Ohra-kaura-vehnä-rieska
Jatkan rieskareseptien kehittelyä. Aiemmin tein ruisrieskan, joka oli oikein makoisa. Nyt teen muihin viljoihin, tällä kertaa ohraan, kauraan ja vehnään, perustuvan rieskan, joka on eräs parhaista leivistä, jota olen koskaan syönyt. Tämän rieskan syömistä on vaikea lopettaa. Kuten ruisrieskakin, säilytetään keittiöpyyhkeeseen käärittynä. Kyseisen menetelmän jäljiltä rieska on parhaimmillaan 1 – 2 vrk:n kuluttua, kun annos on hieman kuivunut ja suutuntuma muuttunut napsakammaksi. Rieskaa uuniin!
Valmistusaika: 1 vrk – 1 vko – pari vkoa jos käynnistät juuren
Rieskan raaka-aineet
Keittoon
- ohraryynejä, 0,5 dl
- vesi, 7 dl
- kari-lehti, kuivattu, 4 kpl
- punainen chili, kuivattu, 1 kpl (kanta leikattu pois jotta vesi pääsee sisällekin)
- etikka, 1 rkl (käytin valkosipulin säilönnästä jäänyttä, mausteista etikkaa)
- pikakaurahiutale, 1 dl
Keiton jälkeen
- vehnäjauhot, 2,5 dl
- juustokuminan siemen, 2 tl
- asafoetida / hajupihka / hing, 1 tl
- carom / ajwain / intiankuminan siemen, 2 tl
- salvia, kuivattu, 2 tl
Jäähtymisen jälkeen
- kauralese, 1 dl
- suola, 1,5 tl
- leipäjuuri, 1,5 dl
Ennen paistamista
- rypsiöljy, 2 rkl
- valkosipuli, 5 kynttä puristettuna
Rieskan paistaminen
- Mitataan “Keittoon” menevät ainekset kattilaan (pl. kaurahiutaleet), johon laitetaan kansi päälle. Laitetaan levy ryskyttämään täpöllä ja keitetään 30 minuuttia kannen alla (miedolla tulella, kun kiehuminen on alkanut).
- Lisätään kaurahiutaleet ja jatketaan keittämistä 5 minuuttia. Käytin pikakaurahiutaletta, jota nyt sattui olemaan himassa, mutta jos olisi normia, niin sitten keittoaika voisi olla vähän pidempi.
- Mitataan “Keiton jälkeen” ainekset kulhoon – jauhot alle ja muut päälle. Kaadetaan kiehuva vesi tähän päälle ja sekoitetaan tasaiseksi. Peitetään kannella ja annetaan jäähtyä huoneen lämpöön.
- Massan jäähdyttyä poistetaan chili ja karin lehdet sekä lisätään “Jäähtymisen jälkeen” -tuotteet. Sekoitetaan huolellisesti ja asetetaan setti jääkaappiin kehittymään esim. 1 vrk:ksi. Jos halutaan nopeammin valmista, tuote voi lepäillä pöydällä. Toisaalta parin kolmen vuorokauden nostattelu jääkaapissa ei mielestäni ole pahitteeksi.
- Kun ollaan valmiitan paistamaan, lisätään öljy ja valkosipuli notkistamaan ja maustamaan taikinaa. Kaaviloidaan setti nuolijalla pellille ja pistellään haarukalla reikiä palamisen estämiseksi.
- Paistetaan: ensin 250-asteessa 5 minuuttia ja sitten 200 asteessa 35 minuuttia. Käännetään pelti sopivassa kohdassa, jotta rieska paistuu tasaisesti.
- Nautitaan esim. sillin ja kauden kasvisten keralla.
Rieskakiisseli
Rieskan paistelun ohessa imaisen yhden Boddington’s pub alen. Kuvan hieno Mortteli löytyi Keittiovaline.fi -verkkokaupasta.