Kesän makuja: Perunan kasvatus lodjassa kotipihalla
Perunasato on nostettu. Katso tulokset alla.
Smetana.fi aloittaa raaka-aineiden omatuotannon, kyseessä on perunan kasvattaminen kotipihalla.
Kasvattaminen tapahtuu luomumenetelmin Leipuri-Keijon pihamaalla.
Tarvikkeet
12 lautaa (10 x 2,5, pituus 47,5 cm)
12 lautaa (10 x 2,5, pituus 54 cm)
4 pölkkyä (4,5 x 4,5, pituus 110 cm)
72 ruuvia (ruostumatonta terästä)
Ruuvimeisseli
300 litraa puutarhamultaa
10-12 idätettyä perunaa
Menetelmä
Rakennetaan puinen kehikko.
Lisätään multaa ja vähän vettä. Istutetaan perunat.
Nyt lodjaan tehtiin 3 kerrosta. Tarvikkeita on 6 kerrokseen, kerroksia lisätään aina, kun perunaa on kasvanut. Valmiit perunat kerätään ja uutta perunaa pitäisi kasvaa uusiin kerroksiin.
06.06.2009: Tällä kertaa perunaa ei istutettu kylmän ilman vuoksi. Istutus tullaan tekemään heti, kun lämpöä on riittävästi.
10.6.2009: Auringon paisteen ja kahden tuplapukin innoíttamana Leipuri-Keijo päätti, että nyt perunat istutetaan ja näin myös tehtiin. Nyt ollaan odotuksella.
29.06.2009: Kuten sanonta kuuluu; “Odottavan aika on pitkä”. Hätäilevä Leipuri-Keijo ehti jo kaivaa hieman kuoppaa nähdäkseen, että kasvaako siellä mitään ja nopeasti vastaan tulikin perunan varsi. Säät ovat olleet suosiolliset, nyt on jo jonkin aikaa ollut lämmintä ja aurinkoa on piisannut. Kolmessa päivässä perunan kasvu on ollut hurjaa ja nyt näyttää siltä, että satoa tulee.
04.07.2009: Perunan varret lähteneet hyvin kasvamaan, mistä alla muutama kuva. Laatikkoon lisätiin puolen kerroksen verran multaa.
13.07.2009: Perunan varret kasvaneet edelleen. Lisättiin kaksi kerrosta lautoja ja parin kerroksen verran multaa.
29.07.2009: Peruna kukkii.
16.08.2009: Kova tuuli katkoi perunan varsia. Oliko tämä tässä?
17.08.2009: Korjailin myrskyn jälkiä laittamalla narua varsien tueksi.
3.10.2009: Peruna nostetaan. Kesän saalis 3,5 kg perunaa. Ei ihan niin paljon kuin odotettiin, mutta tulipahan edes muutama peruna. Perunaa oli kasvanut oikeastaan vain alimpiin kerroksiin. Ensimmäisten multauksien jälkeisiin kerroksiin oli ilmestynyt vain naurettavan pieniä perunoita, eikä menetelmä siten toiminut kuten alkuperäisessä ohjeistuksessa oli esitetty. Toinen ongelma saattoi olla lannoitus, jota emme käyttäneet ollenkaan. Ensi vuonna emme lähde kasaamaan yhtä paksua multakerrosta ja harkitsemme lannoitusta oikean ravinnetasapainon säilyttämiseksi. Palaamme asiaan keväällä.
UPDATE: 16.10.2010: Sadonkorjuu hieman eri tavalla työstetystä kasvatuksesta. Kesän sato: 2 kg perunaa.
Tämä menetelmä perustuu John B. Saulin ohjeeseen.
HUOM! Perunassa kasvavat marjat ovat myrkyllisiä. Niitä ei siis pidä syödä.
03.10.2009: Sadonkorjuun ohessa imuroin yhden Laitilan Kekri -sadonkorjuuoluen. Tämä on mielestäni hyvä olut.
Lisäys / tarkennus
Neiti Coctailkurkun äiti antoi seuraavat ohjeet perunan viljelyä (normaalissa penkkiviljelyssä) silmällä pitäen:
Multaus
Perunan juurelle pitää lisätä multaa, kun varret ovat 10-15 cm pitkiä. Mullan sijasta voi käyttää myös heinää tai leikattua nurmikkoa. Hiekka on myös mahdollinen vaihtoehto. Näitä kutsutaan katteeksi. Kate estää perunoita tulemasta näkyviin. Jos peruna saa auringonvaloa, siitä tulee vihreä ja pahanmakuinen, joidenkin lähteiden mukaan jopa myrkyllinen.
Kukinta
Peruna alkaa tuottaa mukuloita vasta, kun varret kukkivat. Kukkimisen alettua kannattaa odottaa viikko pari ja antaa perunoiden kasvaa. Kasvuvauhti riippuu lajikkeesta.
Kastelu
Peruna täytyy pitää tasakosteana. Liian märkä johtaa perunan mätänemiseen, kuiva taas varsien kuivumiseen ja mukuloiden kasvun pysähtymiseen.
Perunan nostaminen
Kun aikaa on kulunut sen verran, että valmiita perunoita voisi olla, voidaan kuoputtaa varovasti jonkun varren juuresta ja katsoa, minkä kokoista mukulaa maan alla on. Ei repäistä heti jotain vartta ylös, koska varsi ei välttämättä ole vielä kerennyt tuottaa oikein mitään tai perunat ovat hyvin pienikokoisia. Jos perunat tuntuvat olevan hyvän kokoisia, varren voi nykäistä ylös maasta.
Miten pottujen kävi?
Päivitykset loppuivat jännittävimpään kohtaan…
Ei tiedä vielä. Varret alkavat pikkuhiljaa “nuupahtamaan”. Perunoiden nosto on edessä 1-2 viikon sisällä.
Lopullinen päivitys tulee vielä, kun nosto on hoidettu, jos mitään nostettavaa on.
Kova tuuli katkoi osan varsista noin kuukausi takaperin. Melkein kaikki varsista kärsivät pientä tuhoa, mutta osa on edelleen vihreinä tosin kuivumaan päin.