Tomaatti-homejuustokeitto
Keittoruoat saattavat olla kevyitÀ, tÀmÀ ei ole erityisen. KÀytÀn homejuustoa ja pekonia antamaan tunnelmaa tÀhÀn oikein maukkaaseen keittoruokaan. Oheen kuuluisi tietenkin smetana, mutta jostain on tingittÀvÀ, jotta rasvan mÀÀrÀ ei lÀhde kÀpÀlÀstÀ.
Ainekset
Tomaatit
- 1 kg tomaatteja
- kymmenkunta valkosipulin kynttÀ
- auringonkukan siemeniÀ
- sokeria
- mustapippuria
Muut
- 1 purjo
- 1 porkkana
- 1 sellerinvarsi
- 7 dl vettÀ
- 2 rkl kanafondia
- 0,5 puskaa tuoretta oreganoa
- 80 g sinihomejuustoa
- 100 g ranskankermaa
- pekonia
ValmistusmenetelmÀ
- Pilkotaan tomaatti. Sekoitetaan joukkoon pienennetyt valkosipulin kynnet sekÀ sokeria ja vastarouhittua mustapippuria. Laitan sokeria, koska tomaatit ovat syksyisen happamia. Jos olisi ollut loppukesÀ ja hyvÀt kotimaiset tomaatit kyseessÀ, en olisi kÀyttÀnyt sokeria. HeitetÀÀn pÀÀlle siemenet ja paistetaan 200-asteisessa uunissa n. 45 min.
- Viipaloidaan purjo ja huuhdellaan se. Viipaloidaan myös porkkana ja selleri ja paistetaan vihanneksia 10 – 15 minuuttia pienellĂ€ tulella, kunnes ovat pehmenneet.
- Kaadetaan paistetut tomaatit ja kanaliemi vihannesten joukkoon ja haudutellaan 20 minuuttia pienellÀ tulella hitaasti kiehuen.
- LisÀtÀÀn joukkoon hakattu oregano ja jyrÀtÀÀn tasaiseksi tehosekoittimella. LisÀtÀÀn seokseen homejuusto ja ranskankerma ja lÀmmitetÀÀn (ei keitetÀ) keitto. Paistetaan samalla pekoni.
- Nautitaan pekonin ohessa.
Seuraavaa kertaa varten
Kun seuraavan kerran valmistan tÀmÀn reseptin, poistan tomaateista siemenet ennen paahtamista. NÀin saan tomaattiin enemmÀn paahtoa uunissa. Siemenet palauttaisin toki keiton joukkoon ennen keittovaihetta.
St. Feuillien brune
Ohessa imuroimme St. Feuillien -panimon olusen. TÀmÀ oli ok bisse, joskin voisi olla maukkaampikin.