Leipäkalja (kvassi)
Perusvenäläisen kvassin valmistamisen kokeilua. Odotuksena jotain kotikaljan tyyppistä.
Tiettyjen oluiden yhteydessä käytetään termiä “nestemäinen leipä”. Kvassi on nimenomaan sitä, nestemäistä leipää.
Ainekset
puoli annosta ruismallasleipää (suolatonta)
100 g sokeria
25 g hiivaa (laitetaan 1 pussi kuivahiivaa)
25 g rusinoita
3 l vettä ruiskorppujen liottamiseen
0,5 l vettä hiivan liottamiseen
Valmistuaika:
Leipä: > 1 päivä
Kvassi: 4 – 6 päivää
Menetelmä
Leikataan leipä viipaleiksi ja kuivataan uunissa korpuiksi.
Muserrellaan korput tilavaan astiaan ja kaadetaan niiden päälle kiehuva vesi.
Suodatetaan neste pyyhkeen läpi 15 h kuluttua. Nesteen tulisi olla läpikuultavaa, ruskeaan vivahtavaa. Lisätään sokeri sekä veteen liotettu hiiva. Suljetaan astia ja asetetaan lämpimään, mielellään aurinkoiseen paikkaan.
Painon perusteella nestettä oli ennen pullotusta n. 2,3 kg.
13 h kuluttua pullotetaan juoma ja pannaan jokaiseen pulloon 2-3 rusinaa. Suljetaan korkit huolellisesti.
Pullot säilöttiin seuraavalla tavalla
- Kaksi vuorokautta huoneen lämmössä, sitten jääkaappiin.
- Kolme vuorokautta huoneen lämmössä , sitten jääkaappiin.
- Neljä vuorokautta huoneen lämmössä, sitten jääkaappiin.
- Viisi vuorokautta huoneen lämmössä, sitten jääkaappiin.
Olisi pitänyt sekoittaa ennen pullotusta, koska hiiva oli pohjalla 🙂
Alkuperäisen ohjeen mukaan kvassi on parasta 4 vuorokauden säilytyksen jälkeen.
Kvassi on valmista
Pullot valmistuivat hieman eri tavoin riippuen pulloon tulleen hiivan määrästä ja eri lämpötiloista käyttämisen aikana. Alla kommenteja:
- Kaksi vuorokautta lämpimässä: voisi olla parempaakin, haiskahtaa leivältä ja maussa selkeää maltaisuutta. Päivän ensimmäisenä juomana nautittaessa kvassi tuotti pienen jäisen pöhnän, joka oli miellyttävämpi kuin maku. Prosentteja ei varmaankaan kovin paljon ollut.
- Ehkä paras näistä kaikista. Vähiten hiivaa.
- Neljä vuorokautta lämpimässä: parempaa kuin kaksi vuorokautta. Leivän maku huomattavasti vähemmän havaittavissa, maku simaan ja hieman kotikaljaan vivahtava.
- Aika muhevaa, ei tosin hyvää. Lyhyempää säilytystä lämpimässä suositellaan.
Lähde
Lehmusoksa R. ja Lehmusoksa R. (1995). Venäjän keittiö. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä
Tsekkaa myös nämä:
Spare ribs eli sian kylki mahdollisesti St. Louisin tyyliin grillataan täydelliseen mureuteen. Tsekkaa speksit ja ohjeet.
1800-luvun loppupuolella, aivan kuten nykyisinkin, oli käsillä mallasjuomakysymys – kysymys oluen saatavuuteen liittyvän säätävyyden lisäyksestä. Lue, miten aikansa Oluttehtailijat näkivät asiat.
Kommentit
Yksi kommentti postaukseen “Leipäkalja (kvassi)”Trackbacks
Tsekkaa mitä muut sanovat...[…] Nautitaan smetanan ja vaalean leivän kera. Voitaisiin nauttia myös kvassin ohessa. […]