Kotitekoinen makkara
Täydensimme keittiövälinevalikoimaamme Tefal 1500 lihamyllyllä, joka hankittiin Keittiovaline.fi -verkkokaupasta. Kyseinen mylly toimii samalla makkarakoneena, mitä toimintoa lähdemme testailemaan parilla kotitekoisella makkarareseptillä.
Teemme kolmea erilaista makkaraa. Bratwurstin tyyppistä, pääosin siasta koostuvaa makkaraa sekä kahta nauta-lammas-ryynimakkaraa. Kahdessa jälkimmäisessä teemme yhteisen massan, johon loppuvaiheessa lisätään omat mausteensa. Naudassa kiinni olleesta luusta keitämme lisäksi lihaliemen, jota käytetään ohraryynien keittämiseen.
Makkaroiden valmistamiseen tarvitaan luonnonsuolta. Käytämme lampaan suolta, joskin sian suolen sanotaan olevan aloittelijaystävällisempi, mutta sitä ei nyt ollut tarjolla. Suolet ja lihat ostettiin Reinin -lihasta. Reinillä suolta myytiin “annoksena”, alla olevan satsi mahtuu n. kahteen suoliannokseen (makkaramassan painoa yhteensä 4 kg:n luokkaa). Ensimmäistä kokeilua varten tämä resepti kannattaa puolittaa, jolloin mahtuu yhteen suolierään.
Makkarat
Suolen käsittely
Kun makkaramassan työstäminen alkaa, laitetaan suoli likoamaan suurin piirtein samoihin aikoihin. Tarkoitus olisi, että suoli likoaa parisen tuntia. Vesi voi olla haalea, huoneenlämpöistä.
Kun makkaramassa ja -kone on valmiina makkaran täyttämiseen, rullataan suolta suukappaleen päälle sopiva määrä. Tätä joutuu tekemään useita kertoja, tarkka määrä riippuu siitä, kumpaa suolta käytät ja luonnollisesti kuinka paljon makkaroita teet. Kannattaa varoa, ettei suoli mene tässä vaiheessa kaksinkerroin, jotta se on helppo rullata ulos, kun massa alkaa työstymään tuubista. Muuten tarkempaa ohjetta on vaikea antaa, käytäntö opettaa.
Bratwursti
- 700 g sikaa
- 450 g lammasta
- 1 sipuli
- 6 valkosipulin kynttä
- 2 tl korianterin siemeniä (jauhettuna)
- 1 rkl suolaa
- 2 tl muskotinkukkaa
- valkopippuria myllystä
Bratwurstin valmistaminen
- Poistetaan siasta nahka, jonka jälkeen paloitellaan lihat.
- Ruskistetaan sipuli ja valkosipuli (samassa yhteydessä muihin makkaroihin tulevan sipulin kanssa)
- Jauhetaan kaikki raaka-aineet lihamyllyn suuremmalla terällä. Sekoitetaan joukkoon mausteet ja sipulit.
- Jauhetaan toinen kierros pienemmällä terällä, jonka jälkeen satsi on valmis pakattavaksi suoleen.
- Pakataan lihat suoleen koneen makkaraosalla ja paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi.
Ryynimakkarat
Lammas-nautamakkara chilillä
- 225 g lammasta
- 350 g naudan lapaa
- 100 g ohraryynejä (lihaliemessä keitettynä)
- 0,5 l lihalientä
- 0,5 sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 tl korianterin siemeniä (jauhettuna)
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä (jauhettuna)
- 0,5 rkl suolaa
- valkopippuria
- 2 rkl kuivattua chilimurskaa
Lammas-nautamakkara oliiveilla
- 225 g lammasta
- 350 g naudan lapaa
- 100 g ohraryynejä (lihaliemessä keitettynä)
- 0,5 l lihalientä
- 0,5 sipulia
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 tl korianterin siemeniä (jauhettuna)
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä (kuivattua)
- 0,5 rkl suolaa
- valkopippuria
- 1 prk mustia kivettömiä oliiveja (130 g)
- 2 rkl souvlaki-mausteseosta
Ryynimakkaran valmistaminen
- Keitetään ryyni lihaliemessä.
- Leikataan lihoista mahdolliset rustot pois.
- Jauhetaan kaikki raaka-aineet lihamyllyn suuremmalla terällä. Sekoitetaan joukkoon mausteet ja sipulit (ruskistettu bratwurstin raaka-aineiden yhteydessä). Toiseen satsiin tulee chilimurskaa, toiseen oliiveja ja souvlaki-seosta.
- Jauhetaan toinen kierros pienemmällä terällä, jonka jälkeen satsi on valmis pakattavaksi suoleen.
- Pakataan lihat suoleen koneen makkaraosalla ja paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi.
Lihaliemi (ryynien keittämiseen)
- luuta (joka tuli makkaraksi ostetun palan yhteydessä)
- sipuli
- valkosipulia
- inkivääriä (tuoretta)
- kokonaisia mustapippureita
- porkkana
- laakerinlehtiä
- vettä
- (suolaa)
Lihaliemen valmistaminen
- Paloitellaan sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Laitetaan kaikki aineet kattilaan, lisätään vettä niin paljon, että aineet peittyvät.
- Kuumennetaan hiljaisella tulella. Kuoritaan pois alkuvaiheessa muodostuva vaahto.
- Keitetään hiljalleen 2-3 tuntia.
- Siivilöidään ja käytetään ohrasuurimoiden keittämiseen.
Alla kuvia prosessista:
Fiiliksiä makkarakoneen äärestä
- Makkaraa valmistaessa suolta kannattaa pujottaa mahdollisimman paljon koneen suutinosaan. Vähitellen työnnetään suolta ylöspäin. Makkaramassaa suoleen puristessa huolehditaan, että suolta on tarpeeksi suuttimen suun läheisyydessä ja että massaa ei syötetä liian kovalla vauhdilla yläosasta.
- Kun makkarat ovat valmiit käännetään suolesta halutun kokoisia makkaroita pyörittämällä riittävästi kierroksia, jotta makkara pysyy koossa paistovaiheessa.
- Suolta kannattaa varata riittävästi, mahdollisesti yli jääneen tuotteen voi pakata seuraavaa kertaa varten.
- Braatu oli näistä selkeästi paras. Koostumukseltaan kiintein ja pysyi kasassa leikattaessa. Ryynäriin pitäisi varmaankin lisätä jauhoja tai jotain, jotta olisi kiinteämpi. Myös maussa olisi toki parantamista, mutta tämä olikin ensimmäinen versio.
Tässä on myös hyvää ohjetta https://www.youtube.com/watch?v=CAEvwbwE6-s&feature=BFa&list=ULJhmYY5VamGY