Salamipiirakka persiljalla
Aiemmin vÀsÀsin kinkkupiirakan, tÀnÀÀn uunista pyörÀytetÀÀn metukkaversio, joka suorastaan sulaa suussa.
Piirakan raaka-aineet
Taikina
- 2,5 dl vehnÀjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 125 g voita
En laita taikinaan suolaa, koska metu on muutenkin suolaista.
TĂ€yte
- 150 g salamia
- 5 valkosipulin kynttÀ, puristettuna
- 120 g luumutomaatteja, siivaloituna
- 2 munaa
- 1 prk creme fraichea (18 %)
- 1 prk ruokakermaa (15 %)
- 1 prk smetanaa (42 %)
- 2 rkl Dijon-sinappia
- pala purjoa, viipaloituna vÀhintÀÀn puoliympyröiksi, ehkÀ hakattuna
- 1 puska persiljaa, hakattuna pieneksi
- mustapippuria myllystÀ
- muskottipÀhkinÀÀ (ehdottomasti juuri raastettua)
Piiraan valmistaminen
- Valmistetaan voitaikina perinteiseen tyyliin eli mitataan jauhot kuppiin ja sekoitetaan joukkoon leivinjauhe. HeitetÀÀn joukkoon voi ja pienitÀÀn se pieniksi paloiksi jauhon joukkoon joko kÀsin nyppimÀllÀ tai esim. veitsellÀ pieniÀ suikaleita veistellen.
- Puristellaan taikina kÀsin varovaisesti kiinteÀksi ja levitellÀÀn kevyesti öljytyn ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle (vuoan halkaisija oli 28 cm).
- Paistetaan pohjaa n. 6,2 minuuttia 200-asteisessa uunissa, jotta pohja kovettuu hieman. Aika voisi olla tÀstÀ pidempikin, kannattaa tarkkailla paiston aikana tiiviisti etenkin loppupuolella.
- Viipaloidaan metukka, purjo (huuhdellaan lÀvikössÀ), tomaatti ja levitellÀÀn ne pohjan pÀÀlle.
- Sekoitetaan tÀytteen loput osat keskenÀÀn (sopivasti valmisteltuna) ja kaadetaan ne vuokaan.
- Paistetaan 200 asteessa, kunnes kypsÀÀ (luokkaa puoli timmaa). Paistan quichen uunipellin ja leivinpaperin pÀÀllÀ, jotta mahdollinen yli kiehuminen ei pÀÀdy uuniin pohjalle.
- Nautitaan (esimerkiksi) oluen kera. Alla Cantillonin lambiccia, jota naukkailen ruokaa valmistaessani.
Kommenttia
- Jauhoja olisi saanut olla pohjassa hieman enemmÀn. TÀmÀ siitÀ huolimatta, ettÀ olen tehnyt tÀllÀ reseptillÀ aiemminkin. Taikina jÀi hieman löysÀksi.
- TÀytteitÀ oli melko paljon. Purjo olisi kannattanut hakata pienemmÀksi, vÀhintÀÀn puoliympyröiksi. Samoin persilja. NÀin kamat levittyvÀt tasaisemmin ja vuokaan mahtuu enemmÀn rojua.
- Lopuksi sanoisin, ettÀ piiras kannattaa valmistaa edellisenÀ pÀivÀnÀ. NÀin maut tasaantuvat ja pohja kiinteytyy.
TÀtÀ pitÀÀ testata. Salami nÀyttÀÀ maukkaalta.
Joo toi oli melko hyvÀ. Pohja on kriittisessÀ osassa ja sitÀ pitÀÀ vielÀ hieroa. Ainoastaan riittÀvÀn monta quichea tekemÀllÀ saa tuntuman.