Poronkäristys boostattuna Kipparikermalla

Inarin erätulilla poronkäristystä imiessä tuli vuosisadan oivallus.

Inarin Kuukkelissa (Kauppa) törmäsimme Kipparijuustolla maustettuun ruokakermaan, jota ajattelimme käyttää lohikeiton raaka-aineena. Koska tarjolla ei ollut kunnollista lohta päätimme luopua ajatuksesta ja tehdä perinteisen poronkäristyksen. Mutta poroa pureskellessa ajatus kristallisoitui – kerma, savujuusto, poro – ei voi olla pahaa. Eikä ollut. Tämä setti lähti parin päivän päästä.

Raaka-aineet

Käristys

  • Sipulia
  • Olutta
  • Poronkäristyslihaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Vettä
  • Voita
  • Kipparijuustokermaa

Perunamuusi

  • Lapinpuikulaperunoita
  • Voita (100-200g)
  • Maitoa loraus
  • Suolaa

Lisukkeet

  • Suolakurkkua
  • Puolukkahilloa

Valmistus

Käristys

  1. Paista lohkottua sipulia hetki runsaassa voissa
  2. Lisää (jäätynyt) käristysliha tarvittaessa useammassa erässä
  3. Anna lihan ruskistua, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan
  4. Lisää vettä ja loraus olutta
  5. Hauduta hetki
  6. Lisää Kipparijuustokermaa ja anna hautua muutama minuutti. Valitettavasti Kerma oli 10% kevyt kamaa, toivottavasti ko. firma valmistaa myös kunnon tavaraa.  No, perunamuusi ja käristys sisältää rasvaa ihan tarpeeksi muutenkin.
  7. Hauduta hetki lisää miedolla lämmöllä

Muussi aka Pottuvoi

  1. Kuori perunat ja pilko ne pienemmiksi paloiksi
  2. Lämmitä vettä kattilassa ja veden kiehuessa lisää perunat ja suolaa maun mukaan, pari teelusikallista ainakin
  3. Kun perunat ovat kypsiä noin 15 minuutin keittämisen jälkeen kaada lähes kaikki keitinvesi pois
  4. Lisää voi nokareina ja muussaa perunat haarukalla. Muista, että pienet kokkareet on pottuvoissa sallittuja
  5. Kun perunat ovat muusina lisää maitoa ja sekoita, maidon määrällä voit vaikuttaa muusin koostumukseen ja lisäämällä maitoa muusista tulee löysempää

Musa & Kommentit

Säätämisen oheen ehdoton suositus musiikiksi on Neil Youngin Harvest Moon levy kokonaisuudessaan. Ainakin jos kokkailee ulkona Inarijärven rannalla.

BT: Loistavaa, tosin sen verran tiukkaa että kannattaa rajoittaa pariin lautaselliseen, vaikka mieli tekisi lisää. Juustopallo laskeutui vatsasta vasta parin kolmen tunnin päästä. Unohdimme puolukkahillon, joka on kieltämättä kriittinen komponentti tässä eväässä.

Mauritz: Ehdottomasti parasta maistamaani poronkäristystä.

Alias Lappalainen: Poro on parasta


Kommentit

4 kommenttia postaukseen “Poronkäristys boostattuna Kipparikermalla”
  1. Pertti says:

    Varmaan hyvät eväät. Mitä bissee tossa oli? Lapin Kultaa?

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , , , , · Luontihetki: Tuesday, August 10, 2010