Ruisleipä – 2. versio
Jatkoa osaan 1, ruisleivän valmistus.
Ruisleivän valmistaminen kotona jatkuu. Reseptin eteenpäin kehittelyä.
Ainekset
- 1 kg Pirkka täysjyväruisjauhoja
- vehnäjauhoa
- vettä
- suolaa
Valmistusaika: + 24h
Valmistaminen
Juuri
- 0,5 l vettä
- vajaa 300 g jauhoja
Nostatusta 21 h ( 18 – 15)
Taikina (jaettiin kahteen osaan)
1. osa
- 1 tl suolaa
- soijajugurttia (oli ollut kaapissa lähes pilaantumiseen asti, ts. pitkään) n. 2,5 dl – 3 dl (Soya Alpro), vatkattiin
- 4 dl jauhoja
2. osa
- 1 tl suolaa
- 2 dl huoneenlämpöistä vettä
- 4 dl jauhoja
- veivaus ja vaivaus (Leipuri Keijon käsi sippasi)
–> 2. osasta tuli liian kuivaa, lisättiin 0,5 dl vettä
Molemmat nostatukseen 6h
Leivonta / työstö
1. osa
Loput ruisjauhot. Jäi edelleen melko löysäksi.
2. osa
Vehnäjauhoa, koska ruisjauho loppui. Tästä osasta tuli melko kiinteä, irtosi käsistä semi-ok.
Molemmista tehdään leipä ja asetetaan jauhotetulle pellille.
Paistaminen
- 250 astetta 15 min
- 175 astetta 1,5 h + pyyhkeen alla 10 min (melko raakaa, kuori kova –> paistaminen jatkuu)
- 185 astetta 10 min
- uunista lämpö pois, folio leivän ympärille ja käärintä leivinliinaan ja uuniin yöksi (ilman lämpöä)
Kommentit
- molemmat leivät maultaan hyviä
- Kumpikaan leipä ei täysin kypsä
- Vehnää sisältäneen leivän kuori huomattavan kova
Ruisleivän leipominen jatkuu.
Kommentit
2 kommenttia postaukseen “Ruisleipä – 2. versio”Trackbacks
Tsekkaa mitä muut sanovat...[…] Safkablogi Ruisleipä – 2. versio […]
[…] valmistaminen kotona jatkuu (versio 1 ja versio 2). Reseptin eteenpäin […]