Piperrada
Piperrada on Espanjassa, Baskimaalla ja Etelä-Ranskassa suosittu herkullinen ruokalaji. Muunnelmia löytyy varmasti paljon. Leipuri-Keijon mielestä piperrada on eräänlainen munakas, tosin erittäin maukas sellainen.
Valmistus: 30 min
Aineet
Oliiviöljyä
2 uuden sadon sipulia renkaina
4 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 punainen paprika siemenettömänä ja viipaloituna
1 keltainen paprika siemenettömänä ja viipaloituna
1 tomaatti viipaloituna
3 kananmunaa
3 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
kuivattua chiliä
suolaa ja pippuria
Valmistus
Kuumenna öljy valurautapannussa. Lisää sipulirenkaat ja valkosipuli, kuullota nopeasti. Lisää paprikat ja tomaatti. Laita kansi pannun päälle, vähennä lämpöä, kypsennä aineksia n. 15 min, niin että niistä tulee pehmeää sakeaa sosetta.
Riko munat kulhoon, lisää suolaa ja pippuria, vatkaa haarukalla sekaisin. Siirrä kasvikset pannun reunoille, lisää keskelle öljyä ja kaada vatkatut munat keskelle pannua. Kuumenna keskilämmöllä varovasti sekoittaen, kunnes munaseos on puolittain hyytynyt. Katkaise lämpö.
Lisää kinkut. Ripottele munakkaan päälle kuivattua chilirouhetta maun mukaan. Tarjoa suoraan pannusta.
Kommentit
Piperrada oli todella maukas, paprika oli muuttunut makeaksi ja käyttämäni chilit antoivat mukavasti potkua. Oheen sopii mainiosti punaviini ja vesi. Yleinen käytäntö on ilmeisesti, että ohessa tarjotaan oliviiöljyssä paistettuja leivän paloja, niitä ei nyt ollut.
Käytitkö Espelette-chiliä? Se on wikipedian mukaan tämän safkan “aito” chili.
En käyttänyt Espelette-chiliä, vaan kuivattuja Bird’s Eye chilejä.