Ohrarieska
Jatkamme jÀlleen peltirieskojen sarjaa. Aiemmat osat ovat ruisrieska, vehnÀrieska ja tattaririeska. TÀÀ on ihan mielenkiintonen kokemus, mutta kieltÀmÀttÀ vaikea lÀhestyttÀvÀ, jos juurta ei ole kÀymÀssÀ. PitÀÀ jossain vaiheessa testailla uusia rieskoja ilman juurta.
MÀ kokeilen ihan huvikseni punaisia papuja tÀhÀn. TÀstÀ on jo jonku aikaa ku varsinaisesti tein tÀn, mutta muistaakseni homma toimi papujenkin osalta ihan ok.
Ohrarieskan raaka-aineet
Alkusatsi
- ohrajauho, 4 dl
- chilijauhe, kuivattu, 1 tl (“kuuma”)
- sinapinsiemen, musta, 2 tl
- vesi, kiehuva, 6 dl
JÀÀhtymisen jÀlkeen
- piimÀ, 1 dl
- kauralese, 1 dl
- kidney-papu, kevyesti muussattu, 1 dl
- juuri, 1,5 dl
Ennen paistamista
- kapris, 3 rkl (suoraan purkista ilman valutusta)
- persilja, tuore, 3 rkl
- rosepippuri, murskattu, 2 rkl
- pellavansiemen, kevyesti murskattu, 2 rkl
- piimÀ, 1 dl
- suola, 0,5 tl
Ohrarieskan valmistus
- KĂ€ytĂ€n kuivia kidney-papuja, joten aloitan niiden liottamisella edellisenĂ€ iltana. Seuraavana aamuna keittelen ne samoihin aikoihin, kun teen “Alkusatsi”n. Purkkipapuja kĂ€ytettĂ€essĂ€ tĂ€mĂ€ jÀÀ tietenkin vĂ€liin.
- Mittaan kuppiin “Alkusatsi”n tavarat (pl. vesi) ja kaadan pÀÀlle veden. Sekoitan ja katan kipon. Annan jÀÀhtyĂ€ huoneen lĂ€mpöön.
- Sekoitan messiin “JÀÀhtymisen jĂ€lkeen” -tuotteet ja nostan jÀÀkaappiin (kannen alla) oleilemaan hetkeksi, esim. 1,5 vrk.
- Veivaan matkaan loput roinat (“Ennen paistamista”) pl. pellavansiemenet. Kapris on melko suolaista, joten en laita suolaa kovin paljon, koska purkista nostellessa kapriksien mukana tulee myös suolalientĂ€. PiimÀÀ lisĂ€sin vielĂ€ tĂ€ssĂ€ vaiheessa, koska setti tuntui hieman kuivalta siihen nĂ€hden, mitĂ€ halusin.
- Kaaviloin rieskan paistoa varten ja pistelen haarukalla reikiÀ ympÀriinsÀ. Viime silauksena ripottelen pinnalle pellavansiemenet ja tuuttaan rieskan uuniin.
- Paistan 200-asteessa 30-40 minuuttia.