Kana-pekoni-juusto-piiras
Jeppis. Quichea on työstetty ja muutama kerta. TÀllÀ kertaa kokeilen pohjassa hieman ruisjauhoja ja lopputulos on, pohjan puolesta, parhain tÀhÀn mennessÀ.
Piirakan raaka-aineet
Taikina
- 2,2 dl vehnÀjauhoja
- 0,3 dl ruisjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 125 g voita
- 0,5 dl vettÀ
Pari kertaa on taikinaa hierottu, mutta nyt se alkaa olla kondiksessa. Jos taikina jÀÀ liian kuivaksi, lisÀÀ hieman voita tai öljyÀ. NyrkkisÀÀntö on, ettÀ taikinasta tÀytyy tulla suht kiinteÀ möykky. En laita taikinaan suolaa, koska kÀyttÀmÀni kamat (peksu, juusto) ovat muutenkin suolaisia.
TĂ€yte
- 120 g broilerin filettÀ (yksi rintaleike), viipaloituna uhueksi
- 100 g pekonia
- 100 g valkohomejuustoa (Brie, Camembert, tms.)
- 0,5 pientÀ sipulia (paistetaan pekonin kanssa)
- 5 valkosipulin kynttÀ, hakattuna
- 2 munaa
- 200 g creme fraichea (8 %)
- 120 g smetanaa (20 %)
- 2 rkl Dijon-sinappia
- pala purjoa, viipaloituna vÀhintÀÀn puoliympyröiksi, mielellÀÀn hakattuna
- 1 puska oreganoa, hakattuna pieneksi
- valkopippuria myllystÀ
Piiraan valmistaminen
- Valmistetaan voitaikina perinteiseen tyyliin eli mitataan jauhot kuppiin ja sekoitetaan joukkoon leivinjauhe. HeitetÀÀn joukkoon voi ja pienitÀÀn se pieniksi paloiksi jauhon joukkoon joko kÀsin nyppimÀllÀ tai esim. veitsellÀ pieniÀ suikaleita veistellen.
- Puristellaan taikina kÀsin varovaisesti kiinteÀksi ja levitellÀÀn kevyesti öljytyn ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle (vuoan halkaisija oli 28 cm).
- Paistetaan pohjaa n. 6,8 minuuttia 200-asteisessa uunissa, jotta pohja kovettuu.
- Ruskistetaan pekoni ja sipuli pekonin ihrassa. Kaadoin ylimÀÀrÀisen lÀskin pois paistamisen jÀlkeen, mutta voit tietenkin kÀyttÀÀ sen halutessasi enemmÀn makua ja suonien tukkeutumista.
- Kasataan piiras seuraavalla tavalla. Pohjan pÀÀlle pekoni ja sipuli -paistos, siihen purjo, yrtit ja kana.
- LisÀtÀÀn juusto ja lÀlli.
- Paistetaan 200 asteessa, kunnes kypsÀÀ (luokkaa puoli timmaa). Paistan quichen uunipellin ja leivinpaperin pÀÀllÀ, jotta mahdollinen yli kiehuminen ei pÀÀdy uuniin pohjalle.
- Nautitaan (esimerkiksi) oluen kera.
Kokkauskalja
Kokkailun ohessa nautin yhden Puntigamerin. KyseessÀ on ItÀvaltalainen lager-olut (5,1% abv).