Leipäjuuren käynnistäminen

Smetana-blogissa olemme leiponeet leipää jo muutamaan otteeseen, esimerkiksi maalaisleipää, ruisleipää ja patonkia. Näissä kaikissa leivissä olemme tehneet juuren, mikä vie useita päiviä. Emme ole aiemmin säästäneet juurta ja se on tehnyt leivän leipomisesta hidasta puuhaa.

Nyt käynnistämme uuden juuren nimenomaisena tarkoituksena ottaa osa juuresta talteen ja ylläpitää sitä. Pidemmällä tähtäimellä leivän leipominen on siten nopeampaa ja mahdollista huomattavasti lyhyemmällä varoitusajalla. Ensin juuri pitää käynnistää ja sitten siirrymme ylläpitomoodiin. Lisää pohdintaa aiheesta alla.

Valmistusaika: 5 – 12 päivää

Juuren käynnistys

Päivä 1 (05.10.2009)

  • 1 dl ruisjauhoja
  • 0,6 dl vettä

Sekoitetaan tavarat ja odotellaan vuorokausi.

Juuri-käynnistymässä

Päivä 2

Juuren alku on kuivanut pinnaltaan, koska se oli vain pyyhkeen alla. En tiedä, onko tästä haittaa, ei varmaankaan. Lisään tavarat joukkoon ja jään odottelemaan.

  • 0,4 dl ruisjauhoja
  • 0,6 dl vehnäjauhoja
  • 0,7 dl vettä

Juuri-toinen-aamu

Päivä 3

Juuri oli lähtenyt nousemaan, tosin vain vähän, ja myös alkanut tuottaa sitä tyypillistä hajua, joka taikinasta irtoaa päivän, parin nostatuksen jälkeen. Nämä efektit ovat seurausta leuconostoc-bakteerin toiminnasta.

  • 0,75 dl ruisjauhoja
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä

Juuri-kolmas-aamu

Päivä 4

Tässä kohdassa eri ohjeiden näkemykset alkavat hieman vaihdella. Osa jatkaa jauhojen ja veden lisäämistä kerran vuorokaudessa, toiset tihentävät tahtia kahteen kertaan vuorokaudessa. Kokeilen tässä jotain siltä väliltä ja lisään tavaraa puolen vuorokauden välein, mutta hieman pienemmässä määrin.

Aamulla:

  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,3 dl vettä

Sekoitellaan.

Illalla

  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl ruisjauhoja
  • 0,65 dl vettä

Tässä vaiheessa lopetin minkään yksittäisen ohjeen seuraamisen. Lisäilin aina jonkin verran jauhoja, jotta viljelmä saa uutta ravintoa. Tavoitteena oli pitää hydraatio 100%:ssa. Tietenkään en pääse aivan tasalukuun, koska käytän tilavuus- en painomittoja, mutta ei tämä nyt niin tarkkaan hommaa ole.

Päivä 5

Juuri ei ole oikein kunnolla lähtenyt käyntiin. Hajua on kyllä jonkin verran,  mutta ei ole alkanut nousemaan kunnolla. Johtuneeko sitten vuodenajasta, jos ei ole villihiivoja ilmassa enää. Jotain siinä kuitenkin tapahtuu, eli jatkan työstämistä.

Aamulla

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,3 dl vettä

Illalla

  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vettä

Juuri-nousemassa

Päivä 6

Otin puolet juuresta mukaan, kun teimme ranskalaisen maalaisleivän kokeiluversion. En tehnyt muita muutoksia juureen. Hyvin leipä tuntui toimivan.

Päivä 7

Syötin juureen aamulla seuraavat tuotteet.

  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl vettä

Päivä 8 ja siitä eteenpäin

Nyt on viikko kulunut siitä, kun laitoin juuren käyntiin. Tänään näen suurimman kohoamisen, mikä juuressa on tapahtunut. Aikaisemmat leipäjuuremme ovat lähteneet nopeammin käyntiin, mutta nyt ollaan jo hyvän matkaa syksyn puolella ja yöllä on pakkastakin. Hitaan käyntiin lähdön oletan johtuvat siitä, että ilmassa olevat villihiivat ovat vähäisiä. Jos siis aloitat juuren muulloin kuin kesäaikaan, se starttaa huomattavasti hitaammin. Talvella ei ehkä ollenkaan, mutta siitä minulla ei ole kokemusta.

Laitan juuren jääkaappiin ja jatkan sen syöttämistä n. kerran viikossa, riippuen tilanteesta. Juurta syötän suhteessa 1-1-1 eli 1 osaa juurta, 1 osaa jauhoja ja 1 osaa vettä. Näin säilytän juuren kosteusprosentin vakiona käyttämälläni 100% hydraatiolla.

Juuri-viikon-jälkeen Juuri-viikon-jälkeen-sivulta

Päivä 11

Ohessa kaksi kuvaa puolentoista viikon kohdalta. Juuri on alkanut potkimaan ihan hyvin ja nouseekin mukavasti. Viimeiset kolme päivää siis ollut jääkaapissa. Kuten kuvasta näkyy juuresta tulee kuplia ja se nousee mukavasti, kun vertaa yllä oleviin, kolme päivää aiemmin otettuihin kuviin.

Juuri-11pvän-jälkeen Juuri-11pvän-jälkeen-sivulta

Otan tänään puolet juuresta eroon leivän tekoa varten ja loppua juurta syötän uudella jauholla ja laitan sen jääkaappiin lepäämään. Tätä sykliä siis jatketaan tulevaisuudessa.

Leipäjuuri on syntynyt..

Käyttökohteita

Juurta voi käyttää yllä mainittujen keissien lisäksi esim.

Lähteitä


Kommentit

5 kommenttia postaukseen “Leipäjuuren käynnistäminen”
  1. Pauliina says:

    Kiitos tästä, aion kokeilla! Sain yli 2 vuotta sitten tuttavalta leipäjuuren, joka toimi loistavasti aina siihen saakka kun en ehtinyt leipomaan 4 viikkoon, jolloin juuri ehti pilaantua. Toivottavasti saan tästä uuden juuren.

    • Mr. Smetana says:

      Tällä pääsee hyvin alkuun ja noista linkeistä löytyy toki lisää infoa. Leipäjuuri käynnistyy lähes väistämättä, kunhan sille antaa riittävästi tuoretta ravintoa ja käyttää tasaisesti. On hyvä huomata, että bakteeritoiminta ja ilman villihiivat riippuu monesta asiasta, mm. vuodenajasta, joten jokainen juuri, kuten juuren käynnistyskin, on yksilöllinen.

  2. Herkkupeppu79 says:

    Onnistuiskohan gluteenittomasti tai viljattomasti…

    • Mr. Smetana says:

      Terve Herkkupeppu. Ajattelitko riisillä tai perunalla esimerkiksi? Miksei voisi toimia, joskaan kokemusta tuollaisesta ei ole. Netistä löytyy nopealla googletuksella myös esim. viinirypäleistä käynnistettyjä startereita. Pitäisi perehtyä näihin enemmän..

      Jos kokeilet jotain tällaista, niin ilmoittele ihmeessä havainnoista!

  3. jjlehti says:

    Terve kaikille.

    Muistan lapsuudesta (n 1956), että ruisleivän juurta oli aina äidillä
    jossain jemmassa. Ja reikäleipää roikkukin aina orsilla.
    On myös muistikuva juuren teosta, muistan jopa hajun.
    Mutta nyt kokeilen itse rakentaa juuren ja juuri rukiista varten.
    Kerron tuonnempana millai kävi.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: · Luontihetki: Tuesday, October 27, 2009