Täytetyt paprikat

paprikat-vaakakuva

Kotimaiset paprikat alkavat olla parhaimmillaan, joten on jälleen aika herkutella niillä. Homman nimi on siten täytetyt paprikat. Paprikan sisään voisi työntää lähes mitä vaan, mutta menemme tällä kertaa jauhelihalihatäytteellä.

Valmistusaika: n. 1 h + paistaminen

Ruoanvalmistusjuomana Bear Beer. Maku katkeran humalainen. Suosittelen.

Satsit

  • 1,5 dl Uncle Ben’s 7 lajin sekoitusta
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 sipulia
  • pala purjon vartta
  • 1 chilipalko (siemenet mukaan)
  • 630 g jauhelihaa
  • 2 munaa
  • viidesosa muskottipähkinästä raastettuna
  • mustapippuria
  • tilliä
  • 4 paprikaa
  • 75 g Ambassadeur-juustoa
  • rypsiöljyä paistamiseen

Työstö

  1. Keitetään riisit lihaliemikuution ja punaviinietikan kanssa; vettä yhtä paljon kuin riisiä.
  2. Pilkotaan veget (paitsi paprikat) ja kuullotetaan ne nopeasti tiukalla lämmöllä keskenään muskotin kanssa.
  3. Paistetaan jauheliha ja muna, maustetaan runsaalla pippurilla ja tillillä.
  4. Sekoitetaan täytteen tavarat keskenään.
  5. Avataan paprikat, tyhjennetään sisus ja täytetään ne lusikalla tiivistäen. Coctailkurkku hoiti täyttämisen. Täytettä jäi n. kolmasosa yli, söin sen seuraavana päivänä sinapin ohessa, mikä oli hyvää.
  6. Raastetaan juustoa ja laitetaan se paprikan päälle. Juuston kanssa ei tällä kertaa liioiteltu.
  7. Paistetaan 175 asteessa n. 20 min
  8. Nautitaan.

Paistamisen merkitys

Paistan täytteen osat, sekä veget että lihat. Mitään pakkoa tähän ei sinänsä ole, koska jauheliha voitaisiin kypsyttää myös uunissa paprikan sisällä ja vegethän voi muutenkin syödä raakana.  Paistamiselle näen kuitenkin kaksi tarkoitusta varsinaisen kypsentämisen lisäksi:

  1. Tuoda makua paistettuun ruokaan pintojen paistumisen (ruskistumisen) kautta.
  2. Haihduttaa aineesta nestettä, mikä edelleen vaikuttaa lopputuotteen pienempään tilavuuteen sekä pienempään kosteuteen.

Täytteen tilavuuden pienentämisen kautta saamme mahtumaan enemmän tavaraa paprikaan. Makujen lisääminen paistamalla on eräänlainen itsestään selvyys, jota voidaan soveltaa mm. lihapullataikinan tai makkaran täytteen valmistamisessa.

Fiilareita

Juustoa voisi olla enemmän, loppupuolta kohti mentäessä juustoa tuntui kuitenkin jo olevan sopivasti. Riippuu tietysti juustosta, nyt kyseessä oli täysrasvainen setti. Suosittelen mieluummin vähemmän kunnon juustoa kuin enemmän kevytskeidaa.

Kurkun hoitama paprikan täyttö oli erittäin hyvä, ellei täydellinen!

Kurkku: “Tää on aika täyttävää, mä alan olee melko täynnä vaikka oon syöny alle puolet [yhdestä paprikasta].”

Mr. Smetana: “Uskallan väittää, että tää oli aivan saaTAnan hyvää.”


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , , , · Luontihetki: Tuesday, June 30, 2009