(peruna)Sämpylät

sampyla

Tarkoituksena on tarjoilla aamiaisella vastapaistettuja sämpylöitä ja tuoreista marjoista valmistettu smoothie. Teen taikinan illalla ja paistan aamulla. Sämpylään käytän hieman perunajauhoja, koska löysin niihin sopivan reseptin ja koska ko. jauhoja on aina kaapissa vanhenemassa.

Aineet (sämpylät)

5 dl kevytmaitoa

2 rkl perunajauhoja

50 g hiivaa

n. 9 dl vehnäjauhoja

suolaa

Työstö (illalla)

Sekoitetaan kattilassa 4 dl maitoa ja perunajauhot. Kiehautetaan ja keitetään, jatkuvasti sekoittaen, kunnes liemi paksuuntuu. Annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoitetaan hiiva loppuun maitoon ja tehdään taikina. Annetaan kohota jonkin aikaa huoneen lämmössä (alkup. ohjeessa 30 min).

Sämpylät voisi tehdä tässä vaiheessa, mutta koska haluan, että aamulla on valmis taikina paistettavaksi ja siten tuoreet semlat, laitan taikinan yöksi jääkaappiin.

Paisto (aamulla)

Aamulla pyörittelen taikinasta kuusi sämpylää ja jätän lopun taikinan huomiselle. Annan kohota liinan alla n. 30 min. Pyörittelen sämpylät kevyesti perunajauhossa ja sitten paistan 225 asteessa n. 20 minsaa.

Tarjoan sämpylät tuoreista marjoista tehdyn smoothien ja norjalaisen Mesostin kera. Tunnetaan myös mm. nimillä myseost ja brunost. Mesost on jonkinasteinen herajuusto ja hieman oudon makuinen. Tai ainakin erilaisen makuinen kuin mihin perussuomalaisessa juustossa on totuttu. Se on melko pehmeä, mutta leikkaantuu helposti höylällä. Sämpylän päällä kyllä hyvää.

sampylat smoothie mesost-myseost

Lähde

Otin ohjeen seuraavasta kirjasta. Alkuperäinen ohje käytti jostain syystä vettä ja maitojauhetta, mutta en lähtenyt leikkimään niillä. Taikinan säilytys jääkaapissa oli myös oma lisäykseni.

Nilson, S. ja Nilson, K.L. (2000). Lämmintä leipää, Kustannusosakeyhtiö Otava, Ab Boktryck, Helsingborg, s. 92


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: , , , · Luontihetki: Saturday, August 1, 2009