Karjalanpiirakat eri täytteillä

Karjalanpiirat-lautasella

Teemme karjalanpiirakoita perinteiseen ruiskuoreen. Kuori on kaikissa versioissa sama, täytteet vain vaihtelevat. Teemme pieniä eriä eri täytteitä, jotta päästään maistelemaan erilaisia piirakoita. Suurin osa on ns. ruokapiirakoita, mutta rönttöset toimivat makeana kahvipalana.

Tämä on eräänlaista on old school -tyylistä mättöä. Teknisesti Kainuun ulkopuolella valmistettuja piiraita ei saisi kutsua rönttösiksi, mutta emme tässä yhteydessä välitä asiasta.

Taikina

Tästä määrästä tulee reilu 40 piirakkaa.

3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja

Sekoitetaan vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivataa hetken aikaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa ruisjauhot. Lisätään lopuksi jauhoja vähitellen, kunnes taikina on hyvä.

Muotoillaan taikinasta tanko, leikataan se pieniksi paloiksi ja kaulitaan piirasia. Täytetään halutuilla täytteillä, nypyttäen reunat.

Karjalanpiirakkataikina Piirakka-kaulittu

Paistetaan 300-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, jonka jälkeen voidellaan voisulalla.

Karjalanpiirakoita1 Karjalanpiirakoita2 Karjalanpiirakoita3 Karjalanpiirakoita4

Riisitäyte

17 g voita
1 dl riisiä
0,8 dl vettä
0,33  l punaista maitoa
0,5 kananmunaa
0,5  tl suolaa

Keitetään riisipuuro: kiehautetaan vesi ja lisätään siihen riisi. Keitellään, kunnes vesi on imeytynyt ja lisätään maito. Haudutetaan tunnin verran ja lisätään lopussa suolaa. Haudutetaan tunnin verran puuro valmiiksi. Kun puuro on jäähtynyt, lisätään muna.

Perunatäyte (perunamuusi)

1 perunaa
vettä, suolaa
0,2 dl maitoa
0,1 rkl voita
0,1 muna

Tehdään perunamuusi: kuoritaan ja lohkotaan perunat kattilaan. Peitetään vedellä ja keitetään kypsäksi. Kaadetaan vesi pois ja survotaan perunat. Lisätään joukkoon maito ja voi, ja sekoitetaan tasaiseksi. Kun perunamuusi on jäähtynyt, lisätään muna.

Perunapiirakka

Porkkanatäyte

1 porkkana
0,75 dl maitoa
0,1 dl ohraryynejä
hyvin vähän suolaa

Valmistetaan kuten perunatäyte

Punajuuritäyte

1 punajuuri
0,75 dl maitoa
0,1 dl ohraryynejä
hyvin vähän suolaa

Valmistetaan kuten perunatäyte

Ohratäyte (ohrapuuro)

1 dl vettä
0,8 dl ohrasuurimoita
0,5 l maitoa
0,4 tl suolaa

Kiehauta vesi, lisää suurimot ja anna veden imeytyä suurimoihin. Lisää maito, anna kiehahtaa ja keitä noin 45 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Mausta suolalla.

Puolukkatäyte (puolukkarönttöset)

0,1 kg perunoita
0,2 dl ruisjauhoja
0,1 rkl sokeria
0,05 tl suolaa
0,3 dl puolukkasurvosta

Keitetään perunat (kuorittuna, viipaloituna), survotaan ne ja sekoitetaan joukkoon ruisjauhot imeltymään. Sekoitetaan loput kamat joukkoon.

Mustikkatäyte (mustikkarönttöset)

Kuten puolukkatäyte mutta puolukan sijasta mustikoita

Muita täytteitä

Lopussa täytteet loppuivat kesken ja jouduimme hieman improvisoimaan. Täytteiksi päätyi

  • banaani-ruisjauho
  • kotitekoinen sinappi – kapris
  • jouluinen omenahillo
  • omenanyytit

Voitelu

1 pkt voita

Yhteenvetoa

Karjalanpiirakat-valmiit2 Karjalanpiirakoita5 Karjalanpiirakat-valmiit

Riisipuuroa kannattaa keittää runsaasti, jotta sitä riittää piirakoihin täytteeksi eikä tarvitse ruveta improvisoimaan.

Noin yleisesti ottaen täyte saisi olla kuivahkoa, piiras pysyy paremmin kasassa.

Kommentteja piiraista:

  • Riisi: voisi olla parempikin, ihan ok.
  • Porkkana: Keke ei diggaillu, mun mielestä oikein maukas.
  • Peruna: Keke: “Parempi kun kaupan, paras perunapiirakka mitä oon maistanu, ihan ylivoimanen”.
  • Punajuuri: ihan maukas, täyte oli liian löysä piirakkaan. Vähemmän nestettä pitäs olla.
  • Ohra: hyvää, Keken mielestä oli liian paksu täyte, kuin ohrapuuroa olis syöny. Piiras pysy kuitenki hyvin kasassa ja oli mun mielestä maukas.
  • Sinappi-kapris: mielenkiintonen, sinapin maku oli pehmentynyt ja vain makeus oli tallella. Itse asiassa melko hyvää. Kannattaa kokeilla, sinapin “tulisuus” häviää kuumennettaessa.
  • Banaani: ok, en lähtisi toistamaan koska ei juurikaan maistunut banaanilta
  • Rönttöset: liikaa voita, täytteen maku ei päässyt esiin. Mustikka oli parempi, joskin kehittelemistä riittäisi. Täyte saisi olla myös kiinteämpää.

Keke:

Taikina hyvä, kuori kaikissa hyvä paiston jälkeen. Täytteissä paljon hiomista. Täytteiden määrän suhde kuoreen pitäisi myös hioa kondikseen. Peruna oli paras, sitten sinappi, myös muut ok; porkkana oli pettymys.

Mr. Smetana

Abaut samoilla linjoilla kuin Keke. Peruna oli paras, ohrapuuro sitten. Pidin myös sinapista. Mun mielestä täytteitä saa olla enemmän kuin mistä Keke näyttää pitävän.

Lähteitä

HUS.fi

Yhteishyvä

Herkkujen pikkujättiläinen

Myllyn Paras

Kuhmon saitti (toteutettu jotenkin huonosti, vaikea linkittää)

3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja
Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.


Haluamme kuulla kommenttisi

Koska spämmikommentteja tulee kansainvälisiltä tahoilta liikaa, pyydämme täyttämään CAPTCHAn ao. ruutuun.
Näyttää siltä, että kirjasinkoolla ei ole väliä.
Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta.

*




Tägit: · Luontihetki: Saturday, December 19, 2009