Lihapullia v2

Lihapullat-intro

Jatkamme Glorian ruoka & viinin (6 / 2009) lihapullien tekemistä. Lehdessä oli 8 reseptiä, joista ensimmäiset neljä lihapullaohjetta testasimme aiemmin.

Nyt vuorossa loput neljä reseptiä, joista aivan kaikkia emme voi suositella kokeiltavaksi. Tarkemmin ottaen emme missään tapauksessa suosittele ruotsalaisten lihapullien tekemistä. Muut olivat ihan ok, mutta kovin onnistunut kokkaus tämä ei kokonaisuudessaan ollut.

Valmistusaika: 5 h

Thaimaalaiset kanapullat

Aineet

Pullat

  • 500 g kanaa
  • 3 kevätsipulia
  • 1 punainen chili
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 sitruunan kuori
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria

Liemi

  • 100 g siitakesieniä
  • 1 limetin kuori ja mehu
  • inkiväirä
  • 3 sitruunaruohon vartta
  • 5 dl vettä
  • 0,5 dl kanafondia
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 punainen chili
  • 3 rkl thaimaalaista kalakastiketta (nam pla)
  • korianteria

Työstö

  1. Jauhetaan kana ja sekoitetaan joukkoon loput kamat. Tehdään massasta pullia.
  2. Kiehautetaan fondista tehty liemi, lisätään limetinkuori, suikaloitu inkivääri ja hienonnettu sitruunaruoho (sisin osa). Keitetään 10 minuuttia.
  3. Lisätään pullat pienissä erissä liemeen ja keitetään 3 – 4 minuuttia / erä.
  4. Siivilöidään liemi, lisätään joukkoon kookosmaito ja kiehautetaan. Lisätään vielä suikaloidut sienet ja chili sekä limetin mehu ja kalakastike.
  5. Ennen tarjoilua lisää pyörykät liemeen ja tarjoile ne korianterin kera.
  6. Nauti.

Kanapullat-raaka Kanapullat-kiehumassa

Bolivialaiset kananmunalla täytetyt lihapullat

Aineet

Pullat

  • 500 g naudan jauhelihaa
  • 250 g sian ulkofiletä
  • 3 munaa
  • 1 rkl korppujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • vastajauhettua muskottipähkinää
  • 4 kovaksikeitettyä munaa (1 / pulla)

Liemi

  • 1 l lihalientä (vahvaa; fondista)
  • mustapippuria
  • 1 dl lehtipersiljaa
  • 0,5 dl sherryä

Valmistus

  1. Sekoitetaan kaikki pullien ainekset keskenään ja painellaan taikina munien ympärille
  2. Lisätään joukkoon loput aineet ja tarjoillaan esim. maalaisleivän ohella.
  3. Nautitaan.

Bolivialaiset-käärittynä Bolivialaiset-kiehumassa

Bolivialainen-tarjolla Bolivialainen-halkaistu

Espanjalaiset pullat tomaattikastikkeessa

Aineet

Pullat

  • 350 g naudan jauhelihaa
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 0,5 dl lehtipersiljaa
  • 1 dl vettä
  • pieni viipale täysjyväleipää
  • 0,75 dl viipaloituja oliiveja
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • 1,5 tl savusuolaa

Tomaattilälli

  • 250 g tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 1 dl puolikuivaa sherryä
  • 0,25 dl sweet chili -kastiketta
  • tuoretta oreganoa
  • 0,1 tl kanelia
  • 0,5 rkl sokeria
  • 0,5 dl kuorittuja, paahdettuja manteleita

Prosessi

  1. Tehdään ensin lälli. Kuullotetaan hienonnetut sipulit ja lisätään loput tarvikkeet manteleita lukuun ottamatta. Haudutellaan puolisen tuntia, jonka jälkeen lisätään paahdetut mantelit.
  2. Tehdään lihapullataikina yhdistämällä kaikki aineet.
  3. Tehdään lihapullat ja paistetaan niitä 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Lisätään päälle tomaattikastike ja paistetaan 20 minuuttia 150-asteisessa uunissa.
  4. Nautitaan esim. leivän ohessa.

Espanjalaiset-lihapullat-taikina Espanjalaiset-pyöriteltynä Espanjalaiset-valmiit

Huonot ruotsalaiset lihapullat

Tarvikkeet

  • 750 g saksanhirven käristyslihaa
  • 240 g pekonia
  • 1 sipuli
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1,5 dl kermaa
  • 1,5 dl olutta
  • 3 kananmunaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • paprikajauhett

Tekeminen

  1. Ruskista pekoni sekä sipuli ja jauha ne loppujen kamojen kanssa tehosekoittimessa.
  2. Kypsennä pullat pannulla.
  3. Nauti jos pystyt. Ei ollut hyvää. Ohessa oli myös kanttarellikastike, mutta sekin oli todella huono enkä jaksa kirjoittaa sen reseptiä, koska se ei ole toistamisen arvoinen.

Paskat-hirvipullat

Fiiliksiä lihapullista

Aina ei voi onnistua. Osa pullista oli jopa hyviä, joskaan ei niin hyviä kuin viime kerralla. Alla tarkempaa yhteenvetoa keissistä.

  • Bolivialainen munapulla: Mr. Smetanan mielestä keissin paras. Munan kanssa on vaikea mennä pieleen. Molemmat olimme sitä mieltä, että tässä saisi olla rasvaisempi liha, jotta pulla olisi mehevämpää. Voisin hyvinkin tehdä uudestaan. Hieman hankala syödä, veitsen ja haarukan kanssa onnistuisi paremmin ts. ilman lientä.
  • Thaimaalaiset kanapullat: Leipuri-Keijon mukaan keissin paras. Mr. Smetanallekin tämä maistui, varsinkin ensimmäisenä päivänä. Yhden vuorokauden säilytyksessä maku ei ollut ainakaan parantunut, vaikka monesti niin käykin. En usko, että kokeilen tätäkään uudestaan. Jos olet kookosmaidon suuri ystävä, tämä setti saattaa olla kokeilemisen arvoinen. Hieman saippuainen maku.
  • Espanjalainen pulla soosissa: Ei mitään mullistavaa, syötävä setti, mutta emme tekisi uudestaan. Muutaman päivän jälkeen maku ei ollut parantunut, pikemminkin päinvastoin. En suosittele.
  • Hirvipullat: yököttävää tavaraa; ei toiminut kummallekaan yhtään. Tätä ei kannata tehdä ainakaan saksanhirven käristyslihasta, ei tosin varmaan muutenkaan. Haju oli aivan hirveä käristystä jauhettaessa. En muista, milloin viimeksi kokkaus olisi epäonnistunut näin pahasti. Kuten sanottua, alkuperäiseen satsiin kuului myös kantarellikastike, joka meillä lähti lähes suoraan lauluun.

Leipuri-Keijo lusikoidessaan kanttarellikastiketta roskiin:

“Tää on ihan helvetin pahaa. Ei tuu menee.”

Jatkamme Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptien kokeilemista, vaikka tänään ei onnistunutkaan. Ensimmäinen lihapullasetti oli vain huomattavasti parempaa.

Lähde

Glorian ruoka & viini, nro 63, 6 / 2009


Kommentit

2 kommenttia postaukseen “Lihapullia v2”
  1. Neiti Cocktailkurkku says:

    Bolivialaisella näyttää olevan kokoa…

    • Mr. Smetana says:

      Tosta on vähän vaikea saada käsitystä mittasuhteista, mutta on se iso. Yksi riittää lounaaksi.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: · Luontihetki: Monday, October 5, 2009