Paljonko Jeppe juo?

Alcoholism_01_jeppe

Alkoholi puhuttaa ihmisi√§. Ministerille¬†alkoholi on l√§hinn√§ haitta, jonka mainontaa pit√§√§ rajoittaa, vaikka¬†asiantuntijat pit√§v√§tkin rajoitusten perusteluja “tiedon v√§√§ristelyn√§“. Verojakin on nostettu, seurauksena¬†verotulojen lasku. Kansa ja osa sen edustajistakin vaatii holhoukseen¬†tolkkua mm. k√§yt√§nn√∂llisesti ty√∂llisyyden tai ylev√§mmin vapauden nimiss√§. Jopa alkoholi ja kulttuuri on uskallettu¬†liitt√§√§¬†toisiinsa.

Virallinen linja on silti selv√§: suomalainen juo liikaa, on aina juonut ja tulee aina juomaan. Kohtuuk√§ytt√§ji√§ ei muista monetkaan. Maassamme nautitaan¬†100 %:n¬†alkoholia¬†n. 10 l / henkil√∂ / vuosi. Ylev√§¬†tavoite¬†on kokonaiskulutuksen laskeminen 0,5 litralla per¬†Jeppe. Pohdittavaksi ratkaisuksi on tarjottu mm. “keskioluen” siirt√§mist√§ alkoon. N√§in saataisiin absoluuttialkoholin kokonaiskulutus laskuun.

Mutta absoluuttialkoholista keskusteleminen on hyvin abstraktia. Ihmisethän juovat olutta, viiniä tai väkeviä. Harvoin näkee laskettavan, paljonko on vuosikulutus esim. keppanan päivätahdilla tai miten sellainen kulutus suhtautuu koko kansan keskikulutukseen. Turhan vähän puhutaan myös kulutuksen erittäin epätasaisesta jakautumisesta väestöryhmien välille. Alla tarkastelemme näitä asioita tarkemmin.

Keskari päivässä

200825 . ser074422

Haetaan vuosikulutuksen litramääriin tuntumaa keskioluen kautta. Jos siis nautin päivittäin yhden keskikaljan (0,33 l, 4,5 til-% eli yksi annos), mikä on vuosikulutukseni? Se on n. 120 litraa olutta, eli 5,4 litraa 100 %:n alkoholia. Samaan päästäisiin annoksella viiniä (12 cl) . Siis reilu  puolet kansan keskikulutuksesta, tai toisin sanoen: jos kaikki joisivat yhtä paljon ja pelkästään kaljaa, Jeppe joisi vajaa kaksi keskiolutta päivässä. Mutta onko pari päivässä liikaa?

Keppana päivässä vastaa 5,4 litraa absoluuttialkoholia vuodessa

Alkoholin suositeltavasta kulutustasosta on vaihtelevia tietoja riippuen l√§hteest√§ ja optimoitavasta tekij√§st√§ (kirroosin v√§ltt√§minen, elini√§n maksimointi, verokirstun t√§ydent√§minen jne.). Yleens√§ annos tai pari vuorokaudessa n√§ytt√§isi olevan ok;¬†kolme on kai liikaa.¬†Naisille suositus on alempi (miss√§ on tasa-arvo?), mutta yksinkertaistaen voisi muotoilla tavoitteen “Keskari p√§iv√§ss√§”.

Tilanne on siis abaut ok; keskim√§√§r√§inen kansalainen mahtuu suosituksiin. Kokonaiskulutus ja humajuomisen (ns. “todella tuntuu” -jurrit) suhteellinen osuus ovat kai jo muutenkin laskussa, joten miksi emme keskustelisi jostain muusta kuin kokonaiskulutuksesta? Esimerkiksi kulutuksen eritt√§in ep√§tasaisesta jakautumisesta.

Spurguja ja absolutisteja

Alkoholia ei todellakaan kuluteta tasaisesti, kuten kaikki varmasti tietävät. Akselin ääripäissä ovat yhtäältä ns. alan miehet ja toisaalta absolutistit, molempia on n. 10 % kansasta. Suurkuluttajat ovat tasaisessa tuiskeessa kymmentä kaljaa vastaavalla päiväannoksella, jälkimmäinen nauttii tietenkin vain kansalaisluottamusta. Mitä näiden ryhmien väliin mahtuu?

10 % populasta kaataa 50 % alkoholista

Suomi juo -aineistoon perustuen voidaan esitt√§√§ alkoholin kulutuksen jakautuminen kymmeneen v√§est√∂ryhm√§√§n (kussakin siis kymmenesosa suomalaisista) seuraavan taulukon kuvaamalla tavalla. Tilastossa esiintyv√§ osuus kokonaiskulutuksesta on muutettu absoluuttialkoholiksi (pystyakseli, litraa vuodessa). Taulukossa n√§hd√§√§n lis√§ksi kolme vaakaviivaa: “ongelmakulutus” (jatkuva kulutus v√§hint√§√§n miehet 25, naiset 16 annosta / viikko), koko kansan keskikulutus sek√§ yll√§ laskettu “keskari p√§iv√§ss√§” -kulutus. Palkkien alla on kunkin kymmeneksen prosenttiosuus kokonaiskulutuksesta.

alkoholin kulutus suomessa väestöryhmittäin

Taulukko havainnollistaa alkoholin kulutuksesta mm. seuraavat asiat. Koko väestöstä noin

 • 10 % juo 50% alkoholista – kymppikassi p√§iv√§ss√§, yli 50 litraa vuodessa
 • 90 % kuluttaa alle ongelmakulutuksen
 • 75 % juo suositusten mukaan (1 – 2 annosta p√§iv√§ss√§)¬†tai v√§hemm√§n
 • 50 % j√§√§ “Kalja p√§iv√§ss√§” -tavoitteesta
 • 10 % on raittiita tai l√§hes raittiita

Karkeasti voidaan siis sanoa, ett√§ jos “kuningasta” eniten kuluttava, kostein kymmenes v√§hent√§isi juomistaan 10 %:lla, heill√§ kuluisi vuodessa 5 litraa v√§hemm√§n. Jo yksin t√§st√§ seuraisi¬†ministerin tavoittelema¬†0,5 litran lasku kokonaiskulutuksessa. Toki tiedet√§√§n my√∂s, ett√§ keskikulutus jakautuu ep√§tasaisesti my√∂s ajallisesti –¬†80% alkoholista tissutellaan edelleen¬†viikonloppuisin.¬†Kulutuksen keskiarvo ei siten kerro l√§hesk√§√§n koko totuutta.

Mitä kokonaiskulutuksen sijaan?

Oktoberfest_VGBelgrano-smetana

Virallinen alkoholipolitiikka puhuu kokonaiskulutuksesta, l√§hinn√§ sen v√§hent√§misest√§, tavoitteena alkoholihaittojen pienent√§minen.¬†Kansan syv√§t rivit j√§√§v√§t kuitenkin kauas keskiarvosta, osittain jopa turhan alhaiselle tasolle. Vaikka puolet lopettaisi kokonaan, kokonaiskulutus ei laskisi merkitt√§v√§sti. Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus ei edes yll√§ Euroopan “k√§rkikastiin“, joten kokonaiskulutuksen pit√§minen keskustelun teemana tuntuu l√§hinn√§ “hurskastelevalta vittuilulta“.

Voisimmeko keskustella alkoholin arkipäiväistämisestä demonisoinnin sijaan?

Ihmiselle, jolle alkoholi on seurustelujuoma, alkoholipoliittisiin tavoitteisiin samaistuminen vaatinee muuta kuin jatkuvaa lässytystä kokonaiskulutuksesta tai esim. kauppakaljan prosenteista. Miksi kaikkien tulee vähentää kulutustaan eniten kuluttavan kymmeneksen takia? Jos kulutus vain jakautuisi tasaisesti Рkalja päivässä, kerran päivässä, joka päivä Рkeskikulutuksessamme ei olisi mitään vikaa. Ehdotamme demonisoinnin sijaan keskustelua alkoholin arkipäiväistämisestä. Miten saisimme Jepen juomaan useammin?

Kuvien lähteet

Wikimedia

Eeva Rista

Wikimedia


Kommentit

4 kommenttia postaukseen “Paljonko Jeppe juo?”
 1. KH says:

  Just n√§in, t√§√§ lainauksesi kertoo paljon “10 % populasta kaataa 50 % alkoholista”.

  (+ Osallistun tasapainotustalkoisiin tekemällä keskisuomalaisen kaupungin digitöitä Karhu kädessä just nyt.)

 2. Pyry says:

  Ottamatta itse asiaan muuten kantaa: Tuo 10 litraa puhdasta alkoholia / vuosi / kansalainen on sikäli huono lähökohta laskuille, että siinä niitä päivittäisiä keskioluitaan maistelevat myös vastasyntyneet Рala-asteikäiset. Ikäpyramidi on mikä on ja teinit juovat alaikäisinäkin, mutta vaikkapa 0-15 -vuotiaan väestön pudottaminen pois ja juodun alkoholin jakaminen sitä vanhempien kesken tekisi luvuistasi joka tapauksessa pätevämpiä.

  Toinen pointti: Esityksessäsi 90 % kuluttaa alle ongelmakulutuksen ja 75 % suositusten mukaisesti. (Saivartelua: Jos jätetään lapsi-ikäluokat pois ja ajatellaan että he eivät juo alkoholia, niin hyvät osuudet ovat pienempiä: aikuisväestöstä <90 % kuluttaa alle ongelmakulutuksen ja <75 % juo kokonaismäärissä mitattuna suositusten mukaisesti). Toisin päin käännettynä ne luvut ovat kuitenkin ikävämmän näköisiä: Yli 10 % juomaikäisestä väestöstämme on ongelmakuluttajia ja yli 25 %:n kokonaiskulutus on yli suositusten (suositusten vastainen humalajuominen lienee vielä yleisempää).

  Tämä siis ottamatta lainkaan kantaa esitettyjen alkoholin myyntirajoitusten puolesta. (Alkoholi)kulttuurin kehittyminen on monen muuttujan peliä. Silti: yksinkertaistetussa maailmassa ongelmattomasti juovan väestönosan juomisen rajoittaminen on hyödyllistä. Heidän joukostaan ihmiset kuitenkin lipsuvat ongelmakäyttäjiksi. Mitä vähemmän heidän joukossaan juodaan, sitä pidempi marginaali sieltä on lipsua yli suositusten tai ongelmallisen paljon juovaksi.

  • Mr. Smetana says:

   Kiitos kommentistasi.

   Kokonaiskulutustilasto ottaa ymmärtääkseni kantaa vain 15-69 vuotiaisiin ihmisiin (Suomi juo -verkkoaineisto, s. 27) eli mainitsemaasi ongelmaa todellisen kulutuksen kasvusta lapsien pois lukemisella ei pitäisi olla, koska tilasto ei heitä alunperinkään huomioi.

   Olet oikeassa, ett√§ tilasto voidaan esitt√§√§ my√∂s noin p√§in. Ja kuten mekin sanomme: “10 % juo 50% alkoholista”. Suomalaisten runsaita alkoholiongelmia ei tule v√§h√§tell√§, eik√§ se ole tarkoituksemmekaan. Haluaisimme vain lis√§√§ keskustelua teemasta, miksi alkoholiasioissa menn√§√§n edelleen armeijamentaliteetill√§, “yksi mokaa, kaikki k√§rsii”.

   Asiassa on tietenkin monta puolta. Jurrissa voi tötöillä pahastikin, vaikka vuositasolla kuluttaisi todella vähän. Näihinkin ongelmiin lienee vaikea päästä käsiksi vain kokonaiskulutuksen laskuun perustuvien analyysien kautta.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
T√§git: , , · Luontihetki: Tuesday, March 4, 2014