötila saunassa viikon varrella vallitsi? Tai tehtiinkö tällä metodilla johonkin tietttyyn aikaan vuodesta?
Hieno juttu savusaunassa tehtävistä palvauksista, itse olen lähinnä toiminut tuo amerikkalaisen slow and low valmistuksen kanssa, pääosin se taitaa erota kotimaisesta palvauksesta siinä että täällä lihat suolataan että valmistamista.
Kiitos kommentista. Paljon samoja piirteitä tosiaan molemmissa; toisaalta erilaisia tekniikoita niin paljon, että erojakin löytyy lähteistä riippuen. Kumpikin mielenkiintoista joka tapauksessa!
Ajattelin kyselleä mielipidettä seuraavaan.
Mulla siis kylmäsavustamo 2,4×2,4×2,4 m3 ja sinnehän menee nyt vaikka kokonainen lehmä,sika lammas tai paloina aika reilu määrä…
Lämpötila mulla kylmäsavustuksessa nyt 10-15 C, tottakain saan nostettua lämpöä just siihen kuin tarvis.
Kuinkas jos sitten loppukypsennyksen tekisinkin SOUS VIDE tyylillä (vesihaude ja vakuumipakkaus). Taatusti savun makua tarpeiden mukaan ja mehevää, mutta aikaahan toi tietenkin vie
Onko kokemuksia?
Mulla helppo tehdä vaikka kuinka iso vesihaude ja aurinkoenergiaa piisaa(Thaimaa)..
Joskus kylmäsavustin naudanrintaa ensin luokkaa 10h ja sitten siirsin uuniin yön yli miedolle lämmölle hautumaan. Tämä kokeilu ei ollut täysin onnistunut maultaan mielestäni, mureaa tietenkin tuli kun aika oli riittävän pitkä. Minulla ehkä savu ei ollut riittävän puhdasta, joten se oli yksi ongelma. Eli jos saat ns. thin blue smoken eli TBS:n ja kuitenkin pidettyä tilan riittävän viileänä kylmäsavustukseen niin homma varmasti toimii. Kerro ihmeessä kokemuksia, kun sellaisia kertyy.
Moro taas
Unohtunut tämä kommentointi, mutta tolla omalla saaristolaismallisella pikku palvaamolla on tehty monenlaista. Viimeksi eilen possun ulkofilettä, tänään pääsee maistamaan töitten jälkeen:) tälläkertaa puuna oli vaahteraa ja omenaa. Lämmöt olen oppinut pitämään alle sadassa, kun laittaa sopivan pieniä halkoja pari kolme kerrallaan.
Teen samassa savustimessa myös kylmäsavustukset. Kalan kylmsavustus onistuu vain, kun riittävän kylmä ilma ulkosalla. Kylmäsavuun mulla erillinen savunkehitin. Lihaa pystyy kylmäsavustamaan myös kesällä, hevonen on ihan ykkönen.
Kokonaisen palvikinkun onnistuminen vaatii erittäin pitkän ajan. Kaksi vuorokautta ei ainakaan minulla riittänyt ja on lisäksi vielä melko rankkaa puuhaa yksikseen sitä vahtia päiviä. Puita siis joudun lisäämään parin tunnin välein.
Kahdessa vuorokaudessa ei siis palvaannu läpi ainakaan perinteinen harmaasuolattu joulukinkku. Hyvää se silti oli muutama sentti pinnassa palvia ja sisus perinteisempää joulukinttua.
En palvaa hirveitä määriä, enimmillään ollut hirveä ja poroa n 8 kiloa yhteensä. Joskus oli kanoja ja kukkoja 6 kpl, kun laitoin lihoiksi omia lintuja
Kylmäsavuna olen lohta tehnyt yleensä jouluksi enemmän. Viime jouluna 24 filettä roikkui pöntössä, siinäkin on omahommansa. Savunkehittimet joita käytän palavat yhdellä latauksella 6 – 14 tuntia eli aamulla ensimmäseksi lataus ja sytytys, sitten normiaamutoimet ja töihin. Töitten jalkeen lataus ja sytytys ja illalla sama homma ja nukkumaan. Tätä tehdään sitten viisi vrk tai viikko. Viikon kylmäsavustuksella norjan lohi muuttuu ihan syötäväksi:) Lämmöt pidän kylmäsavussa alle 10° C mielellään saa olla lähellä nollaa, jos pakkasta kovasti ulkosalla sitten tarvii erikseen pienen lämmönlähteen.
Täytyy kokeilla tolla Heikki Laurilan metodilla ja ottaa kaveri tai pari siihen ja tehdä kipinävuorot viikoksi. Joutuu kyllä sitten opettamaan noille kavereille salaisuuksia 🙂 ja toivoa etteivät polta mun palvaamoa.
Moi,
Kiitos tilannepäivityksestä ja hienoa kuulla, että palvaus jatkuu.
Kokonaisen kinkun läpipalvaus on pitkä prosessi eikä tosiaan ole kärsimättömille. Kinkulle vaihtoehto voisi olla hakea pienemmässä esim. tynnyrisavustimessa useita tunteja savua ja sitten siirtää sähköille yön yli. Savun maku kuitenkin leviää vähitellen sisäänpäin vaikka ulkopinnalle ei lisää savua tulisikaan. Ei tietenkään täysin aitoa palvia ole niin.
Itse olen kylmäsavustanut savupöntössä sähkölevyllä, jonka päällä on vanha valurautapannu ja siinä savuhaketta. Ongelma on suht lyhyet latausajat sekä helposti nousevat lämpö, eli kylmempiä kelejä odotellaan.
Oletko muuten huomannut paljon eroja eri puulaatujen välillä?
Tervehdys! Hienosta sivustosta kiitos. Paljon on hyvää asiaa. Meillä on käytössämme palvaamo – ei siis sauna – ja pitkälti samoin ohjeineen edetään: lihasta ja palan koosta riippuen 12 h – 48 h ja aina miedolla alkulämmöllä (max 75) alkaen eikä koskaan missään vaiheessa yli 95 astetta. Aikaa vievää palvaaminen on mutta lopputulos kruunaa kaiken. Palvaamomme mittoja ja piirustuksia saa ken tahtoo. Terv. JMS
Kiitos kommentistasi sekä lämpötila/aika-tiedoista. Olet oikeassa siinä, että liha suoraan palvaamosta on niin hyvää, että vaiva kannattaa nähdä.
Jos sinulla on valmis kuvaus palvaamostasi tai jostain sen yksityiskohdista, niin kuulemme siitä mielellämme. Voit lähettää meille s-postia osoitteella info at smetana fi.