Kuplia ja kirkumista makkaran kera

Tänään olemme  Herra Smetkulin kanssa kokkauspuuhissa. Valmistamamme ravinto on Jamie Oliverin makkara-juures-pannu, joskin teemme pieniä, tyyliimme kuuluvia muokkauksia raaka-aineistoon ja menetelmästöön l. “reseptiikkaan” kuten alan ammattilaiset asian tyypillisimmin ilmaisisivat. Makkarat ovat raakaroinaa suoraan (ruokakaupan) lihatiskiltä. Toki ne olisi voinut tehdä itsekin, mutta tänään ei moiseen ollut aikaa – puuhaa riitti tällaisenaankin muutamaksi tunniksi.

Ehkä tässä vaiheessa on hyvä vielä lisätä, että erityisen paljon kirkumista ei esiintynyt; kuplia toki jonkin verran ylihiilihapotetussa keskikiekurassa.

Valmistusaika: 2-4 h riippuen paljonko jaksaa optimoida ja tehdä vaiheita rinnakkain

Mässyn raaka-aineet

Raaka-aineista ei mitään tarkkaa määrää oikeastaan ole antaa. Lähinnä merkittävää on mun mielestä kasvisten ja makkaran määrän välinen suhde. Jamie itse suosittaa 60% kasviksista perunaa, mutta en tiedä, onko tämä erityisen tarpeellista. Joka tapauksessa kasvis- ja kuitupainotteisuuteen pyritään.

 • raakamakkaraa
 • perunaa
 • porkkanaa
 • lanttua
 • kyssäkaali (hämärä)
 • sipulia

 • chiliä
 • purjoa
 • rosmariinia [Rossena käytettiin tuoretta tuotetta suoraan yrttihyllystä. Tuoksu ja maku on selvästi parempi kuin kuivatussa, joten suosittelemme tätä vaihtoehtoa.]
 • muskottipähkinää
 • valkosipulia
 • peppar
 • voita
 • oliiviöljyä (tätä kuluu, kun tehdään Jamien tyylillä)
 • liemikuutio
 • laakerinlehtiä

Lälliin lisäksi

 • Red Onion
 • Öljyä
 • Jauhoa
 • Balsamicoa (tätä tuli melko paljon, n. 1 dl)
 • Voita
 • peppar

M.O.

Kasvikset

  1. Kuori ja muutenkin valmistele kyssäkaali/valkosipuli/purjosipuli ja oikeastaan kaikki hevi-osaston tuotteet
  2. Laita perunat ja lanttu kiehumaan. Lanttu kannattaa laitta pariin osaan riippuen sen [lantun] koosta, jotta se [lanttu] ehtii kypsyä perunoiden aikataululla. Vettä kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, koska vesi muodostaa liemen.

  1. Lisää porkkanat ja cabbage, leek ja chilit n. 10 minuutin kuluttua.

 1. Anna kypsyä kunnolla, jotta muhennukseen saadaan hyvä koostumus – ts. jotta tuotteiden musertelu paistinlastalla yleensäkään olisi mahdollista.
 2. Kypsinä valuta ja säästä liemi lälliä varten

Lerssit

  1. Avaa kiertämälllä raakamakkareoiden lenkit ja purista makkarat yhdeksi pitkäksi lerssiksi [Olettaen, että ostit kaupasta. Jos teit itse, luonnollisesti lenkkejä ei alunperinkään ollut.]

  1. Painele makkara lättänäksi ja drizlaa oliiviöljyllä.

  1. Raasta päälle [suhteellisen kunnolla] nutmegia ja kunnolla rosmariinia.


 

  1. Kääri makkara rullalle, toinen toisen sisään, ja tumppaa väliin valkosipulin kynsiä viipaloituna. Kun paketti on tiivis, ahda väliin myös satunnainen laakerinlehti.


  1. Kiinnitä makkararulla tikuilla, mielellään pitkillä vartailla. Meillä näitä ei tietenkään ole, joten käytettiin jotain vitun hammastikkuja [lol]. Onneks ei ollu sentään Pepsodent-aromilla. [Tässähän oli siis ensiaie työntää rosmariinin kepit lehtimisen jälkeen makkaranpidikkeeksi. Rosse oli sen verran tuoretta, että kepit oli löysiä eikä siten saatu tuutattuu niitä sisään. Idea sinänsä ok.]

  1. Laitetaan uunivuoka / uunin kestävä pannu uuniin lämpenemään. Kun pannu on kunnolla kuuma, otetaan se uunista, heitetään pohjalle knobi voi ja heitetään punasipulit päälle. Tässä vaiheessa vielä drizlataan oliiviöljyllä sekä pippuroidaan.
  2. Paistetaan makkara punasipuliviipaleiden päällä, ehkä n. 1h, välillä kerran kääntäen, kunnes makkara on saanut hyvän värin. Näin saadaan makkaraan tasaisempi paisto sekä varmistetaan, että valkosipuli ei pääse palamaan. Käännön ohessa sipuleita voi levitellä tasaisemmaksi kerrokseksi. Tässä kohdassa paras pannu olisi oikeastaan sellainen, jonka voi tuuppaa uuniin ja sitten levylle kastikkeen tekoa varten. Meillä ei sellaista ollut eli käytettiin erillisiä pannuja. Uunin lämpö oli 225-luokkaa.

  1. Otetaan uunista, kun makkara katsotaan riittävän paahtuneeksi.

Muusi

  1. Kun kasvikset ovat valmiita, tykitä pannuun voita ja öljyä sekä perään veget.

  1. Työstä pieneksi haarukalla / muussaimella / paistinlastalla, jatkuvasti sekoitellen

  1. Kun massa on kunnossa, suht raffia kuitenkin, jätä jauhamaan hetkeksi – paistopintaan hakemaan

  1. Paistele, käännä välillä

  1. Heitä massa ympäri ja riko se. Painele uudestaan lätyksi ja jatka paistopinnan hakemista joka puolelle.
  2. Käännellään ja hajotetaan massa muutama kerta. Sitten painellaan takas letuksi. Tämä siis siksi, että paistopintaa ja siten makuja esiintyy joka puolella. Ehkä kolme varttia yhteensä työstetään.

 1. Jätetään lepäämään.

Viimeistely / lälli

  1. Kun makkarapannu on otettu uunista, aseta makkara juurespaistoksen päälle ja laita astia jälkilämmölle uuniin (makkara käännettynä). Ennen uuniin laittoa, drizlaa oliiviöljyä päälle.
  2. Siirrä sipulit paistinpannulle ja lämpö täbölle.
  3. Kun sipulit kiehuvat, lisäile liemi (lihaliemikuutiolla varustettuna) pannuun, samoin balsamico ja jauhot + snadisti suolaa


  1. Kiehutetaan nestettä pois sopiva määrä

 

  1. Tarjoillaan, luonnollisesti makkaran ja kasvishöystön ohella.

Vielä pieni tunnelmointi liikkuvan kuvan muodossa:

Kommentit

Hyvää, kyllä Jamie osaa.

Itse makkara on melko “tylyn” näkönen ennen uunitusta. Eräs ruokalijoista reagoikin makkararullan näkemiseen tokaisemalla, “Siis mikä vittu toi o?”.

Mauista ei oikeastaan mitään valittamista. Pari juttua kuitenkin

 • Makkara ei paistunut aivan kauttaaltaan läpi, mikä onkin oletettavaa koska paketti oli suhteellisen paksu. Siis kypsää toki oli, mutta makkara olisi kuitenkin mun mielestä saanut paistua pidempään.
 • Kasvislientä jäi yli. Jos olisi hyvin aikaa ja etukäteisnäkemystä, olisin ensin keittänyt veget ja sitten pistänyt liemen kiehumaan kasaan. Ts. tiivistänyt siitä maut, kunnes lientä on sopiva määrä jäljellä. Toinen mahdollisuus olisi ollut lisätä enemmän lientä sipulien sekaan ja antaa niiden hautua pidempään.

Kalusto

Välineet: Ikea

Meikit: L’Oreal

Nahkahousut: Saksa

Lähteet

Food Network / Jamie Oliver Bubble and Squeak with sausages


Kommentit

2 kommenttia postaukseen “Kuplia ja kirkumista makkaran kera”
 1. Darius says:

  Asiallinen posti. Huvittavaa läppää

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
Tägit: , , · Luontihetki: Wednesday, August 24, 2011