Pasteijat

pasteija-intro

Juustosarvet ja -pasteijat ovat meheviä. Tässä reseptissä ei oikeastaan voida puhua perinteisistä pasteijoista / sarvista, koska en käytä voitaikinaa. Nää on jotain tuulihattuja tai jotain, aivan sama. Taikina on vähärasvainen, mutta toki vehnäjauhoinen. Luonnollisesti teen taikinan itse. Kun tekee mieli pikkusuolaista, tämä resepti on hyvä valinta.

Valmistusaika: 2 h

Ainesosat

25 g hiivaa

1,5 dl kylmää maitoa

6 dl vehnäjauhoja

1,5 rkl margariinia

1 rkl sokeria

2 munaa (toinen voiteluun)

suolaa (määrä riippuu täytteistä, ei välttämättä ollenkaan jos ne ovat voimakassuolaisia)

haluttuja täytteitä (juustoa, (savu)kinkkua, homejuustoa, …)

unikonsiemeniä

Valmistaminen

Tässä ohjeessa hiiva sekoitellaan kylmään maitoon.

Taikina

Sekoitetaan hiiva maitoon. Sekoitetaan keskenään jauhot, suola ja sokeri sekä nypitään niiden joukkoon rasva. Kaadetaan hiivamaito joukkoon, rikotaan muna sinne ja sekoitellaan kimmoisaksi. Annetaan taikinan kohoto n. 1h .

Leivonta

Kaulitaan kohonneesta taikinasta levy ja käännetään se kasaan. Käänsin yhden kolmasosan taikinan päälle ja sen jälkeen toisen kolmanneksen tämän päälle. Näin taikinasta tuli kolmikerroksinen. Leikkasin taikinan puoliksi. Työstän puoliskot vielä kertaalleen levyksi, kääntelen osat kolmeen osaan ja jaan kahtia.

Kullekin taikinan osalle kaulin ensiksi osan levyksi. Kullekin taikinan osalle laitan täytettä ja kääntelen sen kolmeen osaan taittamalla ylä- ja alapuolen keskiosan päälle kuten alkuvaiheessakin tein. Toistan vielä kertaalleen kaulimis-taitteluvaiheen täytetyille pitkulaisille “pullille”.

Täytteenä käytin auraa, mustaleima emmentalia ja aidolla leppälastulla savustettu kinkkua. Osalle ripottelin pippuria. Auraa oli kaapissa, en muuten käyttäisi sitä (en ollut itse ostanut).

Leikkaan täytetyt pitkot sopivan kokoisiin osiin ja annan kohota liinan alla 20 minuuttia.

Lämmitän uunin 250 asteeseen.

pasteija-tyosto1 pasteija-tyosto2 pasteija-tyosto3 pasteijat-kohoamassa

Viimeistely

Hakkaan munan kupissa ja voitelen palaset. Ripottelen päälle unikon siemeniä runsaalla kädellä.

Paistan settejä n. 10 minsaa.

Nautin.

pasteijat-menossa-uuniin pellillinen-pasteijoita pasteija

Tunteita sarvea syödessä

Hyvää. Rapea kuori mutta pehmeä sisältä. Taikina ei ole kovin rasvainen, kädet eivät jää rasvaiseksi syödessä.

Täytteitä voisi tietenkin kehitellä eteenpäin (sipuli, valkosipuli, aurinkokuivattu tomaatti, jotain siemeniä, tunaa, kanaa, chiliä, oikeastaan mitä vaan)

Seuraavalla kerralla kokeilen taikinaan leseitä, jotta ravintoarvo paranee.

Mr. Smetana: “Suosittelen. Varsinkin aura-kinkku ja juusto-kinkku toimi kuin tauti. Savukinkku maistui oikeastaan parhaalta.”

Neiti Coctailkurkku: “Nami, nami. Maistuis varmaan sullekin.”

Lähde

Suuntaa antavana viitteenä käytettiin kirjaa:

Nilson, S. ja Nilson, K.L. (2000). Lämmintä leipää, Kustannusosakeyhtiö Otava, Ab Boktryck, Helsingborg, s. 92


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , , · Luontihetki: Monday, July 27, 2009