Kylmäsavulohileivät
Olimme Big Timin kanssa Taiteiden yön aikaan Helsingissä kiertelemässä paikallisia kuppiloita. Vierailimme mm. Oluthuone Kaislassa, joka omilla kotisivuillaan mahtipontisesti kuvailee asiakkaan ja ravintolan välistä ensikosketusta seuraavalla tavalla “Tulijalle aukeaa välittömästi olutmaailma koko rikkaudessaan.” Fiilistely jatkuu tästä vielä eteenpäin, ja osittain se toki pitääkin paikkansa. Kaislasta löytyy “suuri valikoima Belgiasta tulleita 0,75l olutpulloja” ja Timin kanssa testasimme yhden niistä, Saison Dupontin. Runsas vaahtokukka ja miellyttävä maku. Toki session aikana kului muitakin oluita, mutta ei niistä sen enempää. Vierailemme varmasti Kaislassa uudestaan näiden Belgiasta tulleiden pullojen parissa.
Samaisella reissulla meillä oli myös mahdollisuus tavata Smetana-blogin innokkaita lukijoita, jotka hekin olivat iloisissa juhlatunnelmissa – kuten taiteiden yöhön kuuluu. Blogimme suosiosta kertonee jotain se, että meidät tunnistettiin kaupungilla liikkuneesta 100 000 -päisestä ihmismassasta.
Saamaamme palautteeseen sisältyi mm. huomio siitä, että blogia ei ole viime aikoina päivitetty riittävän usein. Osittain tämä johtuu siitä, että olen itse joutunut palaamaan töihin ja Leipuri-Keke on ollut Lohjalla kännäämässä. Otamme palautteen iloisina vastaan ja pyrimme tulevaisuudessa olemaan aktiivisempia, koska mitä olisimmekaan ilman innokkaita lukijoitamme – emme mitään. Toivomme siis, että seuraava resepti miellyttää teitä.
Valmistusaika: 30 min + tekeytyminen jääkaapissa ( + 3h)
Ainekset
Alla reseptissä tarvittavat ainekset. Lusikkoihin perustuvat mitat ovat jonkin verran kukkuroita, ei tasaisia mutta ei mitään övereitäkään.
Olen lopettanut kevyttuotteiden käyttämisen lähes kokonaan ja siksi majo on täyden rasvan versio. Wasabi on valmiina sellaisesta vihreästä tuubista eli ei “aitoa” japanilaista wasabia. Sitruunan kannattaa olla pieni, ettei tule liian hapanta. Jos et usko pitäväsi happamuudesta leivässä, sitruunan voinee jättää poiskin.
Fylli
- 350 g kylmäsavulohta
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 2 rkl majoneesia
- 2 rkl pestoa
- 2 valkosipulin kynttä puristettuna
- mustapippuria (vastajauhettua)
- 2 tl wasabia
- 1 tl kuivattua tilliä
- 0,5 sitruunan mehu
Veget
- jäävuorisalaattia
- tomaattia
Leipä
- 1 pkt Realia (10 siivua)
Kasaus
- Pienin lohen ja sekoittelen fyllin.
- Asetan fyllin Real-siivujen päälle ja siihen vegeä sopiva määrä. Päälle vielä kanneksi siivu Realia.
- Laitan leivät tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi, ehkä vuorokausikaan ei olisi haitaksi leivän mehevyyden kannalta. Jos valmistat leivät tämän reseptin perusteella, tekeytymisvaiheesta ei kannata tinkiä; leipä on parhaimmillaan vasta sitten, kun se on päässyt kunnolla kostumaan.
- Nautin leivät Nti Coctailkurkun kanssa. Jos hän ei ole paikalla, leivät voi nauttia myös muussa seurassa.