B-Smokery – etelän BBQ Helsingissä

b-smokery-annos

Stadin tuorein ja ehkä kovinkin BBQ-mesta on B-smokery, joka tarjoilee vierailleen aitoa Southern BBQ:ta. B-smokery sijaitsee trendikkäästi Teurastamolla, jonka välittömästä läheisyydestä Tukkutorin alueelta on saatavilla erilaisia ruhonosia BBQ-herkkujen lähtökohdiksi. Itsekin BBQ:sta kiinnostuneina pidämme tällaisen ravintolan avaamista erittäin upeana saavustuksena. Luodaan tarkempi katsaus siihen, mitä B-smokery on syönyt.

Miksi BBQ?

b-smokery-peace-love-and-barbecue

BBQ on Amerikan etelästä kumpuava tyylisuuntaus, jossa liha kypsennetään hitaasti miedossa lämmössä (low-n-slow). BBQ tunnetaan myös lisukkeistaan, esim. coleslaw:sta. BBQ:ssa on monia tyylisuuntauksia, joista osaa olemme mekin määritelleet; arvovaltaisempien tahojen speksejä tarjoaa mm. Raholan syötävät sanat. Mutta ei määrittelystä tässä sen enempää.

B-Smokeryn Vesa, mistä kumpuaa kiinnostuksenne BBQ-ruokaan? Ja miksi muiden tulisi olla siitä kiinnostuneita?

“Suurimmat vaikutteet ruokaan tulevat Amerikasta ja tarkemmin Etelävaltioista. Bibble beltissä on siis jotain hyvääkin.

“BBQ-ruoka on erilainen ja tavallinen samaan aikaan. Siinä voi kokeilla uusia asioita ja jokainen voi olla siinä mestari, kunhan vaan päättää niin.

“Ihmisiä saattaa kiinnostaa se, miten halvoista lihan osista tehdään herkullisia. Pitkä kypsennys on kotonakin mukavaa puuhaa ja tuntuu, että kyse on paljon suuremmasta kuin vain ruuanlaitosta. Kyse on puuhastelusta, johon kuuluu mm. puiden hakkaaminen, rakentelu, olut, ystävät ja omat reseptit.”

Seurallista toimintaa siis. Koska BBQ on kivaa, sitä tykkää ehkä tehdä vähän isomminkin. Esim. ravintolapäivässä.

Juuret ravintolapäivässä

b-smokery-chicken-wings-rub

Miten tunnette toisenne ja miten idea BBQ-paikasta sai alkunsa?

“Melkein kaikki meistä ovat opiskelleet Taideteollisessa korkeakoulussa ja sitä kautta olemme päätyneet enemmän tai vähemmän samalle alalle eli elokuvan pariin.

“Oli yksi yksi idea: BBQ. Sitä kokeiltiin Ravintolapäivänä ja se toimi. Homma tuntui luistavan, joten päätettiin perustaa oikea ravintola. Se vain tuntui hyvältä idealta.”

B-smokery oli / on kuuden BBQ-fiilistelijän idea, jota lähdettiin siis kehittämään ravintolapäivän kautta. Kaverit tilasivat 6 Weberin savustinta Tanskasta, hommasivat 180 kg lihaa ja pistivät grillit lämpimiksi. Kaikki meni ja posse diggas, joten etenemissuunta oli selvä: ravintola pystyyn. Näyttäisi siltä, että ravintolapäivä luo myös pysyvämpää ravintolakulttuuria ympärilleen. Ja näin tekee myös Teurastamo, jonne pojat laittoivat paperit vetämään.

Ravintola Teurastamolle

b-smokery-sisäänkäynti

Teurastamon tilat jaettiin tarjouskilpailun kautta. Tässä vaiheessa lienee selvää, että B-smokery voitti omansa ja siten varsinainen suunnittelu saattoi käynnistyä. Konseptia kehitettiin jonkin aikaa ja mallia haettiin ulkomailta saakka.

Mitä vaikutteita ravintolanne perustamiseen on liittynyt. Millä tavalla ravintolanne on rakentunut?

“Ravintolaan on otettu vaikutteita Berliinistä ja Kööpenhaminasta, mutta suurin osa ravintolan tyylistä syntyy mielivaltaisista päätöksistä ja sattumasta. Melkein kaikki kalusteet ovat vain löytäneet tiensä ravintolaan ystävien kautta.”

Kun ravintolakin on sisustettu, on aika tarjoilla ruoka.

BBQ-herkkuja

b-smokery-southern-pride

Tärkeintä ravintolassa on tietenkin ruoka. B-Smokeryn kavereiden mukaan ruoka on “hyvää silloin, kun se saa ihmiset onnellisiksi”. Näinhän sen tulee ollakin.

B-Smokeryn menussa on, luonnollisesti, pulled porkkia ja ribsejä, mutta myös broilerin siivet eli wingsit kuuluvat kuvioon. Käydessämme paikan päällä maistelimme eri lihoja ja kaikki oli oikein maistuvaa. Wingseille annamme kuitenkin erityismaininnan finger lickin’ good, koska emme yleensä erityisesti diggaa niistä ja wingsien onnistuminen kertoo paljon.

Vesa, kerro vielä, miten ja milloin ruokianne pääsee maistamaan?

“Vuoden pari ensimmäistä kuukautta olemme auki pe-la kello 18-22. Helmikuussa todennäköisesti kokeilemme perjantailounasta ja yksityistilaisuuden saa järjestettyä melkein koska vaan, jos on yli kymmenen tulijaa.”

B-smokery on siis auki ja tarjoilee maistuvan kombon BBQ-settiä. Ja porukalla pääsee siis jopa yksityistilaisuuteen, mikäs sen hienompaa. Kaikki paikalle nauttimaan. Lisätietoja Facebookista.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*
Tägit: , , · Luontihetki: Tuesday, February 11, 2014