Vehnätortillat

Tortilla on eräänlainen rieska, joka tässä muodossaan on ymmärtääkseni kotoisin väli-Amerikasta. Tortillan tyypillisin käyttötarkoitus ainakin meikäläiselle on kääryläiset, joiden sisään tulee vaihtelevia aineita, mm. smetanaa ja vegejä. Monille ohuet vehnälätyt ovat tuttuja myös kebab-rullista, ja miksei muitakin käyttötarkoituksia voisi keksiä.

Käytän tortillan valmistamiseen laardia, jota tyypillisesti käytetään myös quichejen taikinaan antamaan oikeanlaista koostumusta. En ole tiedä, miten laardi itse asiassa vaikuttaa jauhoihin. Kokeilen sitä, koska käyttämäni resepti näin vaatii.

Ruotsalainen Heléne Johansson (2010) kertoo tortilloista seuraavaa

“Ennen ostin tortillat aina kaupasta. Lopetin sen tajuttuani, kuinka pitkä niiden säilyvyysaika on” [1]

En pysty tätä aivan täysin allekirjoittamaan, koska tortillojen väsääminen on loppupeleissä melko työlästä hommaa. Toki se nopeutunee kokemuksen karttuessa, mutta silti. Hauska näitä on silti ainakin kerran kokeilla.

Tarvittavat tuotteet

Tortillan raaka-aineet (12 torttua)

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl laardia (juoksevana) (tai voita, en osaa arvioida, mikä vaikutus laardin käytöllä oli)
  • 1-1,25 dl lämmintä maitoa

Ruoanlaitto

Tortillan valmistaminen

  • Sekoitellaan kuivat aineet.
  • Kaadetaan joukkoon laardi ja sekoitetaan.
  • Lisätään jauhot ja työstetään, kunnes taikina on hyvä. Annetaan levätä hetken. Nesteen määrästä: kuten näkyy taikina on “kiiltävä” ja suhteellisen “liukas”. Se ei saa olla tarttuva, jotta se voidaan kaulia ohueksi.

    • Pyöritellään taikinasta 12 palloa ja annetaan pallojen levätä katettuna puolisen tuntia.

      • Kaulitaan taikinapalloista pyöreitä lettusia. Taikina on toivottavasti melko kestävää, jolloin se kestää erilaisen venyttelyn ja roikottelun.

      • Paistetaan lettusia pannulla, välillä kääntäen.

Kommentit

Hyviä tuli. Taikina oli yllättävän joustava ja venytystä kestävä. Se ei tarttunut alustaan kaulittaessa eikä myöskään pannuun paistettaessa. Paiston jälkeen lettu oli hyvin taiteltavissa täytteiden kanssa. Suosittelen.

Lähteitä

[1] Johansson, H. (2010). Leipä, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki, s. 72

The Fresh Loaf – Flour Tortillas

Serious Eats – Tortillat


Kommentit

2 kommenttia postaukseen “Vehnätortillat”
  1. Neiti Coctailkurkku says:

    Tortillat olivat ihan älyttömän hyviä! Söin loput tähteeksi jääneet tortillat myöhemmin ja Mr. Smetana suuttui minulle, koska hän olisi myös halunnut vielä syödä niitä. Todistanee kuinka hyviä letut oli… Kaupasta ostetut lätyt eivät ole mitään itse valmistettujen rinnalla.

    • Mr. Smetana says:

      Suhteessa lopputuotoksen määrään kyseessä oli eräs suuritöisimmistä kokkauksistani, kun huomioidaan laardin teko mukaan. Mahdollista suutahtamistani täytyy tarkastella tästä näkökulmasta.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , · Luontihetki: Thursday, October 27, 2011