Maksapatee
Maksapasteija tai maksamakkara on suomalaisen arkikielen ilmaus massalle, jossa on jauhettua maksaa ja (sian) lihaa. Itse kutsuisin nyt valmistamaamme tuotetta pateeksi, joskin Rahola ymmÀrtÀÀkseni kutsuisi tÀtÀ timbaaliksi, joka on uunissa tai vesihauteessa kypsytettyÀ ruokaa. Edelleen kyseessÀ olisi terriini, jos varsinainen tarjoilu olisi tapahtunut paistovuoassa (mitÀ ei tapahtunut kuten alla olevat kuvat osoittavat). Ja edelleen virallisesti kyseessÀ olisi patee vain, jos paistotuotetta ympÀröisi taikinakuori. Nauttikaamme siis timbaalista.
Maksapateen (tai timbaalin / terriinin) valmistaminen kotona on helppoa: valmistellaan aineet ja yhdistetÀÀn ne blenderissÀ. Massa laitetaan vuokaan ja se edelleen uuniin hyytymÀÀn. Niin helppoa se on.
Maksapateen raaka-aineet
- sipuli
- valkosipulia
- 4 (paahto)leipÀviipaletta
- 2 dl kermaa
- 500 g naudan maksaa (jauhettu)
- 300 g sikaa (jauhettu)
- valkopippuria
- timjamia, oreganoa, meiramia
- 2 kovaksi keitettyÀ munaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl konjakkia
- laakerinlehtiÀ
- rosepippuria
- 150 g pekonia
Setti
- Kuullotetaan hakatut sipuli.
- Liotetaan murennettua leipÀÀ kulhossa jonkin aikaa.
- Poistetaan maksasta kalvot (repimÀllÀ / riistÀmÀllÀ, koska niin se lÀhtee parhaiten) ja paloitellaan se.
- Ajetaan kaikki kamat massaksi
- Voidellaan ja vuorataan vuoka pekonilla. Laitetaan pohjalle laakerinlehtiÀ ja rosepippureita.
- Kaadetaan massa vuokaan ja kÀÀnnetÀÀn pekoni pÀÀlle.
- Laitetaan vuoka vesihauteeseen, miten parhaiten kyetÀÀn
- KypsennetÀÀn 200-asteisessa uunissa, vesihauteessa n. 1 h
- Poistetaan vuoasta, viipaloidaan, nautitaan, jne.
LĂ€hde
TÀÀ oli Glorian MÀssy ja Vinkku -julkaisusta, mutta ei mitÀÀn hajua numerosta.
Tsekkaa myös nÀmÀ:
Fromage Fort – vahva juusto, vahva vahvojen juustojen sekoitus. Makumatka Euroopan suuriin juustomaihin, katso kuinka se tehdÀÀn kotisohvallasi.
Hapankaalia voi valmistaa kotona – tĂ€mĂ€ tavara ottaa Rasilaisen haasteen vastaan milloin tahansa. Testaa jos et usko!
Ilmakuivaamme hĂ€rĂ€n sisĂ€fileen katosta roikottamalla. Maistuva evĂ€s parissa viikossa – kunhan ilma on sopivan kuivaa.