Kotitekoinen makkara

Makkarat-pannulla

Täydensimme keittiövälinevalikoimaamme Tefal 1500 lihamyllyllä, joka hankittiin Keittiovaline.fi -verkkokaupasta. Kyseinen mylly toimii samalla makkarakoneena, mitä toimintoa lähdemme testailemaan parilla kotitekoisella makkarareseptillä.

Teemme kolmea erilaista makkaraa. Bratwurstin tyyppistä, pääosin siasta koostuvaa makkaraa sekä kahta nauta-lammas-ryynimakkaraa. Kahdessa jälkimmäisessä teemme yhteisen massan, johon loppuvaiheessa lisätään omat mausteensa. Naudassa kiinni olleesta luusta keitämme lisäksi lihaliemen, jota käytetään ohraryynien keittämiseen.

Makkaroiden valmistamiseen tarvitaan luonnonsuolta. K√§yt√§mme lampaan suolta, joskin sian suolen sanotaan olevan aloittelijayst√§v√§llisempi, mutta sit√§ ei nyt ollut tarjolla. Suolet ja lihat ostettiin Reinin -lihasta. Reinill√§ suolta myytiin “annoksena”, alla olevan satsi mahtuu n. kahteen suoliannokseen (makkaramassan painoa yhteens√§ 4 kg:n luokkaa). Ensimm√§ist√§ kokeilua varten t√§m√§ resepti kannattaa puolittaa, jolloin mahtuu yhteen suolier√§√§n.

Makkarat

Suolen käsittely

Kun makkaramassan työstäminen alkaa, laitetaan suoli likoamaan suurin piirtein samoihin aikoihin. Tarkoitus olisi, että suoli likoaa parisen tuntia. Vesi voi olla haalea, huoneenlämpöistä.

Kun makkaramassa ja -kone on valmiina makkaran täyttämiseen, rullataan suolta suukappaleen päälle sopiva määrä. Tätä joutuu tekemään useita kertoja, tarkka määrä riippuu siitä, kumpaa suolta käytät ja luonnollisesti kuinka paljon makkaroita teet. Kannattaa varoa, ettei suoli mene tässä vaiheessa kaksinkerroin, jotta se on helppo rullata ulos, kun massa alkaa työstymään tuubista. Muuten tarkempaa ohjetta on vaikea antaa, käytäntö opettaa.

Bratwursti

  • 700 g sikaa
  • 450 g lammasta
  • 1 sipuli
  • 6 valkosipulin kyntt√§
  • 2 tl korianterin siemeni√§ (jauhettuna)
  • 1 rkl suolaa
  • 2 tl muskotinkukkaa
  • valkopippuria myllyst√§

Bratwurstin valmistaminen

  1. Poistetaan siasta nahka, jonka jälkeen paloitellaan lihat.
  2. Ruskistetaan sipuli ja valkosipuli (samassa yhteydessä muihin makkaroihin tulevan sipulin kanssa)
  3. Jauhetaan kaikki raaka-aineet lihamyllyn suuremmalla terällä. Sekoitetaan joukkoon mausteet ja sipulit.
  4. Jauhetaan toinen kierros pienemmällä terällä, jonka jälkeen satsi on valmis pakattavaksi suoleen.
  5. Pakataan lihat suoleen koneen makkaraosalla ja paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi.

Ryynimakkarat

Lammas-nautamakkara chilillä

  • 225 g lammasta
  • 350 g naudan lapaa
  • 100 g ohraryynej√§ (lihaliemess√§ keitettyn√§)
  • 0,5 l lihalient√§
  • 0,5 sipuli
  • 3 valkosipulin kyntt√§
  • 1 tl korianterin siemeni√§ (jauhettuna)
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkiv√§√§ri√§ (jauhettuna)
  • 0,5 rkl suolaa
  • valkopippuria
  • 2 rkl kuivattua chilimurskaa

Lammas-nautamakkara oliiveilla

  • 225 g lammasta
  • 350 g naudan lapaa
  • 100 g ohraryynej√§ (lihaliemess√§ keitettyn√§)
  • 0,5 l lihalient√§
  • 0,5 sipulia
  • 3 valkosipulin kyntt√§
  • 1 tl korianterin siemeni√§ (jauhettuna)
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkiv√§√§ri√§ (kuivattua)
  • 0,5 rkl suolaa
  • valkopippuria
  • 1 prk mustia kivett√∂mi√§ oliiveja (130 g)
  • 2 rkl souvlaki-mausteseosta

Ryynimakkaran valmistaminen

  1. Keitetään ryyni lihaliemessä.
  2. Leikataan lihoista mahdolliset rustot pois.
  3. Jauhetaan kaikki raaka-aineet lihamyllyn suuremmalla terällä. Sekoitetaan joukkoon mausteet ja sipulit (ruskistettu bratwurstin raaka-aineiden yhteydessä). Toiseen satsiin tulee chilimurskaa, toiseen oliiveja ja souvlaki-seosta.
  4. Jauhetaan toinen kierros pienemmällä terällä, jonka jälkeen satsi on valmis pakattavaksi suoleen.
  5. Pakataan lihat suoleen koneen makkaraosalla ja paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi.

Lihaliemi (ryynien keittämiseen)

  • luuta (joka tuli makkaraksi ostetun palan yhteydess√§)
  • sipuli
  • valkosipulia
  • inkiv√§√§ri√§ (tuoretta)
  • kokonaisia mustapippureita
  • porkkana
  • laakerinlehti√§
  • vett√§
  • (suolaa)

Lihaliemen valmistaminen

  1. Paloitellaan sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Laitetaan kaikki aineet kattilaan, lisätään vettä niin paljon, että aineet peittyvät.
  2. Kuumennetaan hiljaisella tulella. Kuoritaan pois alkuvaiheessa muodostuva vaahto.
  3. Keitetään hiljalleen 2-3 tuntia.
  4. Siivilöidään ja käytetään ohrasuurimoiden keittämiseen.

Alla kuvia prosessista:

Fiiliksiä makkarakoneen äärestä

  • Makkaraa valmistaessa suolta kannattaa pujottaa mahdollisimman paljon koneen suutinosaan. V√§hitellen ty√∂nnet√§√§n suolta yl√∂sp√§in. Makkaramassaa suoleen puristessa huolehditaan, ett√§ suolta on tarpeeksi suuttimen suun l√§heisyydess√§ ja ett√§ massaa ei sy√∂tet√§ liian kovalla vauhdilla yl√§osasta.
  • Kun makkarat ovat valmiit k√§√§nnet√§√§n suolesta halutun kokoisia makkaroita py√∂ritt√§m√§ll√§ riitt√§v√§sti kierroksia, jotta makkara pysyy koossa paistovaiheessa.
  • Suolta kannattaa varata riitt√§v√§sti, mahdollisesti yli j√§√§neen tuotteen voi pakata seuraavaa kertaa varten.
  • Braatu oli n√§ist√§ selke√§sti paras. Koostumukseltaan kiintein ja pysyi kasassa leikattaessa. Ryyn√§riin pit√§isi varmaankin lis√§t√§ jauhoja tai jotain, jotta olisi kiinte√§mpi. My√∂s maussa olisi toki parantamista, mutta t√§m√§ olikin ensimm√§inen versio.

Kommentit

Yksi kommentti postaukseen “Kotitekoinen makkara”

Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




T√§git: · Luontihetki: Saturday, January 23, 2010