Intialaisvivahteinen vehnärieska
Lähen kevyesti friistailaa viimeaikaisten rieskafiilistelyjen (ruis; ohra; kaura ja vehnä; tattari) jäljiltä. Yritän intialaissävytteistä rieskaa, jollaista kukaan intialainen ei varmasti intialaiseksi tunnistaisi. Perusidea on sama kuin aiemmissa rieskoissa: teen maustetun taikinan, joka saa juuren avustamana tekeytyä jonkin aikaa, minkä jälkeen paistan sen uunissa ohuena kuten rieskaiseen tyyliin kuuluu.
Valmistusaika: 1 vrk – 1 vko – pari vkoa jos käynnistät juuren
Raaka-aineet
Liotukseen
- Urad dal, 2 rkl
Kuivat + neste
- Besan, 1 dl
- Amchoor, 0,25 dl
- Vehnäjauho, 2,5 dl
- Chili, punainen, kuivattu, 1 kpl
- Sarviapilan siemen, 1 tl
- Kurkuma, 1 tl (semi-kukkura)
- Vesi, kiehuva, 6 dl
Ennen hautumista
- Lese, vehnä, 1 dl
- Juuri, 1,5 dl
Ennen paistoa
- Peruna, 1 kpl
- Suola, 1 tl
- Kala namak, 1 tl
- Sarviapilan lehti. 2 tl
- Tilli, hakattu, tuore, 1-2 rkl
- Smetana, 60 g (puoli tötsää)
Valmistus
- Laitetaan dal likoamaan 12 h ajaksi
- Mitataan kippoon kuivat aineet (pl. chili ja s-apila).
- Jauhetaan huhnareessa chili (siemenineen) ja sarviapila ja kaadetaan jauhojen päälle kippoon.
- Tuodaan vesi 100 asteeseen ja kaadetaan se kippoon.
- Sekoitetaan hyvin ja annetaan levätä kannen alla, kunnes huoneenlämpöistä.
- Sekoitetaan joukkoon “Ennen hautumista” -tuotteet sekä lionneet dalit. Nostetaan jääkaappiin elpymään 1 vrk:n ajaksi
- Otetaan jääkaapista huoneenlämpöön jonkin verran ennen paistoa.
- Muussataan peruna (kuorineen) ja sekoitetaan massan joukkoon muiden “Ennen paistoa” -tuotteiden keralla
- Tehdään taikinasta levyn kokoinen setti ja kaaviloidaan taikina tasaiseksi.
- Paistetaan uunissa. Ennen uuniin laittoa törpätään haarukalla muutama reikä ympäri lettua ilmanvaihdon edesauttamiseksi.
Paistoaika on vaihteleva. En muista enää kovin tarkkaan, mutta aluksi oli varmaan 250 astetta, josta myöhemmin laski 200 asteeseen. Yhteensä uuniaikaa kului 30 – 40 minuuttia. Pointtina on joka tapauksessa hieman pidempi paisto, minkä rieska kestää, koska on niin kosteaa.
Kommenttia
Hieman outo rieska, mutta kun olin syönyt muutaman palan alain itse asiassa diggaa tästä melko paljon. Tää sopii hyvin munan kanssa nautittavaksi, koska Kala Namak on “munaista”
Rieska säilynee pyödällä jonkin aikaa. Joukossa on maitotaloustuotetta (smetanaa), joten pidempi säilytys voi olla parempi jääkaapissa.



