Aladobi

Aladobi eli nykykielellä tyypillisemmin (liha)hyytelö kyhätään perinteisesti siansorkista, myös eri eläinten päitä lienee käytetty. Joka tapauksessa lihaa, joka on keitettävä pitkään lihan mureuttamiseksi sekä luusta irrottamiseksi – samalla irtoaa gelatiinia satsin hyydyttämiseksi. Meillä ei tällaisia aineita ollut: käytimme sian kyljyksen, jossa sentään hieman luuta oli mukana. Eli kevyempi kaupunkilaissyltty.

Aladobin raaka-aineet

  • 1 sian kyljys (n. 0,5 kg)
  • persiljaa (2 ruukkua)
  • 5 erittäin pientä sipulia
  • 1 porkkana
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 laakerinlehteä
  • merisuolaa
  • kokonaisia valkopippureita (maun mukaan)
  • 6 liivatelehtä
  • 2 salottisipulia
  • voita
  • 3 dl keitinlientä
  • suolaa, pippuria

Aladobin valmistus

    1. Pienitään porkkana, perussipuli, valkosipuli, irrotellaan persiljan lehdet.
    2. Laitetaan liha, persiljan tikut, laakerinlehdet, suola, pippurit ja em. kamat kattilaan. Lisää vettä, jotta liha peittyy.
    3. Kiehauta kuorien vaahto pinnalta ja keitä 3 tuntia erittäin hitaasti poristen.

    1. Otetaan liha liemestä

    1. , joka siivilöidään talteen.

    1. Revitään liha irti luusta ja annetaan lepäillä tuorekelmun alla.
    2. Liotetaan liivatelehdet kylmässä vedessä.
    3. Kuullotetaan hakattu salotti ja lisätään (siivilöity) keitinliemi. Kiehautetaan.
    4. Lisää kamat liemeen, ml. liivatelehdet, joista ylimääräinen vesi on puristettu ulos. Sekoitellaan.

    1. Laita setti kelmutettuun vuokaan ja anna sen hyytyä tunteja, miel. yön yli.

    1. Tarjoillaan leivällä.

Lähde

Tää on suoraan Glorian Ruoka & Viini -lehdestä.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: · Luontihetki: Thursday, March 22, 2012