Suuri jouluolutvertailu 2009

Jouluoluita-2009

Joulu lähestyy vauhdilla ja voin jo melkein kuulla kulkusten kilisevän. En erityisesti ole jouluihmisiä, mutta joulunajan runsas kausioluiden valikoima toki herättää mielenkiintoa. Yllä kuvassa joulubisset, joita ajattelin lähiaikoina maistella. Siinä on ihan asiallisen näköinen valikoima, mausta vähintään yhtä suuret odotukset.

Ennen kuvan ottoa ehdin jo imaista yhden Koffin jouluolut sixarin. Kuvan ottamisen jälkeen hankin vielä Lapparin joulubisse päckin. Lappari on mielestäni paras suomalaisten peruskurapanimoiden jouluoluista ja samalla niistä ainoa täysmallasolut. Otan sen mukaan tähän fiilistelyyn kuvausten ulkopuolelta. Jos hankit suomalaisia jouluoluita, suosittelen Lapparia.

Lappari mukaan luettuna 3 / 12 soppaa on suomalaisia.

Kuvassa seuraavat sopat, vasemmalta oikealle:

Update: Keken kanssa käytiin monopolissa hakemassa lisää joulubissejä. Tässä ton reissun satoa kuvan ulkopuolelta:

Tästä se lähtee. Alla sopat juontijärjestyksessä. Hauskaa joulunodotusta!

Stallhagen – Julbock (Testivoittaja)

Stallhagen-julbock

Stallhagenin muita oluita oon imutellu ennenkin ja siksi tämä oli selvä hankinta, kun sen monopolissa näin. Kuten kuvasta näkyy olut on lähes musta ja tuottaa hyvin pienen ja nopeasti häviävän vaahtokukan. Maun voisin sanoa olevan paahtunut ja semi-täyteläinen, makeahko. Olut on hieman hiilihappoinen, alkoholi ei maistu edes jälkimaussa. Hyvä olut.

Speksit

Stallhagen: Julbock

Tyyppi: bock (vahva lager)

Alkoholipitoisuus: 6,8 til-%

St. Feuillien – Cuvée de Noël (Testivoittaja)

Jouluoluita-2009d-Cuvee-de-noel

Aiemmin oon juonun St. Feuillienilta Brunen, nyt vuorossa siis jouluolut. Olut jättää lasiin kaadettaessa runsaan, kestävän vaahtokukan. Itse juoma on vaaleahko, ehkä meripihkan värinen. Maku on voimakas, jälkimaku alkoholinen. Big Tim laskisi tämän bissen simaoluiden kategoriaan. Vahvuutensa johdosta nousee päähän melko tehokkaasti.

Pidin tästä oluesta, joskin alkoholin jälkimaku oli hieman liian voimakas.

Speksit

St. Feuillien – Cuvée de Noël

Tyyppi: Ale

Alkoholipitoisuus: 9 til-%

Ridgeway – Lump of Coal

Jouluoluita-2009c-Lump-of-coal

Lump of Coal on makea stoutti; väriltään lähes musta ja maultaan kahvinen ja jopa siirappinen. Lump of Coal on tehty useiden viljalajikkeiden maltaista (ohra, vehnä, ruis ja kaura). Mielenkiintoinen yhdistelmä, vaikka en tiedäkään, millä tavalla nuo kaikki viljat makuun kontribuoivat.

Tää näyttää vähän cokikselta ja siirappisuudessaan jopa maistuu siltä. Mitä lämpimämmäksi olut lasissa tulee, sitä enemmän makeus korostuu. En pidä makeista oluista eikä tämä siksi erityisesti maistunut meikäläiselle. Stouttien puolella paahtuneisuus / savuisuus on omaan makuuni selkeästi enemmän. Lump of Coal on varmaankin omassa lajissaan hyvä, mutta itse en ostaisi uudestaan.

Speksit

Ridgeway – Lump of Coal

Tyyppi: makea stout

Alkoholipitoisuus: 8 til-%

Lapin Kulta – Jouluolut

Lappari - Jouluolut

Tämä tummahko soosi on maltainan ja selkeästi humalaisempi kuin peruslappari. Vaahtokukka on rajallinen. Luonteeltaan börsta vivahtaa peruslapparin suuntaan siinä, että jälkimaku on liian hiilihappoinen, joskaan ei niin hiilihappoinen kuin peruslapparissa.

Kuten jo mainittua pidän Lapparia parhaimpana suomalaisten panimoiden jouluoluena, ainakin peruskurasta.

Speksit

Lapparin jouluolut

Tyyppi: lager

Alkoholipitoisuus: 4,6 til-%

Ayinger – Winter Bock

Ayinger - Winter Bock

Tää on lähes musta olut. Keke kommentoi olutta seuraavasti:

Ihan hyvää. Yrittää olla kuin paremmat belgialaiset mutta ei pysty.

Keijo on tuossa hieman kriittisellä päällä, mutta sen perusnegatiivisen taustavireen tuntien sanoisin kuitenkin, että kommenttia voitaneen jopa pitää positiivisena. Kannattaa maistaa itse, jotta tiedät 🙂

Speksit

Ayinger – Winter Bock

Tyyppi: tupla-bock

Alkoholipitoisuus: 6,7 til-%

Jacobsen – Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen - golden naked christmas ale

Jacobsen on siis osa Carlsbergin konsernia. Tämä jouluolut on väriltään tumman kirkas, meripihkainen ja maultaan hedelmäinen ja “alemainen”. Taustalla on karvautta ja pienoinen alkoholin takapotku, josta en keskimäärin pidä. Yhden pullollisen juo joulun alla mieluusti.

Speksit

Jacobsen – Golden Naked Christmas Ale

Tyyli: ale

Alkoholipitoisuus: 7,5 til-%

Åbro – Julbock

Åbro - julbock

Tämän oluen on pannut Åbro, joka Suomessa tunnetaan varmaan paremmin Rekorderlig-siidereistään. En ole aiemmin imenyt Åbron tuotteita.

Olut on tumma, ei kuitenkaan musta kuten monet muut tämän testi binit. Makeaan ja imelään vivahtava, mutta kumpikaan ei kuitenkaan kuvaa tätä juomaa kunnolla. Tuote ei ole kovin humalainen, joskin sen johdosta ehkä “jouluisempi”. Myös pieni alkoholin jälkimaku, kuten monissa vahvemmissa oluissa.

Speksit

Åbro – Julbock

Tyyppi – Tupla-bock

Alkoholipitoisuus – 7,0 %

Shepherd Neame – Christmas Ale (Testivoittaja)

Shepherd Neame - Christmas Ale

Shepherd Neame on perustettu vuonna 1698 ja on Britannian vanhin edelleen toimiva panimo. Shepherd Neamea on tullut imettyä joitakin pullollisia. Taustalla näkyvän Late Redin jälkeen kaikki, joita tiedän olevan Suomessa saatavilla.

Tämä Christmas Ale on vaaleahko, hedelmäinen ja karvaahkon jälkimaun omaava ale. Ihan maittava, joisin mieluiten uudestaan.

Olut ei ole erityisen jouluinen, mikä ei sinänsä haittaisi ellei kyse olisi jouluoluista. Tämä voisi mennä ihan perusalesta – joskin erittäin hyvästä sellaisesta. Itse asiassa tää maistuu mun mielestä lähes samalta kuin Whitstable Bay, joka sattuukin olemaan saman panimon tuotosta. Itse asiassa Whitstable Bay on yksi mun suosikeista, mutta Christmas Ale on siinä mielessä pettymys, että tuntuisi olevan lähes sama keitto eri kääreessä.

Bottom line: suosittelen oluena, en jouluoluena.

Speksit

Shepherd Neame – Christmas Ale

Tyyppi: Ale

Alkoholipitoisuus: 7 til-%

Ridgeway – Bad Elf

Bad_elf

Bad Elf on vaalea ja hedelmäinen. Olut on hyvin humaloitu, mistä pidän. Olut tuntuu myös hyvin hiilihappoiselta, mikä ei mielestäni erityisemmin sopinut bissen tyyliin. Kuten Shepherd Neamen Christmas Ale siinä mielessä, että bisse oli hyvä mutta ei erityisen jouluinen. Tosin tämähän onkin “Winter’s ale” eikä siten nimensä puolesta jouluolut. Voisin juoda uudestaan ensi jouluna.

Speksit

Ridgeway – Bad Elf

Tyyppi: Ale

Alkoholipitoisuus: 6 til-%

Ørbæk Bryggeri – Jingle Bells

Jingle_bells_etiketti Jingle_bells

Jingle Bells on hieman outo kiisseli. Hiivainen ja maltainen, eniten “jouluinen” tämän satsin keitoista. Maku parani lämmitessään, joten tämä pullo kannattaa ottaa riittävän aikaisin jääkaapista. Lopussa jopa suomalaiseen keskariin vivahtava maku.

Speksit

Ørbæk Bryggeri – Jingle Bells

Tyyppi: Ale

Alkoholipitoisuus: 7 til-%

Laitila – Tuomas

Laitila_Tuomas

Tuomas oli ihan ok bisse. Ei mitenkään säväyttävä. Laitilalla on parempiakin oluita tarjolla.

Speksit

Laitila – Tuomas

Tyyppi: Lager (olettaisin, ei tullu katottuu pullosta)

Alkoholipitoisuus: 4,1 til-%

Ridgeway – Seriously Bad Elf

Seriously bad elf

Seriously Bad Elf päättää suuren jouluolutvertailumme. Olut on valmistettu ohra-, ruis-, vehnä- ja kauramaltaista eli mielenkiintoinen sekoitus taas kyseessä.

Seriously Bad Elf on vahvempi kuin veljensä Bad Elf (ks. yllä). Oluet ovat melkolailla samanlaisia, joskin tässä vahvemmassa versiossa maistuu enemmän alkoholin makeus (luonnollisesti koska se on vahvempi). Ehkä myös tästä johtuen humalan katkeruus ei pahemmin erotu. Maussa on snadisti jotain hedelmää.

Vaikka alkoholi ei mainittavasti maistukaan, sen kuitenkin erottaa maussa. Koska en ole erityisesti vahvojen oluiden ystävä, pidin näistä kahdesta enemmän Bad Elfistä.

Speksit

Ridgeway – Seriously Bad Elf

Tyyppi: Ale

Alkoholipitoisuus: 9,0 til-%

Testin tulokset

Testi on päättynyt ja voittajat on valittu.

Leipuri-Keijo: St. Feuillien: Cuvée de Noël

Tää oli paras. Lähinnä vituttaa et Alko ei enää myy tätä.

Mr. Smetana: Stallhagen: Julbock JA Shepherd Neame: Christmas Ale

Stallhagen voittaa varsinaisen “jouluolutsarjan”. Shepherd Neamen Christmas Ale on erittäin hyvä olut, mutta ei varsinaisesti jouluinen. Se olkoon “kausiolutsarjan” voittaja.

Smetana-blogi onnittelee voittajia.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
Tägit: , , , · Luontihetki: Friday, November 27, 2009