Puolukkapiirakka Hyrynsalmen puolukoista
KerÀsimme syyskuun alussa Mr. Smetanan kanssa Hyrynsalmella puolukoita ja niitÀ oli vielÀ jÀÀkaapissa useampi litra jÀljellÀ. Lupasin siis tehdÀ puolukkapiirakan jÀlkkÀriksi illanviettoon ystÀvÀpariskunnan luokse. Puolukkapiirakka on nopea ja helppo valmistaa. Kannattaa siis unohtaa kaupan valmiit leivonnaiset ja pistÀÀ jauhopeukalot toimeen. Ja mikÀ parasta, piirakkaa valmistaessa on tosi hyvÀ fiilis, kun saa leipoa itse kerÀÀmistÀÀn marjoista. Jos et ole marjamehtÀÀn pÀÀssyt, ainakaan Kaenuuseen saakka, niin ei hÀtÀÀ. KyllÀ ostomarjoistakin voi aina piirakan vÀÀntÀÀ.
Valmistusaika: n. 50 min (taikina + tÀyte 20 min, paisto 30 min)
Ainekset
Pohja
- 150 g margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 3 dl vehnÀjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
TĂ€yte
- 2 dl vaniljalla maustettua rahkaa
- 3 dl maustamatonta jogurttia
- 4 tl vaniljasokeria
- 1 muna
- 6 dl puolukoita, tÀytteeseen 3 dl ja pinnalle 3 dl
Valmistus
- Margariini ja sokeri vatkataan puuhaarukalla vaahdoksi.
- Muna lisÀtÀÀn joukkoon melko voimakkaasti sekoittaen.
- VehnÀjauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenÀÀn erillisessÀ kulhossa ja lisÀtÀÀn sitten taikinaan.
- Taikina painellaan jauhotetuin jauhotetuin sormin voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm).
- Laitetaan uuni lÀmpiÀmÀÀn 200 asteeseen ja valmistetaan tÀyte sekoittamalla ainekset keskenÀÀn.
- Kaadetaan tÀyte piirakkapohjan pÀÀlle. TÀytteen pÀÀlle vielÀ 3 dl puolukoita, jotta piirakasta tulee kauniin puolukkainen.
- Paistetaan 200 asteessa 30 min.
Onnistuiko?
Piirakan reuna kohosi tÀllÀ kertaa reilusti yli vuoan reunan. Taisi hujahtaa leivinjauhetta hieman enemmÀn kuin teelusikallinen. UlkonÀkö piirakassa on reunojen korkeutta lukuunottamtta hyvÀ. Maistamaan ei vielÀ pÀÀsty.
LĂ€hde
KÀytin valmistuksessa apuna Hellapoliisin reseptiÀ.
TÀÀ on hyvÀÀ.