Olutleipä ruiskuoreen

Ruiskuorinen_leipä_valmis

Kokeilemme jälleen Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptiä. Aiemmat reseptit (mm. ranskalainen maalaisleipä) ovat olleet mainioita, tästäkin tuli oikein hyvä leipä. Eritoten kuori oli jotain muista leivistä poikkeavaa. Suosittelemme.

Ainekset

Taikina

  • 3 dl leipäjuurta
  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl tummaa olutta
  • 20 g hiivaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 12,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl kuivattua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua neilikka
  • 1 dl siirappia
  • 0,5 dl voisulaa
  • 2 tl suolaa

Kuori

  • 5 g hiivaa
  • 2 dl tummaa olutta
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 0,5 tl suolaa

Olutlimpun valmistaminen

  1. Sekoitetaan vesi, 2,5 dl olutta, hiiva ja juuri keskenään. Lisätään jauhoja vähitellen sekä jauhojen puolessa välissä mausteet ja siirappi. Vaivataan taikinaa 5 minuuttia. Lisätään voisula ja jatketaan vaivaamista toiset 5 minuuttia. Lisätään suola ja vaivataan taikina valmiiksi. Voidellaan kulho ja peitetään se tiiviisti kannella / kelmulla. Annetaan nousta n. 1 h; sopivassa vaiheessa (n. puolessa välissä) painellaan taikinasta ilmat pihalle.
  2. Juuri_ja_neste Leipätaikina

  3. Taikinan kohotessa sekoitetaan hiiva ja olut; lisätään jauhot ja suola. Vatkataan tasaiseksi ja annetaan kohota n. 30 minuuttia.
  4. Ruiskuori

  5. Jaetaan taikina neljään osaan, leivotaan leivät ja sivellään kuoritaikina leipien päälle. Päälle runsain mitoin ruisjauhoja. Kohotetaan kolme varttia liinan alla.
  6. Taikina

    Taikinan_jako

    Leipä_työstymässä

    Leivät_ennen_kuorta

    Leivät_kuoressaan

    Leivät_ennen_uunia

    Leivät_kohotuksen_jälkeen

  7. Asetetaan pelti, paistinkivi ja valurautapannu uuniin, joka lämmitetään 250 asteeseen. Nostetaan leivät uuniin, paistinkivelle, kaadetaan valurautapannulle kiehuvaa vettä ja ruiskitaan vettä uuniin suihkupullosta. Paistetaan ensin 5 minuuttia, jonka jälkeen lasketaan lämpö 200 asteeseen. Paistetaan, kunnes leivät ovat valmiita (n. 45 minuuttia). Leivän kuoresta saadaan rapeampaa, jos luukkua avataan paistamisen aikana.
  8. Ruiskuorinen_leipä_valmis

  9. Nautitaan.

Lähde

Glorian Ruoka & Viini, Nro 65, 8 / 2009


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: · Luontihetki: Tuesday, December 15, 2009