Laardi

Laardi on ihrasta, pääsääntöisesti sian ihrasta, keittämällä erotettua rasvaa. Pelkkä sian ihrakin tunnetaan jossain tapauksissa laardin nimellä, mutta tässä tarkoitan nimenomaan keittämisen lopputulosta. Laardia voi käyttää muiden rasvojen tapaan ruoanlaitossa, mutta erityisesti sitä suositaan piiraissa, joiden taikinoihin laardi antaa oman koostumuksensa ja makunsa. Itse käytin laardin tortillojen valmistamiseen.

Laardia on vaikea löytää suomalaisista kaupoista, joten teen sen itse. Laardin valmistus on helppoa: viipaloitu ihra keitetään kattilassa vesitilkan kanssa. Laardia voidaan valmistaa monista ruhonosista, kunhan rasvapitoisuus vain on riittävän korkea. Laardia voidaan myös keittää muista eläimistä kuin siasta, esimerkiksi linnuista, josta saksan-juutalaisten historiallisesti käyttämä schmaltz on esimerkkinä. Tammen suuri keittotaito suosittaa poistamaan nahan, jos linnunrasvaa käytetään laardin raaka-aineena.

Mainittakoon, että eräänlaista laardia voi keittää myös esim. ilmakuivatun kinkun pinnalta poistetusta rasvakerroksesta. Tyypillisesti näin voitaisiin toimia, kun ostetaan sian jalka kokonaisena; muutenhan rasvaa ei tule tarpeeksi. Samoin erilaiset savustetut tuotteet, joissa on rasvakerros pinnalla, soveltuvat lähes täydellisesti savulla aromatisoidun rasvan keittämiseen. Tällaisia osia ovat mm. sian etuselkä ja kinkku.

Laardia voi käyttää kuten voita: paistamiseen, taikinoihin (esim. tortillat) tai suoraan leivän päälle. Paistamisen tyyppiesimerkkinä mainittakoon munien paistaminen savulta maistuvassa laardissa Рvoiko parempaa kuvitella?

Laardin raaka-aineet

 • (sian) ihraa
 • vett√§

Laardin valmistaminen kotona

 • Pilkotaan ihra (mahdollisimman) pieniksi kuutioiksi, jotka laitetaan kattilaan veden kanssa.

 • Keitell√§√§n tunnista kolmeen v√§lill√§ sekoitellen ja vett√§ tarpeen mukaan lis√§illen.

 • Laardia render√∂ityy liemeen jatkuvasti, joten on vaikea osoittaa juuri oikeaa hetke√§, jolloin tuote on valmis. Tyypillisesti pyrit√§√§n kuitenkin mahdollisimman v√§h√§n vett√§ sis√§lt√§v√§√§n lopputuotteeseen, joten veden loppumista voitaneen pit√§√§ er√§√§nlaisena merkkin√§ ¬†valmiudesta. Veden loppuessa ihra alkaa r√§tisem√§√§n eri tavalla, ei siis en√§√§ varsinaisesti kiehu, ja t√§ss√§ vaiheessa on hyv√§ alkaa suodatuspuuhiin. Ja joka tapauksessa kuivassa laardissa on syttymisen riski eli loppuvaiheessa ei kannata j√§tt√§√§ kattilaa kovin pitk√§ksi aikaa itsekseen.
 • Siivil√∂id√§√§n lopputuote ja taltioidaan laardi k√§ytt√∂ varten.

Hyytyneenä laardi on valkoista, koostumukseltaan voimaista. Ei tullut napattua kuvaa hyytyneestä tuotteesta.

Faktanurkka

Modernissa ajattelussa laardilla on huono maine, koska kaikkea (eläin)rasvaista ja runsaskolesterolista on pitkään pidetty terveydelle haitallisena. Viime aikoina tästä on kuitenkin kehittynyt eriäviä mielipitetiä, esim. kananmunien osalta. Faktuaalisesti voidaan mahdollisista terveysvaikutuksista riippumatta sanoa, että tyydyttyneitä rasvahappoja on laardissa vähemmän kuin voissa.

Lähteet

Willan, A. (1995). Tammen suuri keittotaito (alkup. “La Varenne”), Kustannusosakeyhti√∂ Tammi, Hki, s. 97

Make your own lard

Render lard


Kommentit

5 kommenttia postaukseen “Laardi”
 1. Maria says:

  Kiitos, juuri tätä ohjetta tarvitsin. Pitääkin selata blogia, onko sinulla tuo tortilloiden ohje jossain.

 2. Kake says:

  Heippa!

  Kiitos t√§st√§ ohjeesta. Osaatko neuvoa, mist√§ kannattaisi ostaa tuota sian ihraa? Tied√§n kyll√§ ett√§ olen v√§h√§n my√∂h√§√§n liikkeell√§ kysymyksineni…

  • Mr. Smetana says:

   Ihraa kyselisin lihakauppiaalta, esim. kauppahallista. Pintal√§ski√§ saattaa j√§√§d√§ leikkuusta yli. Muistelen kyll√§ n√§hneeni ihraa Hakaniemen hallissa joskus, olisiko ollut Liha-Haka silloin kyseess√§. Samoin ostin makkaranteko varten kerran “fl√§s√§√§” Hakiksen Hakkaraiselta, joten sit√§ on kysytt√§ess√§ saatavilla vastaavista paikoista.

 3. lahtari says:

  Sellainen korjaus, että tuo on silavaa, ei ihraa. Silavaa voi kyllä käyttää, mutta parasta tulee kun käyttää ihraa, eli kaikkein tyydyttyneintä rasvaa ruhon sisäpuolelta munuaisten päältä.

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
T√§git: , · Luontihetki: Sunday, March 6, 2011