Olutleipä ruiskuoreen
Kokeilemme jälleen Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptiä. Aiemmat reseptit (mm. ranskalainen maalaisleipä) ovat olleet mainioita, tästäkin tuli oikein hyvä leipä. Eritoten kuori oli jotain muista leivistä poikkeavaa. Suosittelemme.
Ainekset
Taikina
- 3 dl leipäjuurta
- 2,5 dl vettä
- 2,5 dl tummaa olutta
- 20 g hiivaa
- 2 dl ruisjauhoja
- 12,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl fenkolin siemeniä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 1 tl kuivattua inkivääriä
- 1 tl jauhettua neilikka
- 1 dl siirappia
- 0,5 dl voisulaa
- 2 tl suolaa
Kuori
- 5 g hiivaa
- 2 dl tummaa olutta
- 2 dl ruisjauhoja
- 0,5 tl suolaa
Olutlimpun valmistaminen
- Sekoitetaan vesi, 2,5 dl olutta, hiiva ja juuri keskenään. Lisätään jauhoja vähitellen sekä jauhojen puolessa välissä mausteet ja siirappi. Vaivataan taikinaa 5 minuuttia. Lisätään voisula ja jatketaan vaivaamista toiset 5 minuuttia. Lisätään suola ja vaivataan taikina valmiiksi. Voidellaan kulho ja peitetään se tiiviisti kannella / kelmulla. Annetaan nousta n. 1 h; sopivassa vaiheessa (n. puolessa välissä) painellaan taikinasta ilmat pihalle.
- Taikinan kohotessa sekoitetaan hiiva ja olut; lisätään jauhot ja suola. Vatkataan tasaiseksi ja annetaan kohota n. 30 minuuttia.
- Jaetaan taikina neljään osaan, leivotaan leivät ja sivellään kuoritaikina leipien päälle. Päälle runsain mitoin ruisjauhoja. Kohotetaan kolme varttia liinan alla.
- Asetetaan pelti, paistinkivi ja valurautapannu uuniin, joka lämmitetään 250 asteeseen. Nostetaan leivät uuniin, paistinkivelle, kaadetaan valurautapannulle kiehuvaa vettä ja ruiskitaan vettä uuniin suihkupullosta. Paistetaan ensin 5 minuuttia, jonka jälkeen lasketaan lämpö 200 asteeseen. Paistetaan, kunnes leivät ovat valmiita (n. 45 minuuttia). Leivän kuoresta saadaan rapeampaa, jos luukkua avataan paistamisen aikana.
- Nautitaan.
Lähde
Glorian Ruoka & Viini, Nro 65, 8 / 2009