Valkosipuliperunaa
Lähden testailemaan valkosipuliperunoita hieman runsaammalla määrällä valkosipulia. Tässä setissä valkosipulin ja perunan suhde on luokkaa 1:1. Odotukset ovat korkealla, koska olen valkosipulin ystävä. Annos on pieni näin ensi alkuun.
Tätä settiä varten käytän vain yhden perunan; pidemmällä tähtäimellä toki kuluisi enemmän perunaa, mutta tämä on koelasti. Perunan kypsennän kuorineen, koska kuoressa on makua ja ravintoaineita sekä kuitua.
Valmistusaika: 3 h (valmistelu 30 min)
Raaka-aineet
- 1 isohko peruna
- 20 – 30 valkosipulin kynttä (koosta riippuen, n. perunan tilavuuden verran)
- 2 dl kuohukermaa
- 0,5 dl vettä
Valmistus
- Kuoritaan valkosipuli ja viipaloidaan se.
- Pestään ja viipaloidaan peruna (kuorineen).
- Asetellaan tarvikkeet vuokaan ja kaadetaan kuohu ja vesi päälle.
- Paistetaan uunissa 2,5 tuntia. Alussa oli 175 astetta, mutta n. tunnin jälkeen, kun neste oli alkanut mukavasti kiehua, laskin lämpötilaa lähemmäs 125 c-astetta.
- Nautitaan sopivan pääruoan ohessa.
Ajatuksia
Pidin tästä. Valkosipulia voisi kokeilla myös puristettuna, joskin viipaleet antavat erilaisen suutuntuman. Tähän vuokaan saattaisi sopia myös sipuli. Täytyy ehdottomasti tehdä isompi satsi tätä jossain vaiheessa.
Aperitiivi
Aperitiiviksi imaisen IPAn. Ensimmäinen kerta, kun testaan Nøgne ø:n panimon juomia, koska ne ovat hinnoiltaan melko ronskeja. No Norjasta ei varmaan tule mitään halpaa.
- Ulkoasu: sameahko, punertavaan viittaava, mutta kuitenkin näkyy läpi. Väri kaunis.
- Tuoksu: erittäin hedelmäinen, alkaa tuoksumaan heti avattaessa vahvasti
- Maku: ei yhtä hedelmäinen kuin tuoksu, vaikea sanoa miltä tämä maistuu, alkoholilta ainakin mutta onneksi vain vähän
- Jälkimaku: erittäin karvas, ja happanee jopa hetken juoman nielaisemisen jälkeen, miellyttävä
- Bottom line: erittäin maukas olut, joskin myös erittäin hintava. Suosittelen.
Tekniset tiedot
- Nimi: India Pale Ale
- Panimo: Nøgne ø
- Tyyli: IPA (88 EBU)
- Alkoholi: 7,5 til-%
- Tilavuus: 0,5 l
- Hankintapaikka: Alko
- Hinta: 5,1 €