Braatudogi

Braatudogi

Braatudogi on tietenkin hot dog -tyyppinen ratkaisu, jossa bratwursti niin sanotusti nÀyttelee kuuman koiran aka nakin roolia. Teen itse sÀmpylÀt mutta en braatua. KÀytÀn myös itse kÀynnistettyÀ leipÀjuurta, joskin ilman sitÀ pÀrjÀÀ myös. TÀssÀ reseptissÀ juuri on lÀhinnÀ maunantajan roolissa, joten sen voi korvata vastaavalla mÀÀrÀllÀ veden ja jauhon seosta (painossa yhtÀ paljon jauhoja ja vettÀ eli 100%:n hydraatio). Samalla ohjeella voi tietenkin tehdÀ eri muotoisia sÀmpylöitÀ, riippuen kÀyttötarkoituksesta.

Valmistusaika: 1,5 h

Tarvikkeet

SÀmpylÀt

  • 6,5 dl jauhoja
  • 3 dl leipĂ€juurta
  • 1,25 dl maitoa
  • 0,6 dl vettĂ€
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 sĂ€kkiĂ€ kuivahiivaa
  • 1 muna
  • suolaa

Muut tykötarpeet

  • Lammas-bratwurstia
  • Hapankaalia, sipulia, valkosipulia, chilikastiketta, suolakurkkua, sinappia ja majoneesia. TĂ€ytteiksi voi toki valita haluamiaan tuotteita.

Valmistus (semlat)

  1. LÀmmitetÀÀn nesteet, voi ja hunaja kattilassa miedolla tulella, kunnes voi on sulanut. LÀmmitÀn vain pienellÀ tulella, jotta liemestÀ ei tule liian kuumaa, jotta se ei vaikuta haitallisesti hiivaan seuraavassa vaiheessa. Pyrin abaut kÀdenlÀmpöiseen.
  2. Sekoitetaan puolet jauhoista ja loput aineet kulhossa. Kaadetaan nesteet joukkoon. LisÀtÀÀn jauhoja jatkuvasti vaivaten, kunnes taikina on hyvÀÀ ts. irtoaa kÀdestÀ ja kulhosta. Annetaan nousta puoli tuntia pyyhkeen alla.
  3. Taikina-nousemassa Noussut-taikina

  4. Jaetaan taikina kahdeksaan osaan ja pyöritellÀÀn osista hodari-sÀmpylÀn muotoisia pitkuloita jauhotetulla alustalla. Laitan hodareiden vÀliin (leivinpaperin alle) keittiöpyyhkeitÀ, jotta saan ne kohoamaan pitkulaiseen muotoon. Annetaan kohota puoli tuntia pyyhkeen alla.
  5. Hodarit-nousemassa Nousseet-hodarit

  6. Paistetaan sÀmpylöitÀ 200 asteessa, kunnes hyviÀ eli n. 12 minuuttia.
  7. Valmiit-semlat

  8. Nautitaan.
  9. Braatudogi

Bisse

Ohessa kuluu Stallhagenin III lager. En ymmĂ€rrĂ€ mitÀÀn, mitĂ€ tuolla sivulla sanotaan, mutta mitĂ€ vĂ€liĂ€, kun keitto maistuu nĂ€in hyvĂ€ltĂ€? TĂ€stĂ€ tuli oikeestaan mun uus suosikki. Hieman pale aleen vivahtava maku. Oikein maukas, suosittelen erittĂ€in lĂ€mpimĂ€sti – tai oikeastaan sopivasti viilennettynĂ€ 🙂

Stallhagen-III

Edit 15.11.2009: Imasin muutaman Stallhagenin III:n yo. fiilistelyn jÀlkeen eikÀ bisse enÀÀ maistunut lÀheskÀÀn yhtÀ hyvÀltÀ. Aiemmin suutuntuma oli kuivahko, nyt lÀhinnÀ kitkerÀ / katkera ja samalla kuitenkin makea jollain huonolla tavalla, jota en osaa tarkemmin kuvata. TÀytyy odotella vÀhÀn aikaa ja kÀydÀ hankkimassa vielÀ yksi pullollinen testiin. Katsotaan kumpaan suuntaan lopullinen tulos osoittaa, toivottavasti ensimmÀisen kokemuksen suuntaan.

Kommentti

EipÀ tÀstÀ paljon tarvii sanoa. Kuva valmiista hodarista puhuu oikeastaan riittÀvÀsti puolestaan. Ihan törkeen hyvÀÀ koko setti. SÀmpylÀt on hyvÀt tÀhÀn. VielÀ kun tekee itse makkaran niin homma alkais olee siinÀ.

Viitteet

Hodari-sÀmpylöiden ohje


Kommentit

2 kommenttia postaukseen “Braatudogi”
  1. pale says:

    Aika herkullisen nÀkönen dogi. Tekis mieli alkaa duunaa samanlaista

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spÀmmikommentteja tulee kansainvÀlisiltÀ tahoilta liikaa, pyydÀmme tÀyttÀmÀÀn CAPTCHAn ao. ruutuun.
NÀyttÀÀ siltÀ, ettÀ kirjasinkoolla ei ole vÀliÀ.
Pahoittelut ylimÀÀrÀisestÀ vaivasta.

*




TĂ€git: , , · Luontihetki: Thursday, October 22, 2009