Hapankaali eli sauerkraut
Työstämme hapankaalin hautumaan. Teimme kaksi versiota: ensimmäisen ilman katajanmarjoja ja leipää, jotta se olisi gluteeniton. Katajanmarjoissa ei ole gluteenia, mutta se jäi pois ensimmäisestä versiosta, koska halusimme kokeilla niiden makua pienemmässä erässä. Toisessa versiossa oli muita ainesosia. Ensimmäisessä setissä sekoiteltiin kaikki tavarat keskenään ja toisessa tarvikkeet aseteltiin kerroksittain astioihin.
Valmistusaika: 3 viikkoa
Raaka-aineet
- 2,5 kg kaalia
- 2 isoa porkkanaa
- valkosipulia
- sinapinsiemeniä
- tilliä
- kuminaa
- katajanmarjoja
- ruisleipää
- suolaa (n. 1 % muiden aineiden painosta)
Valmistus
- Suikaloidaan kaali. Survotaan / nuijitaan kaalia astiassa. Suola tunnetusti irrottaa vegeistä nestettä, joten suolan voi lisätä jo paukutusvaiheessa.
- Viipaloidaan loput aineet. Asetellaan kaali muiden aineiden kanssa astiaan.
- Annetaan kaalin seistä pari päivää huoneen lämmössä, jonka jälkeen se siirretään jääkaappiin tekeytymään pariksi viikoksi.
- Nautitaan esimerkiksi makkaroiden ja sinapin ohessa.
Huomioita
Kuvat ovat isommasta satsista, joka onnistui hyvin. Toisessa pienemmässä, katajanmarjoja sisältäneessä setissä kaalista ei irronnut tarpeeksi lientä eivätkä kaalit jääneen nesteen peittoon. Tämä versio pilaantui. Kaalin on siis ehdottomasti jäätävä kaalista irtoavan nesteen peittoon. Eli laitetaan se paino siihen kaalien päälle.
Tsekkaa myös nämä:
Savusaunapalvaus on ehkä aidoin osa suomalaista ruokakulttuuria. Mutta mitä palvaus tarkoittaa ja miten se käytännössä tehdään? Katso Kainuun tunnelmat täältä.
Tamperelainen panimo jatkaa pitkää tamperelais- ja pyynikkiläispanimoiden taustaa. Tsekkaa kuvat ja fiilikset bisseistä.
Jänis nyljetään, paloitellaan ja valmistetaan pieniksi napoiksi. Tervetuloa makumatkalle.