Karjalanpiirakat eri täytteillä
Teemme karjalanpiirakoita perinteiseen ruiskuoreen. Kuori on kaikissa versioissa sama, täytteet vain vaihtelevat. Teemme pieniä eriä eri täytteitä, jotta päästään maistelemaan erilaisia piirakoita. Suurin osa on ns. ruokapiirakoita, mutta rönttöset toimivat makeana kahvipalana.
Tämä on eräänlaista on old school -tyylistä mättöä. Teknisesti Kainuun ulkopuolella valmistettuja piiraita ei saisi kutsua rönttösiksi, mutta emme tässä yhteydessä välitä asiasta.
Taikina
Tästä määrästä tulee reilu 40 piirakkaa.
3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
Sekoitetaan vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivataa hetken aikaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa ruisjauhot. Lisätään lopuksi jauhoja vähitellen, kunnes taikina on hyvä.
Muotoillaan taikinasta tanko, leikataan se pieniksi paloiksi ja kaulitaan piirasia. Täytetään halutuilla täytteillä, nypyttäen reunat.
Paistetaan 300-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, jonka jälkeen voidellaan voisulalla.
Riisitäyte
17 g voita
1 dl riisiä
0,8 dl vettä
0,33 l punaista maitoa
0,5 kananmunaa
0,5 tl suolaa
Keitetään riisipuuro: kiehautetaan vesi ja lisätään siihen riisi. Keitellään, kunnes vesi on imeytynyt ja lisätään maito. Haudutetaan tunnin verran ja lisätään lopussa suolaa. Haudutetaan tunnin verran puuro valmiiksi. Kun puuro on jäähtynyt, lisätään muna.
Perunatäyte (perunamuusi)
1 perunaa
vettä, suolaa
0,2 dl maitoa
0,1 rkl voita
0,1 muna
Tehdään perunamuusi: kuoritaan ja lohkotaan perunat kattilaan. Peitetään vedellä ja keitetään kypsäksi. Kaadetaan vesi pois ja survotaan perunat. Lisätään joukkoon maito ja voi, ja sekoitetaan tasaiseksi. Kun perunamuusi on jäähtynyt, lisätään muna.
Porkkanatäyte
1 porkkana
0,75 dl maitoa
0,1 dl ohraryynejä
hyvin vähän suolaa
Valmistetaan kuten perunatäyte
Punajuuritäyte
1 punajuuri
0,75 dl maitoa
0,1 dl ohraryynejä
hyvin vähän suolaa
Valmistetaan kuten perunatäyte
Ohratäyte (ohrapuuro)
1 dl vettä
0,8 dl ohrasuurimoita
0,5 l maitoa
0,4 tl suolaa
Kiehauta vesi, lisää suurimot ja anna veden imeytyä suurimoihin. Lisää maito, anna kiehahtaa ja keitä noin 45 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Mausta suolalla.
Puolukkatäyte (puolukkarönttöset)
0,1 kg perunoita
0,2 dl ruisjauhoja
0,1 rkl sokeria
0,05 tl suolaa
0,3 dl puolukkasurvosta
Keitetään perunat (kuorittuna, viipaloituna), survotaan ne ja sekoitetaan joukkoon ruisjauhot imeltymään. Sekoitetaan loput kamat joukkoon.
Mustikkatäyte (mustikkarönttöset)
Kuten puolukkatäyte mutta puolukan sijasta mustikoita
Muita täytteitä
Lopussa täytteet loppuivat kesken ja jouduimme hieman improvisoimaan. Täytteiksi päätyi
- banaani-ruisjauho
- kotitekoinen sinappi – kapris
- jouluinen omenahillo
- omenanyytit
Voitelu
1 pkt voita
Yhteenvetoa
Riisipuuroa kannattaa keittää runsaasti, jotta sitä riittää piirakoihin täytteeksi eikä tarvitse ruveta improvisoimaan.
Noin yleisesti ottaen täyte saisi olla kuivahkoa, piiras pysyy paremmin kasassa.
Kommentteja piiraista:
- Riisi: voisi olla parempikin, ihan ok.
- Porkkana: Keke ei diggaillu, mun mielestä oikein maukas.
- Peruna: Keke: “Parempi kun kaupan, paras perunapiirakka mitä oon maistanu, ihan ylivoimanen”.
- Punajuuri: ihan maukas, täyte oli liian löysä piirakkaan. Vähemmän nestettä pitäs olla.
- Ohra: hyvää, Keken mielestä oli liian paksu täyte, kuin ohrapuuroa olis syöny. Piiras pysy kuitenki hyvin kasassa ja oli mun mielestä maukas.
- Sinappi-kapris: mielenkiintonen, sinapin maku oli pehmentynyt ja vain makeus oli tallella. Itse asiassa melko hyvää. Kannattaa kokeilla, sinapin “tulisuus” häviää kuumennettaessa.
- Banaani: ok, en lähtisi toistamaan koska ei juurikaan maistunut banaanilta
- Rönttöset: liikaa voita, täytteen maku ei päässyt esiin. Mustikka oli parempi, joskin kehittelemistä riittäisi. Täyte saisi olla myös kiinteämpää.
Keke:
Taikina hyvä, kuori kaikissa hyvä paiston jälkeen. Täytteissä paljon hiomista. Täytteiden määrän suhde kuoreen pitäisi myös hioa kondikseen. Peruna oli paras, sitten sinappi, myös muut ok; porkkana oli pettymys.
Mr. Smetana
Abaut samoilla linjoilla kuin Keke. Peruna oli paras, ohrapuuro sitten. Pidin myös sinapista. Mun mielestä täytteitä saa olla enemmän kuin mistä Keke näyttää pitävän.
Lähteitä
Herkkujen pikkujättiläinen
Kuhmon saitti (toteutettu jotenkin huonosti, vaikea linkittää)
3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja
Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.