Braatudogi

Braatudogi

Braatudogi on tietenkin hot dog -tyyppinen ratkaisu, jossa bratwursti niin sanotusti näyttelee kuuman koiran aka nakin roolia. Teen itse sämpylät mutta en braatua. Käytän myös itse käynnistettyä leipäjuurta, joskin ilman sitä pärjää myös. Tässä reseptissä juuri on lähinnä maunantajan roolissa, joten sen voi korvata vastaavalla määrällä veden ja jauhon seosta (painossa yhtä paljon jauhoja ja vettä eli 100%:n hydraatio). Samalla ohjeella voi tietenkin tehdä eri muotoisia sämpylöitä, riippuen käyttötarkoituksesta.

Valmistusaika: 1,5 h

Tarvikkeet

Sämpylät

 • 6,5 dl jauhoja
 • 3 dl leipäjuurta
 • 1,25 dl maitoa
 • 0,6 dl vettä
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl hunajaa
 • 0,5 säkkiä kuivahiivaa
 • 1 muna
 • suolaa

Muut tykötarpeet

 • Lammas-bratwurstia
 • Hapankaalia, sipulia, valkosipulia, chilikastiketta, suolakurkkua, sinappia ja majoneesia. Täytteiksi voi toki valita haluamiaan tuotteita.

Valmistus (semlat)

 1. Lämmitetään nesteet, voi ja hunaja kattilassa miedolla tulella, kunnes voi on sulanut. Lämmitän vain pienellä tulella, jotta liemestä ei tule liian kuumaa, jotta se ei vaikuta haitallisesti hiivaan seuraavassa vaiheessa. Pyrin abaut kädenlämpöiseen.
 2. Sekoitetaan puolet jauhoista ja loput aineet kulhossa. Kaadetaan nesteet joukkoon. Lisätään jauhoja jatkuvasti vaivaten, kunnes taikina on hyvää ts. irtoaa kädestä ja kulhosta. Annetaan nousta puoli tuntia pyyhkeen alla.
 3. Taikina-nousemassa Noussut-taikina

 4. Jaetaan taikina kahdeksaan osaan ja pyöritellään osista hodari-sämpylän muotoisia pitkuloita jauhotetulla alustalla. Laitan hodareiden väliin (leivinpaperin alle) keittiöpyyhkeitä, jotta saan ne kohoamaan pitkulaiseen muotoon. Annetaan kohota puoli tuntia pyyhkeen alla.
 5. Hodarit-nousemassa Nousseet-hodarit

 6. Paistetaan sämpylöitä 200 asteessa, kunnes hyviä eli n. 12 minuuttia.
 7. Valmiit-semlat

 8. Nautitaan.
 9. Braatudogi

Bisse

Ohessa kuluu Stallhagenin III lager. En ymmärrä mitään, mitä tuolla sivulla sanotaan, mutta mitä väliä, kun keitto maistuu näin hyvältä? Tästä tuli oikeestaan mun uus suosikki. Hieman pale aleen vivahtava maku. Oikein maukas, suosittelen erittäin lämpimästi – tai oikeastaan sopivasti viilennettynä 🙂

Stallhagen-III

Edit 15.11.2009: Imasin muutaman Stallhagenin III:n yo. fiilistelyn jälkeen eikä bisse enää maistunut läheskään yhtä hyvältä. Aiemmin suutuntuma oli kuivahko, nyt lähinnä kitkerä / katkera ja samalla kuitenkin makea jollain huonolla tavalla, jota en osaa tarkemmin kuvata. Täytyy odotella vähän aikaa ja käydä hankkimassa vielä yksi pullollinen testiin. Katsotaan kumpaan suuntaan lopullinen tulos osoittaa, toivottavasti ensimmäisen kokemuksen suuntaan.

Kommentti

Eipä tästä paljon tarvii sanoa. Kuva valmiista hodarista puhuu oikeastaan riittävästi puolestaan. Ihan törkeen hyvää koko setti. Sämpylät on hyvät tähän. Vielä kun tekee itse makkaran niin homma alkais olee siinä.

Viitteet

Hodari-sämpylöiden ohje


Kommentit

2 kommenttia postaukseen “Braatudogi”
 1. pale says:

  Aika herkullisen näkönen dogi. Tekis mieli alkaa duunaa samanlaista

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
Tägit: , , · Luontihetki: Thursday, October 22, 2009