Hapankaali eli sauerkraut

Sauerkraut-intro

Työstämme hapankaalin hautumaan. Teimme kaksi versiota: ensimmäisen ilman katajanmarjoja ja leipää, jotta se olisi gluteeniton. Katajanmarjoissa ei ole gluteenia, mutta se jäi pois ensimmäisestä versiosta, koska halusimme kokeilla niiden makua pienemmässä erässä. Toisessa versiossa oli muita ainesosia. Ensimmäisessä setissä sekoiteltiin kaikki tavarat keskenään ja toisessa tarvikkeet aseteltiin kerroksittain astioihin.

Valmistusaika: 3 viikkoa

Raaka-aineet

  • 2,5 kg kaalia
  • 2 isoa porkkanaa
  • valkosipulia
  • sinapinsiemeniä
  • tilliä
  • kuminaa
  • katajanmarjoja
  • ruisleipää
  • suolaa (n. 1 % muiden aineiden painosta)

Valmistus

    1. Suikaloidaan kaali. Survotaan / nuijitaan kaalia astiassa. Suola tunnetusti irrottaa vegeistä nestettä, joten suolan voi lisätä jo paukutusvaiheessa.

Viipaloidaan-kaali Kaali-nuijittavana

    1. Viipaloidaan loput aineet. Asetellaan kaali muiden aineiden kanssa astiaan.

Porkkanan-viipalointia

Kaali-tekeytymään Hapankaali-versio

    1. Annetaan kaalin seistä pari päivää huoneen lämmössä, jonka jälkeen se siirretään jääkaappiin tekeytymään pariksi viikoksi.

Sauerkraut_valmis

  1. Nautitaan esimerkiksi makkaroiden ja sinapin ohessa.

Huomioita

Kuvat ovat isommasta satsista, joka onnistui hyvin. Toisessa pienemmässä, katajanmarjoja sisältäneessä setissä kaalista ei irronnut tarpeeksi lientä eivätkä kaalit jääneen nesteen peittoon. Tämä versio pilaantui. Kaalin on siis ehdottomasti jäätävä kaalista irtoavan nesteen peittoon. Eli laitetaan se paino siihen kaalien päälle.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , · Luontihetki: Friday, December 18, 2009