Borssikeitto
Borssikeitto eri valmistustapoineen ja kirjoitusmuotoineen on ItÀ- ja Keski-Eurooppalainen ruokalaji, joka monesti yhdistetÀÀn venÀlÀiseen keittiöön. Perusidea on selvÀ: keittoon haetaan vÀriÀ punajuuresta kun taas muut resepti ainesosaset vaihtelevat. Toteutamme runsaasti kaalia sisÀltÀvÀn version, josta tuli oikein maukas.
Teemme melko ison lastin, josta riittÀÀ kuudesta kahdeksaan annosta riippuen oheistarpeiden mÀÀrÀstÀ. NÀin isoa erÀÀ ei tietysti kannata tehdÀ, jos syöjiÀ on vÀhÀn tai keittoa ei halua syödÀ usealla kerralla. Tietyt vaiheet kuten lihan keittÀminen ja kasvisten kypsentÀminen vievÀt kuitenkin aina yhtÀ paljon aikaa, joten ihan yhdelle hengellekÀÀn tÀtÀ ei kannata valmistaa. Reseptin voinee hyvin esim. puolittaa.
Valmistusaika: 6 h
Ainekset
Alkuliemi
- 1,1 kg hÀrÀn kulmapaistia
- keittojuureksia (lanttu, porkkana, purjo, persilja)
- laakerinlehti
- maustepippuria (kokonainen)
- 1,5 l vettÀ
- 1 tl suolaa
Loput tavarat
- 170 g pekonia
- 1 kg kaalia
- punajuuria
- 2 porkkanaa
- pala juuriselleriÀ
- 2 perunaa (omasta maasta)
- 2 sipulia
- 10 valkosipulin kynttÀ
- suolaa ja sokeria
- 1 rkl etikkaa
- 4 nakkia
- ruohosipulia
Valmistus
- Suoritetaan lihan keitto. Ensin poistetaan lihasta liiat kalvot / rasvat ja keitetellÀÀn sitÀ muiden alkuliemen kamojen kanssa 4 tuntia.
- Annetaan lihan jÀÀhtyÀ hetki liemessÀÀn ja poistetaan liha liemestÀ. SiivilöidÀÀn liemi ja sÀÀstetÀÀn se lisÀttÀvÀksi lopulta keittoon.
- Pilkotaan pekoni ja ruskistetaan se kasvisten kanssa, kasviksia pienissÀ erissÀ lisÀten. LisÀtÀÀn lihan keitinliemi sekÀ haudutetaan kasvikset kypsÀksi.
- LisÀtÀÀn loput aineet eli mausteet, lihat ja nakit. KeitetÀÀn hetki ja tarjotaan smetanan ja mahdollisesti leivÀn ohessa.
- Nautitaan smetanan ja persiljan kera.
- JĂ€lkiruoaksi tarjoillaan syrnikit eli rahkaletut.
LĂ€hde
Datsha.com’in Borsch-keitto-resepti
Tsekkaa myös nÀmÀ:
Syrnikkien nimi tulee venÀjÀn rahkaa tarkoittamasta sanasta. Rahkalettuja, makeita hapankakkusia. Tervetuloa nauttimaan.