Lihapiirakka
KyseessÀ on siis perinteisen peltilihapiirakan valmistus ja sunnuntai siten lihispÀivÀ. Vastaavan pökÀleen voinee tarjoilla myös kanatÀytteellÀ, mitÀ testataan, kun taikina on hallussa.
Lihiksen valmistamisen tavoitteena taikinan osalta oli
- tehdÀ perinteistÀ vÀhÀrasvaisempi taikina
- korvata osa voista / kovetetusta kasvirasvasta juoksevalla kasvirasvalla sekÀ  muilla raaka-aineilla.
Valmistusaika: 1 – >1h
Tavoitteeseen vastattiin seuraavalla tavalla:
Taikina
- 5,5 dl vehnÀjauhoa
- 200 g Oivariinia (merkintĂ€ “leivontaan”)
- 0,5 – 0,75 dl rypsiöljyĂ€
- 1 prk Valion rahkaa (Valio on kuivempaa kuin Ehrami)
- 2 tl leivinjauhetta
TĂ€yte
- 600 g vÀhÀrasvaista naudan jauhelihaa
- 1 kookas sipuli
- 1,5 dl villiriisiÀ
- 1 lihaliemikuutio
- chilijauhetta (mietoa), pippuria, paprikajauhetta, muskottipÀhkinÀÀ (raastettuna kokonaisesta pÀhkinÀstÀ)
- kookas nippu ruohosipulia
- 3 munaa
Voiteluun
1 muna (kaadoin koko munan levyn pÀÀlle ja levittelin sen siihen)
MenetelmÀ
(prosessin nopeuttamiseksi vaiheet 1. – 3. kulkevat luontevasti rinnakkain)
- TehdÀÀn taikina sekoittamalla ensin muut aineet paitsi rahka ja sitten joukkoon rahka. Laitetaan kylmÀÀn jÀÀhtymÀÀn.
- Paistetaan sipulia hetken öljyssÀ, lisÀtÀÀn joukkoon riisi ja liemikuutio, paistellaan hetken. LisÀtÀÀn paistumaan mausteet sekÀ vÀhÀn ajan kuluttua jauheliha. Sekoitellaan ja lisÀtÀÀn nestettÀ vÀhitellen. Kun liha alkaa olla valmista, lisÀtÀÀn nestettÀ tarpeen mukaan ja haudutetaan kannen alla riisi kypsÀksi.
- KeitetÀÀn kananmunat ja lisÀtÀÀn ne hakattuna ruohosipulin kera muuhun tÀytteeseen.
- Jaetaan taikina kahtia, kaulitaan molemmat puolet pellin kokoisiksi. Laitetaan tÀyte alapuolen pÀÀlle ja siihen kansi. Voidellaan munalla, pistellÀÀn haarukalla reikiÀ ja paistetaan 200 asteessa, kunnes hyvÀ (n. 30 min).
Ohessa sinappia, peperonichilejÀ ja (tietenkin) olut, joka oli tÀllÀ kertaa Karhu III.
Kommentti
- HyvÀ, taikina ei voi pÀrjÀtÀ pehmeydessÀÀn puhtaasti voista valmistetulle taikinalle.
Tsekkaa myös nÀmÀ:

Pienpanimot Rekola ja Hiisi yhdistivĂ€t voimansa Kaksi kotia -kiisseliin. Katso tĂ€stĂ€, miten tuo olut tehtiin – ja mitĂ€ miehet juttelivat pannessaan.

JÀÀtelöÀ kotona ilman erityisvĂ€lineitĂ€ – kulho ja pari jÀÀpalaa riittĂ€vĂ€t. Ota aikasi ja nauti jÀÀtelöstĂ€.
NÀyttÀisi taas olevan hyvÀÀ paskaa! PitÀÀpÀ laittaa itsekkin jossain kohtaa, tosin voita tulee vÀhintÀÀn puolikiloa.
Oli tosi hyvÀÀ “paskaa”:-DDD Kannattaa tehdĂ€ lihistĂ€.