Pelmenit sika-nauta-täytteellä
Smetana-blogin ensimmäinen smetanasettaus – pelmenit. Paikalla Mr. Smetana ja Leipuri-Keijo.
Pelmenit ovat venäläinen perinneruoka, joka nautitaan smetanan ja pöytäetikan kera.
Valmistusaika: 2 h
Resepti
40-50 kpl pelmenejä
Taikina
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä
- 1 muna
- 1 keltuainen
- 0,5 tl suolaa
Täyte
- 400 g sika-nauta-jauhelihaa
- 2 sipulia
- 2 rkl öljyä
- 7-8 valkosipulin kynttä
- musta- ja valkopippuria
- 2 kukkurallista tl smetanaa
Liemi
- 1 l vettä ja 3 lihaliemikuutiota
Valmistus
- Sekoita taikinan ainekset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Tämä kestänee reilu 10 minuuttia, jotta taikinasta tulee hyvä.
- Tee taikinasta kaksi palloa, pyöräytä tiukkaan kelmuun ja laita kylmään.
- Tällä välin tee täyte. Kuullota sipuli ja mausta voimallisen makuiseksi.
- Ota taikina kylmästä ja kaaviloi taikinapallo mahd. ohueksi levyksi tasolla
- Tee 5 cm pyörylöitä ja aseta sopiva määrä täytettä päälle.
- Kääri puolikuuksi, painele haarukalla reunat ja taivuta korvaksi laittamalla päät yhteen.
- Pistä pelmenit tarjottimelle pyyhkeelle ja pakastimeen noin tunniksi. Aloita keittäminen kun pelmenit ovat kunnolla jäähtyneet.
- Liuota liemikuutio vedessä ja keihauta vesi.
- Pane 10 pelmeniä kerrallaan kattilaan, jossa liemi kiehuu koko ajan. Keitä vielä pari minuuttia sen jälkeen kun pelmenit ovat nousseet pinnalle. Lopuksi kuumenna kaikki pelmenit liemessään, jotta saat aikaan keiton.
- Tarjoa lihaliemessä kypsennetyt pelmenit keitinliemessään. Syö voisulan tai smetanan ja pöytäetikan kanssa. Jauha päälle pippuria.
- Nauti.
- Taikinapallo ennen kaulimista
- Pelmenitaikina kaulittuna
- Pelmenit valmiina täytettäväksi
- Täytettä pelmeneillä
- Täytetyt pelmenit ennen pakastamista
- Pelmeneitä keittämässä
- Pelmenit lihaliemessä smetanan ja etikan kera
Kommentteja
Pelmenit ovat erittäin maukkaita. Leipuri-Keijon yllätykseksi pöytäetikka toimii erittäin hyvin pelmeniliemen kanssa.
Lähde
Lehmusoksa R. ja Lehmusoksa R. (1995). Venäjän keittiö. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä
Näyttävät kovin herkullisilta nuo pelmenit. Maistuisivat varmasti minullekin.
Pojat, saatte vääntää mulle noita pelmenejä joskus, mä rrrakastan niitä!!Muuten, mä diggailen itse pikkasen muunnellusta reseptistä…laitan itse riisiä mukaan sillon niistä tulee snadisti kevyemmän tuntuisia…mutta makuasia 🙂