Maksapatee

Maksapasteija tai maksamakkara on suomalaisen arkikielen ilmaus massalle, jossa on jauhettua maksaa ja (sian) lihaa. Itse kutsuisin nyt valmistamaamme tuotetta pateeksi, joskin Rahola ymmÀrtÀÀkseni kutsuisi tÀtÀ timbaaliksi, joka on uunissa tai vesihauteessa kypsytettyÀ ruokaa. Edelleen kyseessÀ olisi terriini, jos varsinainen tarjoilu olisi tapahtunut paistovuoassa (mitÀ ei tapahtunut kuten alla olevat kuvat osoittavat). Ja edelleen virallisesti kyseessÀ olisi patee vain, jos paistotuotetta ympÀröisi taikinakuori. Nauttikaamme siis timbaalista.

Maksapateen (tai timbaalin / terriinin) valmistaminen kotona on helppoa: valmistellaan aineet ja yhdistetÀÀn ne blenderissÀ. Massa laitetaan vuokaan ja se edelleen uuniin hyytymÀÀn. Niin helppoa se on.

Maksapateen raaka-aineet

  • sipuli
  • valkosipulia
  • 4 (paahto)leipĂ€viipaletta
  • 2 dl kermaa
  • 500 g naudan maksaa (jauhettu)
  • 300 g sikaa (jauhettu)
  • valkopippuria
  • timjamia, oreganoa, meiramia
  • 2 kovaksi keitettyĂ€ munaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl konjakkia
  • laakerinlehtiĂ€
  • rosepippuria
  • 150 g pekonia

Setti

    1. Kuullotetaan hakatut sipuli.

    1. Liotetaan murennettua leipÀÀ kulhossa jonkin aikaa.

    1. Poistetaan maksasta kalvot (repimÀllÀ / riistÀmÀllÀ, koska niin se lÀhtee parhaiten) ja paloitellaan se.

    1. Ajetaan kaikki kamat massaksi

    1. Voidellaan ja vuorataan vuoka pekonilla. Laitetaan pohjalle laakerinlehtiÀ ja rosepippureita.

    1. Kaadetaan massa vuokaan ja kÀÀnnetÀÀn pekoni pÀÀlle.

    1. Laitetaan vuoka vesihauteeseen, miten parhaiten kyetÀÀn

    1. KypsennetÀÀn 200-asteisessa uunissa, vesihauteessa n. 1 h

    1. Poistetaan vuoasta, viipaloidaan, nautitaan, jne.

LĂ€hde

TÀÀ oli Glorian MÀssy ja Vinkku -julkaisusta, mutta ei mitÀÀn hajua numerosta.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spÀmmikommentteja tulee kansainvÀlisiltÀ tahoilta liikaa, pyydÀmme tÀyttÀmÀÀn CAPTCHAn ao. ruutuun.
NÀyttÀÀ siltÀ, ettÀ kirjasinkoolla ei ole vÀliÀ.
Pahoittelut ylimÀÀrÀisestÀ vaivasta.

*




TĂ€git: , · Luontihetki: Saturday, December 17, 2011